Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Τα χαλασμένα μπαρμπούνια

Πολύ με εντυπωσιάζουν οι τίτλοι του τύπου «το κοτόπουλο του Μνισκ», «το λουκάνικο του Μήτσου», "τα πεπόνια της Ζωής", «η αγελάδα της μικρής Ολλανδέζας», "το αυγό του κόκορα" κλπ.
Στο site του Μανδραβέλη διάβασα για «τα μπαρμπούνια του Μεϊμαράκη». Άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 30-9-09. Αντιγράφω: «Σε ολιγοήμερες διακοπές ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης», έγραψε ο κ. Ζούλας, «ζήτησε στο μικρό ταβερνάκι του νησιού μια μερίδα τηγανητά μπαρμπούνια. Μόλις όμως του τα έφερε ο σερβιτόρος διαπίστωσε ότι το πιάτο μύριζε αφόρητα. Φώναξε τον καταστηματάρχη, προφανώς για να διαμαρτυρηθεί, αλλά αυτός του απάντησε ως εξής: "Ξέρετε τα μπαρμπούνια μας είναι γενικώς φρέσκα. Όμως στο τελάρο ξεπέφτουν και μερικά χαλασμένα. Διαλέξτε στο πιάτο σας όσα είναι καλά και πετάξτε ένα-δύο που μυρίζουν".
Πως του ήρθε του Μανδραβέλη; Επειδή ο κ. Μεϊμαράκης είχε τη γνώμη «ότι στα ψηφοδέλτια δικαιούνται να συμπεριληφθούν οι πάντες και ότι την υποχρέωση για την αναγκαία "διαλογή" έχουν μόνον οι ψηφοφόροι, μέσω του σταυρού προτιμήσεως (!)» («Καθημερινή» 15.8.2009).
Η θεωρία, που διατύπωσε ο γραμματέας της ΝΔ κ. Ζαγορίτης για την εκλογή των αξίων από τα ψηφοδέλτια και η έκκληση να τα καθαρίσουν οι ψηφοφόροι με την επιλογή τους επαναφέρει το ερώτημα: οι αξιωματούχοι του κόμματος έκαναν τη δική τους καθαριότητα; Ο Μανδραβέλης παρατηρεί ότι «εδώ υπάρχει μια μετάθεση ευθύνης. Δουλειά των ψηφοφόρων είναι να διαλέγουν από ένα ψηφοδέλτιο καλών τους καλύτερους. Δουλειά των κομματικών μηχανισμών -και φυσικά των στελεχών που τους απαρτίζουν- είναι να αποκλείουν τους χειρότερους. Και για να επιστρέψουμε στην παραβολή του κ. Ζούλα, είναι δουλειά του καταστηματάρχη να πετάει τα ψάρια που μυρίζουν και από τα καλά που θα αφήσει οι πελάτες θα πάνε στην κουζίνα να διαλέξουν τα καλύτερα. Έτσι λειτουργεί η αγορά -γιατί αλλιώς έρχεται το υγειονομικό και σφραγίζει το μαγαζί-, έτσι πρέπει να λειτουργούν και τα κόμματα, διότι αλλιώς έρχονται εκλογές και μαζί τους η συντριβή».
Διδακτικές οι παραβολές, το ξέρανε από την εποχή των ευαγγελίων.

To άρθρο του Μανδραβέλη

Δεν υπάρχουν σχόλια: