Κυριακή 19 Ιουλίου 2009

Ζώνες

Η ζώνη των παραλλήλων, η ζώνη αγνότητας, η ζώνη της Παναγίας ή αγία ζώνη που περιέφερε στην Αθήνα η Μιμή, οι ζώνες Van Allen και πολλές άλλες ζώνες με τη δική της χάρη η κάθε μία. Τελευταία μας προέκυψε και η ζώνη Σπηλιωτόπουλου.

Ο κ Σπηλιωτόπουλος είναι ο υπουργός Παιδείας και ο όρος που εφηύρε είναι «η ζώνη πολιτισμού» στα σχολεία. «Δεν είναι δυνατόν η χώρα που γέννησε τον πολιτισμό να μην έχει ώρες πολιτισμού στα σχολεία της». Υποσχέθηκε δε (Καθημερινή 19-7-09) λιγότερη ύλη, λιγότερες ώρες διδασκαλίας και μια «ζώνη πολιτισμού», δηλαδή προαιρετικές πολιτιστικές δραστηριότητες. Ποιοι όμως θα κάθονται προαιρετικά; Φέτος δοκιμάσαμε (το είχαμε επιχειρήσει και άλλες χρονιές στο σχολείο μας) να ανεβάσουμε μια θεατρική παράσταση στις πολιτιστικές δραστηριότητες: μας βγήκανε τα λάδια με τους μαθητές και τα προβλήματα λόγω μετακινήσεων, φροντιστηρίων, ασυνέπειας κλπ κλπ.

«Οι μαθητές σήμερα είναι δέσμιοι του παραλογισμού, που παράγει η αποτυχία του συστήματος της Μέσης Εκπαίδευσης: Παρακολουθούν ένα σχολείο συνδεδεμένο με την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο· και, επειδή το σχολείο δεν μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες που υποτίθεται ότι οφείλει να προσφέρει, οι μαθητές υποχρεώνονται να διαθέσουν άλλο τόσο χρόνο εκτός σχολείου για να τις αγοράσουν ξανά από τον ιδιωτικό τομέα. (Έπειτα απορούν μερικοί αφελείς, γιατί οι μαθητές καίνε τα βιβλία στην τελετουργική πυρά μόλις αποφοιτήσουν...)» υποστηρίζει στην Καθημερινή ο Στ. Κασιμάτης.

Ο ζωναράδικος είναι ένας ωραίος γρήγορος θρακιώτικος σκοπός. Όμως τα μεγάλα σουξέ με τα ζωνάρια παίζονται στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Ναι, καλά καταλάβατε, είναι το υπουργείο που πάμε και μας ανοίγει στο ζωνάρι συνεχώς και νέες τρύπες, αφού συνεχώς μας προκαλεί σε νέα σφιξίματα. Πώς το ’λεγε ο μακαρίτης ο Θανάσης ο Κανελλόπουλος στο αίτημα να σφίξουν οι πολίτες κι άλλο το ζωνάρι : η ζώνη σε λίγο αντί για σφίξιμο θα μας χρειαστεί για κρέμασμα.

Τα των ζωνών ίσως έπρεπε να τα συζητήσει σ’ αυτό το υπουργείο ο κ. Σπηλιωτόπουλος γιατί με 4,1% του ΑΕΠ (με μέσο στην ΕΕ το 5,1% ) και συνεχώς αυξανόμενες λειτουργικές δαπάνες από τα νέα τμήματα, τα πράματα δεν αντέχουν ούτε καν στην εύκρατο ζώνη. Από τη ζώνη του πολιτισμού ή που θα οδηγηθούμε στη ζώνη των θρίλερ, στη ζώνη του λυκόφωτος δηλαδή ή στη ζώνη των φαιδρών εσπεριδοειδών (πορτοκαλέας κ.α.).

Δεν υπάρχουν σχόλια: