Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Να βοηθήσουμε τα Εξαφανισμένα Παιδιά να επιστρέψουν σπίτι τους

Η αύξηση του αριθμού εξαφανίσεων παιδιών - θυμάτων γονικής αρπαγής σε όλο τον κόσμο αποτελεί το κεντρικό θέμα της διεθνούς καμπάνιας που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά.

Πολύ έντονα απασχολεί το φαινόμενο της γονικής αρπαγής και της επίδρασης που ασκεί στα παιδιά που έχουν απομακρυνθεί από οτιδήποτε οικείο σε αυτά, από κάποιον άνθρωπο που εμπιστεύονται. Παιδιά - θύματα γονικής αρπαγής αποξενώνονται από το οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον, χάνουν τη σταθερότητα σε θέματα εκπαίδευσης και σε ακραίες περιπτώσεις ακούνε ψέματα από τον γονέα που τα έχει απομακρύνει, όπως πχ. ότι δεν είναι αγαπητά πλέον στην οικογένεια ή ότι κάποιο μέλος της οικογένειας ή συγγενικό πρόσωπο έχει αποβιώσει.

Το Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα, Κακοποιημένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά είναι μία από τις Δράσεις του Εθελοντικού Οργανισμού για τα Παιδιά «Το Χαμόγελο του Παιδιού». το οποίο απαρτίζεται κυρίως από κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους και νομικούς συμβούλους. Στην Ελλάδα, το Εθνικό Κέντρο έχει αναπτύξει στενή συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, την Εισαγγελία Ανηλίκων και τα μέσα ενημέρωσης.

Ειδικότερα, τo 2009, το Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα, Κακοποιημένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά έλαβε 263 αιτήματα για βοήθεια σε περιπτώσεις εξαφάνισης παιδιών. Από αυτά, το 28% των περιπτώσεων αφορούσε παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών και το 65% αφορούσε εξαφανίσεις εφήβων. Σε 50 περιπτώσεις επρόκειτο για γονική αρπαγή, αριθμός που αυξάνεται ολοένα και περισσότερο όταν συνδέεται με γονικές αρπαγές σε διασυνοριακό επίπεδο.

H Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά, 25η Μαίου, είναι ημέρα για να τιμήσουμε τα παιδιά που βρέθηκαν, να θυμόμαστε εκείνα που υπήρξαν θύματα εγκλημάτων και να ενισχύσουμε τις προσπάθειες για εκείνα που δεν έχουν βρεθεί.
--------------
Το Χαμόγελο του Παιδιού είναι Εθελοντικός Οργανισμός μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχει ως κύριο μέλημα την προστασία των παιδιών και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους. Αποτελεί ενεργό μέλος ΔΣ του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και Κακοποιημένα Παιδιά (ICMEC) και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα Εξαφανισμένα και Σεξουαλικά Κακοποιημένα Παιδιά κλπ Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.hamogelo.gr και για πληροφορίες στα αγγλικά, την ιστοσελίδα www.gr-missingkids.com.

To Διεθνές Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και Κακοποιημένα Παιδιά (ICMEC) είναι ιδιωτικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, με δράση στον τομέα προστασίας παιδιών - θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης και γονική αρπαγή. Το Παγκόσμιο δίκτυο για τα Εξαφανισμένα Παιδιά αποτελεί πρόγραμμα του ICMEC, αποτελούμενο από 17 ιστοσελίδες και χώρες που τροφοδοτούν μια κεντρική, πολύγλωσση βάση δεδομένων με πληροφορίες για εξαφανισμένα παιδιά και φωτογραφίες. σε διαφορετικές γλώσσες. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.icmec.org.

Δεν υπάρχουν σχόλια: