Σάββατο 1 Μαΐου 2010

Νοοτροπίες...

Σχετικά με τις περικοπές που θα προκύψουν από τον Καλλικράτη, γράφει η Λ. Κέζα στο σημερινό ΒΗΜΑ (1-5-10), «υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι οι υπερβολές και τα βολέματα ημετέρων συνέβαλαν στην οικονομική καταστροφή. Αφού το κράτος μπορεί να λειτουργήσει περιορίζοντας το προσωπικό κατά δεκάδες χιλιάδες, γιατί πληρώνονταν όλα αυτά τα χρόνια; Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα συνεχίσει να επιτελεί το έργο της παρά την κατάργηση 4.000 Νομικών Προσώπων. Τα μέλη διοικήσεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης μειώνονται από τις 60.000 στις 20.000. Δηλαδή όλο αυτό το πληρωμένο πλήθος κατείχε θέσεις κοροϊδίας;»

Οι δήμαρχοι και οι άλλοι τοπικοί παράγοντες ήταν μαθημένοι να κάνουν ό,τι τους γουστάριζε στο βιλαέτι τους.

«Ο ως τώρα τεμαχισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε μικρά κομμάτια έδινε στην Ελλάδα τα χαρακτηριστικά ενός κακοσχηματισμένου παζλ. Πολλά αφεντικά, πολλά σχέδια, πολλές αποφάσεις. Όλα σε μικρή κλίμακα, που δεν ελάμβανε υπόψη τι συμβαίνει σε απόσταση ολίγων χιλιομέτρων. Οι νέοι δήμοι προέκυψαν από συσχετισμό κριτηρίων. Δεν είναι μόνο ο πληθυσμός, δεν είναι μόνο η γεωγραφική ιδιαιτερότητα. Ο σχεδιασμός έγινε με βάση τις γενικευμένες ανάγκες κάθε περιοχής. Οι ισχυροί δήμαρχοι και οι ακόμη ισχυρότεροι περιφερειάρχες μπορούν να έχουν ένα ευρύ πλάνο, ας πούμε για την Υγεία και την Παιδεία.

Με ορθή διαχείριση μπορούν να γίνουν θαύματα, ενώ ως τώρα οι λιλιπούτειες κοινότητες με τους πενιχρούς προϋπολογισμούς μπορούσαν να ασκήσουν περιορισμένη πολιτική: να εκδώσουν ημερολόγιο του πολιτιστικού συλλόγου και να διοργανώσουν το πανηγύρι του πολιούχου.

Όλα τούτα είναι όμορφα όσο είναι τυπωμένα στο χαρτί. Μένει να δούμε αν οι τοπικοί άρχοντες θα συνεχίσουν να παρακάμπτουν τις Αρχές για να επιτύχουν τις ιδιοτελείς επιδιώξεις τους. Τουλάχιστον δεν θα μπορούν να διορίζουν τους κουμπάρους τους. Οι προσλήψεις θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ και οι αναθέσεις έργων θα δημοσιοποιούνται». Ο καιρός θα δείξει.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια: