Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Οι ενοχλητικοί συχνά έχουν άσχημο τέλος

Προβληματίστηκα πολύ για τον τίτλο που έβαλα. Σκέφτηκα ότι είναι πάρα πολύ απαισιόδοξος Αν είναι έτσι, αν αυτό συμβαίνει και γίνει συνείδηση, τότε κανείς δεν θα τολμά. Κανείς δεν θα κάνει κάτι, να ξεσκεπάσει τη διαφθορά, το έγκλημα, τις μαφίες και τα κυκλώματα. Και τότε αυτοί θα δρουν ανενόχλητοι. Ίσως θα φοβούνται μόνο τις αντίπαλες συμμορίες. Ευτυχώς που υπάρχουν, και γι αυτούς το γράφουμε, εκείνοι που ξέρουν τελικά οι Μήδοι θα περάσουν και παρά το "μάταιο" του αγώνα τους οι Θερμοπύλες θα πέσουν. Γιαυτό θα πρέπει να τους μνημονεύουμε εμείς που μένουμε πίσω.
Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των / ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει, όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)/ πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος /κ' οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.
Στα δύσκολα μνημονεύετε Λεωνίδα, Αθανάσιο Διάκο, Σουλιώτισσες, Παπαφλέσσα, Γαβριήλ, Γιωργάκη Ολύμπιο, Γιαμπουδάκη...
"Μια ενοχλητική φωνή σιώπησε", λέει ο τίτλος. Η ρωσίδα ακτιβίστρια δημοσιογράφος Ναταλία Εστεμίροβα βρέθηκε δολοφονημένη Ήταν δυναμική ακτιβίστρια στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Διερευνούσε υποθέσεις απαγωγών, βασανιστηρίων, δολοφονιών στην Τσετσενία, εγκλήματα με δράστες τόσο τα ρωσικά στρατεύματα όσο και ομάδες μουσουλμάνων ενόπλων.
Η σαραντάχρονη Εστεμίροβα είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με ένα άλλο θύμα της σκοτεινής βίας, την Άννα Πολιτκόφσκαγια, τη δημοσιογράφο που σκάλιζε πολύ πλήθος υποθέσεις στην Τσετσενία, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί από "αγνώστους" το 2006.
Η Εστεμίροβα ήταν βραβευμένη με το "βραβείο Πολιτκόφσκαγια", το βραβείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Σουηδικής Βουλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: