Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

Από τον Σάκη στον Δασκαλάκη

Τον ίδιο τίτλο έχει το ιδιαιτέρως ενδιαφέρον άρθρο του Ν. Ξυδάκη στην Καθημερινή της 17ης Ιουλίου 2009 (Ολόκληρο το άρθρο).
Ο δρόμος της επιστημονικής έρευνας, με τον οποίο συνδέονται ενδογενώς η αξιοκρατία, η ανιδιοτέλεια και η συνεχής αναζήτηση της αλήθειας, αποτελεί πρότυπο δημιουργικής ζωής…, επισημαίνουν 22 άνθρωποι της επιστήμης στον Πρόεδρο Κάρολο Παπούλια.
(...)
"Ο Δασκαλάκης δεν είναι διάσημος ποδοσφαιριστής ή τραγουδιστής, δεν κερδίζει εκατομμύρια από μεταγραφές και διαφημίσεις, δεν οδηγεί Φεράρι ή Πόρσε (...). Δεν είναι πλούσιος ούτε θα γίνει, από την επιστημονική του εργασία. Οι επιτυχίες του οφείλονται στο ταλέντο του ασφαλώς, αλλά και στη σκληρή δουλειά, στην επιμονή, στην προσήλωση, στην πίστη στη δημιουργία". Μπορεί να αποτελέσει πρότυπο δημιουργικής ζωής.
Ο Δασκαλάκης που είναι 28 ετών και μαθητής του Χρ. Παπαδημητρίου στο Μπέρκλεϊ εξασφάλισε έδρα σε αμερικάνικο πανεπιστήμιο.
Ο Πρόεδρος Παπούλιας "εξέφρασε την αγωνία του, για το πώς θα φέρουμε από «έξω» αυτά τα λαμπρά παιδιά εδώ, «μέσα». Την ίδια αγωνία συμμερίζονται χιλιάδες οικογένειες, που βλέπουν τα παιδιά τους να ανθούν «έξω». Δεν αντιστρέφεται εύκολα η μετανάστευση των αρίστων. Γιατί ο «μέσα» μας είναι στενόχωρο και οκνηρό, ανάξιο να υποδεχθεί αυτά τα ταλέντα. Ας το αλλάξουμε, αν μπορούμε. Ως τότε, ας προβάλλουμε τέτοια και άλλα πρότυπα, αξιοκρατίας, ανιδιοτέλειας, αναζήτησης αλήθειας. Το θέλουν πολλοί νέοι, πολύ περισσότεροι και πολύ διαφορετικοί απ’ όσους δείχνουν τα μήντια".
Αν την πατήσουν οι ταλαντούχοι αυτοί και επιστρέψουν στην Ελλάδα θα έχουν την τύχη του Νανόπουλου. Στην καλύτερη περίπτωση θα διαφημίζουν αμάξια, όπως αυτός...

Δεν υπάρχουν σχόλια: