Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009

Κουβέντες κρότου-λάμψης

Θυμάστε την περίφημη συνέντευξη του Ρίτσου στον Λιάνη, κάπου στα ’77 στα ΝΕΑ, όπου τα ρώσικα τανκς χόρευαν στην Πράγα, όταν κατέπνιξαν την γνωστή άνοιξη;
Τον Βασιλικό με την επίσης μεγάλου κρότου δήλωση που είχε κάνει για την κρατικοποίηση της φωνής του Καζαντζίδη;
Το «ένας είναι ο θεσμός ο κυρίαρχος λαός» του Αντρέα Παπανδρέου;
Ο πρώτος ενδεχομένως να ήθελε να κρυφτεί αλλά δεν τον άφηνε η χαρά. Δεν μπορούσε να κρύψει τα φιλοσοβιετικά του αισθήματα. Ίσως όμως η κουβέντα να έγινε σε ελεύθερο τέμπο και η έμφαση να δόθηκε από τον Λιάνη, που επίσης δεν μπόρεσε να συγκρατηθεί. Ποιος ξέρει;…
Ο Βασιλικός ήταν φίλος του Καζαντζίδη μέχρι που τον πήρε η μπάλα κι αυτόν, όπως σχεδόν όλους με τους οποίους συναναστρεφόταν κατά καιρούς ο βάρδος, και βγήκε ο μακαρίτης και τον έβρισε για το βιβλίο του «η ζωή μου όλη» που τον αφορούσε. Ο Βασιλικός είχε κάνει τη γνωστή δήλωση για το «χρυσό λαρύγγι», μάλλον «ποιητική αδεία» αλλά όταν έχεις να κάνεις με κάποιον επώνυμο θα βρεθούν σίγουρα κάποιοι που δεν θα αφήσουν τίποτα να πέσει κάτω.
Η περίπτωση του μακαρίτη Ανδρέα ήταν δείγμα αλαζονικής συμπεριφοράς πρωθυπουργού που έχοντας την εξουσία μπορούσε να λέει, χωρίς καμία συνέπεια, ότι ήθελε. Δυστυχώς όμως γι’ αυτόν ήταν ακαδημαϊκός με δάφνες και καλός χειριστής του λόγου και ως εκ τούτων δεν είχε κανένα ελαφρυντικό γι’ αυτή τη μεγάλη χοντράδα που ξεστόμισε.
Πάρα πολλές φορές οι επώνυμοι πέφτουν θύματα της αναγνωρισιμότητάς τους με θύτες διάφορους δημοσιογράφους που εκλαμβάνουν την όποια υπερβολή ή χαζομάρα λέγεται μπροστά σε ένα μικρόφωνο ή μια κάμερα τοις μετρητοίς. Πως θα το κάνουμε, όταν μιλάς πολύ θα πεις και ανοησίες. Αν οι δάφνες σου μάλιστα οφείλονται στην ΤV πρέπει να είσαι περισσότερο επιφυλακτικός και υποψιασμένος γι’ αυτό.
«Να απαγορευτεί στους Εγγλέζους η είσοδος στο Μουσείο της Ακρόπολης μέχρι να επιστρέψουν τα κλεμμένα Μάρμαρα» λέει ο ηθοποιός Ρένος Χαραλαμπίδης σε συνέντευξή του στην Χρυσούλα Παπαϊωάννου στο «Ποντίκι» της 13ης/08/09. Η δήλωση σε πλαίσιο στο περιοδικό. Μάλλον το είπε εν τη ρύμη του λόγου ο Αποστολίδης. Το «Ποντίκι» γιατί του έκανε αυτή την επισήμανση; Τι είδαν δηλαδή στη δήλωση αυτή εκτός από μια υπερβολική μπούρδα που δεν βλέπουμε εμείς; Το εφικτό της πρότασης; Το δίκαιο; Την τιμωρία του ένοχου έθνους; Βεβαίως και έχει δικαίωμα να λέει ο καθένας ότι θέλει. Και όλοι οι άλλοι επίσης έχουμε το δικαίωμα να κρίνουμε και να καταθέτουμε τις ενστάσεις μας, ενίοτε και με άκομψο τρόπο χαρακτηρίζοντας τους αναγνωρίσιμους που μιλάνε χωρίς να σκέπτονται πριν γι’ αυτά που λένε, μπουρδολόγους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: