Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Ελληνική ΤV σήμερα

Η Μ. Τζιαντζή στη σημερινή ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στο άρθρο της «Εισβολή εξωγήινων στην ΕΡΤ» αναφέρεται στη μορφή των τηλεοπτικών ρεπορτάζ προβολής κραυγών αντί του πολιτικού λόγου. Μεταξύ των άλλων επισημαίνει:

«Γενικά, στα τηλεοπτικά ρεπορτάζ προτιμούνται οι κραυγές και οι σύντομες «δηλώσεις», όχι όμως ο λόγος, ιδίως ο πολιτικός (μερικές φορές, μόνον ο εξομολογητικός, ο προσωπικός). Οι εργαζόμενοι επιτρέπεται να δείχνουν τις πληγές τους, να οδύρονται επειδή χάνουν τη δουλειά ή το σπίτι τους, όχι όμως να σκέφτονται με όρους κοινωνικούς».

Καταλήγει δε με την παρατήρηση: «Εύκολα μπορούμε να φανταστούμε πολλούς γνωστούς Έλληνες δημοσιογράφους να συνομιλούν στην τηλεόραση με κάποιον νομπελίστα (παρά την περιορισμένη προσφορά), δύσκολα όμως μπορούμε να φανταστούμε τα ίδια πρόσωπα να ακούνε με πραγματικό σεβασμό και χωρίς συγκατάβαση κάποιον από τον άγνωστο υπόγειο κόσμο της εργασίας, σαν να φοβούνται ότι η σκόνη της πραγματικής ζωής θα θολώσει την ατσαλάκωτη πρόσοψη, την πληκτική και άλλο τόσο προβλέψιμη ομαλή ροή του προγράμματος».

Όλο το άρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια: