Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

Βανδαλισμοί

Βανδαλισμός, κατά την Βικιπαίδεια, είναι η συστηματική μερική η ολική καταστροφή έργων τέχνης και πολιτισμού. Ο όρος προήλθε από το Γερμανικό φύλο των Βανδάλων, οι οποίοι συνήθιζαν κατά τις εκστρατείες τους να καταστρέφουν έργα τέχνης στους τόπους που κατακτούσαν. Κατέστρεφαν κυρίως αγάλματα αφαιρώντας συνήθως τις μύτες και τα αυτιά των προσώπων. Η επιλεκτική καταστροφή είχε την αιτία της σε μια προκατάληψη σύμφωνα με την οποία τα αγάλματα είχαν ψυχή και με την συγκεκριμένη πράξη τους πίστευαν ότι αφαιρούσαν τη δυνατότητα να εισέρχεται και να εξέρχεται η ψυχή στο άγαλμα. Όμως δεν σταματούσαν εκεί προχωρούσαν και σε καταστροφές άλλων μορφών τέχνης.
Στις μέρες μας ο όρος βανδαλισμός έχει λάβει μια ευρύτερη διάσταση μη περιοριζόμενος στην καταστροφή έργων τέχνης, αλλά στην καταστροφή γενικότερα ιδιωτικής ή δημόσιας περιουσίας, κατά την Βικιπαίδεια.
Αυτό το βιολί με την αναγραφή συνθημάτων στην Ακαδημία, στο Πανεπιστήμιο, στη Βιβλιοθήκη κ.α. , όπως παλαιότερα το κάψιμο του Πολυτεχνείου, του Πανεπιστημίου κλπ., τα σπρέι χρωμάτων στα αγάλματα, τι φανερώνουν; Μη μου πείτε ελλειπή μέτρα φύλαξης, αυτά είναι αστεία και ημίμετρα. Περισσότερο έλλειψη σεβασμού στο έργο τέχνης. Γιατί δεν μπορεί να εκτιμηθεί η αξία του. Ίσως μένος για κάθε τι που θεωρείται δημόσια περιουσία, ίσως πράξη ανθρώπων που χρειάζονται ψυχιατρική αγωγή –θυμάστε με την Πιετά στη Ρώμη τον μανιακό με το σφυρί. Ίσως το ότι δεν αποδόθηκαν ευθύνες ποτέ σε κανέναν, ίσως και όλα αυτά μαζί.
Όμως η ρίζα του βανδαλισμού στις μέρες μας στην Ελλάδα κατά τη γνώμη μας είναι στο σχολείο που δεν δίδαξε αξίες, δεν δίδαξε σεβασμό, δεν δίδαξε αγάπη στην τέχνη. Και πώς να τα διδάξει αφού είναι δομημένο κατά το πρότυπο της Βαβέλ, τη μέθοδο «κου του ρου» και στελεχωμένο όπως και η υπόλοιπη ελληνική πραγματικότητα;
Ο Δ. Ρηγόπουλος στην Καθημερινή σε άρθρο του «Βανδαλισμοί στην Ακαδημία» (6-7-09) γράφει αυτά που γράφει περιγράφοντας τους τελευταίους βανδαλισμούς στο κτήριο και καταλήγει στο τι θα πουν οι ξένοι για το πρόβλημα. Λες και αν δεν τα δουν οι ξένοι παύει το πρόβλημα. Αυτό ειλικρινά δεν μπορώ να το χωνέψω. Δηλαδή θα πρέπει να είναι καθαρή οι Αθήνα μόνο όταν έχουμε Ολυμπιακούς Αγώνες ή η τάδε τουριστική πόλη μόνο την περίοδο του τουρισμού;

Δεν υπάρχουν σχόλια: