Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

Ο σημαντικός ρόλος των blogs σήμερα

Η συνεχής αύξηση των blogs στην Ελλάδα σήμερα, σημειώνει ο "δημολόγος", επιβεβαιώνει ότι ο έλληνας πολίτης χρειάζεται ένα βήμα διαλόγου. Ένα βήμα όπου θα μπορεί να αντιδρά, να καταγγέλει, να σχολιάζει, να αναλύει τα τεκταινόμενα στο δημόσιο βίο, είτε αυτά τον αφορούν άμεσα ή λιγότερο άμεσα. Ψηφίζει μεν κάθε 4 χρόνια, αλλά στο ενδιάμεσο διάστημα συμβαίνουν χιλιάδες πράγματα που γίνονται γι' αυτόν "χωρίς αυτόν", όταν δεν έχει πρόσβαση στους διάφορους μηχανισμούς.

"Το ρόλο αυτό επιχειρούν να παίξουν οι δημοσκοπήσεις, ωστόσο το μαζικό, μαθηματικό και απρόσωπο λειτουργικό μοντέλο που εισάγουν τις καθιστά ελάχιστα δημοφιλείς και ακόμη λιγότερο αποτελεσματικές, αφού οδηγούν σε απλές διορθωτικές κινήσεις επικοινωνιακού τύπου.
Η εμφάνιση των blogs έδωσε τη δυνατότητα στον καθένα να έχει οντότητα και παρουσία σε ένα δημόσιο χώρο, όπως το Διαδίκτυο. Παρόλο που ο αρχικός τους σκοπός δεν ήταν καθόλου η λειτουργία ως δημόσιας αγοράς, γρήγορα τα blogs εξελίχθηκαν και κατέληξαν στο να γίνουν ένα ΒΗΜΑ. Να δώσουν δηλαδή διέξοδο στους πολίτες που ήθελαν να συμμετέχουν ενεργά, να συζητούν και να προτείνουν, χωρίς όμως να υπάρχει τρόπος να το κάνουν αυτό".

Όπως είναι φυσικό για πολλές αναρτήσεις υπάρχουν αντιδράσεις από την πλευρά αυτών που ελέγχονται, δηλαδή όσων ασκούν εξουσία κυρίως με αυταρχικό τρόπο και μεθόδους μη δημοκρατικές.
Οι προσπάθειες εκφοβισμού και φίμωσης blogs αποτελούν την αντίδραση όσων θεωρούν ότι θίγονται. Μικροεκβιασμοί, απαγορεύσεις, εξώδικα, απειλές, μαύρη προπαγάνδα και λασπολογία αποτελούν το οπλοστάσιο των κρατούντων και το χρησιμοποιούν δεόντως. "Η ενεργοποίηση στοιχείων μέσα στην ίδια τη μπλογκόσφαιρα" σημειώνει ο Δημολόγος, "με την τακτική του Δούρειου Ίππου και blogs που απλά εξυπηρετούν συμφέροντα δείχνει επίσης να αποδίδει καρπούς... Άλλωστε, τα δύσκολα κάστρα παίρνονται με βοήθεια εκ των έσω...

Μέσα σε αυτό το θολό τοπίο, δύσκολα μπορεί κανείς να ξεχωρίσει τι είναι πραγματικό και τι είναι προπαγάνδα. Πολύ δύσκολα. Όμως, τι σημασία έχει πραγματικά; Αυτό που έχει σημασία είναι τι είναι πραγματικά προς όφελος των πολιτών. Η πρόλευσή του, οι προθέσεις του, οι ενδόμυχες σκέψεις του δεν πρέπει να παίζουν ιδιαίτερα μεγάλο ρόλο.

Έτσι, το Βήμα που σήμερα αποτελούν τα blogs επιτελεί συγκεκριμένο ρόλο, και όσο κατορθώνει και τον επιτελεί έστω και στο ελάχιστο, και όσο δεν εμφανίζεται κάποιος άλλος τρόπος να δοθεί Βήμα στους πολίτες, οι προσπάθειες φίμωσης blogs αποτελούν σημείο αδυναμίας όσων τις υποκινούν και κυρίως έλλειμα δημοκρατίας".
καταλήγει το άρθρο.

Ολόκληρη η ανάρτηση


1 σχόλιο:

Michalis Vasilakis είπε...

Οταν μάλιστα με μια βιομηχανία αγωγών στοχεύεις στην φίμωση και οικονομική εξόντωση, τότε είναι φανερή η αίσθηση περί δημοκρατίας που έχουν κάποιοι.

Δυστυχώς είτε από άγνοια είτε από βιασύνη, ακόμα και δικαστήρια παρασύρονται από την τάση δαιμονοποίησης των ιστολογίων και την ισοπεδωτική λογική ότι όλα ίδια είναι.

Προσωπικά βιώνω δύο μέρες τώρα αυτή την τακτική, ενώ φαίνεται η ιστορία θα κρατήσει. Ασφαλιστικά, μηνύσεις, αγωγές. Ακόμα και προσωρινά μέτρα προληπτικής λογοκρισίας.
Η καταπάτηση συνταγματικών δικαιωμάτων σε όλο της το μεγαλείο.
Αναγκάστηκα για να μην βάλω και άλλους μπελάδες στο κεφάλι μου, ν' ανοίξω ένα νέο Ιστολόγιο μόνο για αναφορές στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Ισως με λίγη προσπάθεια κάποιοι να καταφέρουν τους συμπολίτες μας μέσα σ' ένα κλίμα τρομοκρατίας να σωπάσουν. Να μην τολμούν να μιλούν, να εκφράζονται, να διαμαρτύρονται. Ετσι, όλα τα προβλήματα θα λύνονται δια μαγείας...

Το άλλο Ιστολόγιο, βρίσκεται στη διεύθυνση:
http://vasilakisfree.blogspot.com