Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Νεκρολογία

Ο George Stuart είναι εκφωνητής σχολιαστής στο ραδιόφωνο του BBC. Ο "Γεροντάκος" ανακάλυψε στο blog του (www.bbc.co.uk , Radio Stoke Features ) μια νεκρολογία που παρουσίασε από το ραδιόφωνο αφιερωμένη στη μακαρίτισσα "Κοινή Λογική". Επειδή νομίζουμε σε πολλά σημεία μας αφορά την τροποποιήσαμε δια τα καθ' ημάς και ιδού:

Μαζευτήκαμε φίλοι σήμερα για να συνοδεύσουμε στην τελευταία της κατοικία μια παλιά μας φίλη κι αγαπημένη: την Κοινή Λογική. Έτσι την αποκαλούσαμε χαϊδευτικά παρά το ότι γνωρίζαμε ότι δεν ήταν και τόσο κοινή. Περηφανευόμαστε όμως εμείς ότι συνοδοιπορήσαμε μαζί της αρκετά χρόνια. Την ανακαλύψαμε ώριμη κυρία. Δε μάθαμε ποτέ όμως την πραγματική της ηλικία. Όπου και να ρωτήσαμε δεν βγάλαμε άκρη. Χοντρομπαλού την αποκαλούσαμε χαϊδευτικά. Έτσι πειράζαμε τη γιαγιά μας και την πατρίδα μας. Είναι κι αυτές αγαπημένες. Όπου και να ρωτήσαμε αρμοδίως μητρώο γέννησης δε βρήκαμε. Ευτυχώς λέγαμε μακαρίζοντας για μια και μόνη φορά τη γραφειοκρατία. Για σκεφτείτε να βρεθεί και να βγει στη σύνταξη, σκεπτόμασταν. Με την Κοινή Λογική στη σύνταξη άντε να βγάλεις άκρη...
Και σήμερα όχι εντελώς αναίτια ενέσκηψε το μοιραίο. Όλα αυτά που γίνονταν τον τελευταίο καιρό της έδωσαν και τη χαριστική βολή. Πως να τα αντέξει. Εδώ κινδυνεύουμε όλοι μας, πόσο μάλλον αυτή. Θα τη θυμόμαστε, όμως, σε κάθε στιγμή του βίου μας και υποσχόμαστε ότι τα πολύτιμα μαθήματα που μας δίδαξε κυρίως με τη συμπεριφορά και το παράδειγμά της θα μας οδηγούν μέχρις ότου και εμείς να πάρουμε το δρόμο για να ξαναβρεθούμε στους τόπους που αναπαύεται.
Απλά και σταράτα, ας θυμηθούμε:
-Η Κοινή Λογική, η ασπίδα προστασίας, αν την έχεις.
-Ο τυχερός άσπρος κόρακας είναι πρωινό πουλί.
-Η ζωή δεν είναι πάντα δίκαιη
-Μπορεί να φταίω κι εγώ.

Η Κοινή Λογική έζησε σύμφωνα με απλές, συνετές οικονομικές πολιτικές, όπως: Μην ξοδεύετε περισσότερα απ' αυτά που κερδίζετε, και... αξιόπιστες στρατηγικές: όπως: Υπεύθυνοι είναι οι ενήλικες και όχι τα παιδιά.

Η υγεία της άρχισε να επιδεινώνεται ραγδαία όταν τέθηκαν σε ισχύ καλοπροαίρετοι αλλά αυταρχικοί κανονισμοί. Αναφορές για ένα 6-χρονο αγόρι που κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση επειδή φίλησε μια συμμαθήτριά του, για εφήβους που αποβλήθηκαν από το σχολείο επειδή χρησιμοποίησαν στοματικό διάλυμα μετά το γεύμα και για έναν δάσκαλο που απολύθηκε επειδή επέπληξε έναν απείθαρχο μαθητή, απλώς επιδείνωσαν την κατάστασή της.

Η Κοινή Λογική έχασε έδαφος όταν γονείς επιτέθηκαν σε δασκάλους επειδή έκαναν τη δουλειά που οι ίδιοι δεν είχαν καταφέρει να κάνουν αναφορικά με την πειθάρχηση τών ανυπάκουων παιδιών τους.

Η υγεία της επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο όταν τα σχολεία υποχρεώθηκαν να παίρνουν τη γονική συναίνεση για να βάλουν αντηλιακό ή να δώσουν μια ασπιρίνη σ' ένα μαθητή αλλά δεν μπορούσαν να ενημερώσουν τους γονείς όταν μια μαθήτρια έμενε έγκυος και ήθελε να κάνει έκτρωση.

Η Κοινή Λογική έχασε τη θέληση για ζωή όταν οι εκκλησίες έγιναν επιχειρήσεις και οι εγκληματίες τύγχαναν καλύτερης μεταχείρισης από τα θύματά τους.

Η Κοινή Λογική δεν κατάφερε να ξεπεράσει το γεγονός ότι, όχι μόνο δεν μπορούσες να υπερασπιστείς τον εαυτό σου από ένα διαρρήκτη μέσα στο ίδιο σου το σπίτι, αλλά ο διαρρήκτης μπορούσε και να σε μηνύσει για βιαιοπραγία.

Η Κοινή Λογική παραιτήθηκε τελικά από κάθε θέληση για ζωή όταν μια γυναίκα που τάχα δεν κατάλαβε ότι ένα αχνιστό φλιτζάνι καφέ ήταν ζεστό, έχυσε λίγο στην ποδιά της κι' ανταμείφθηκε άμεσα μ' έναν τεράστιο διακανονισμό.

Πριν από το θάνατο τής Κοινής Λογικής είχε προηγηθεί ο θάνατος των γονιών της, τής Αλήθειας και τής Εμπιστοσύνης, τής συζύγου Σύνεσης και των παιδιών της Ευθύνης και Λογικής.
Έχουν επιζήσει τα 4 ετεροθαλή αδέλφια της:
- Ξέρω τα Δικαιώματά μου
- Το Θέλω τώρα
- Κάποιος άλλος φταίει
- Είμαι (δήθεν) θύμα

Στην κηδεία της, όπως διαπιστώνετε δεν είμαστε πολλοί. Ελάχιστοι συνειδητοποίησαν ότι απεβίωσε. Μακαρία η οδός και ελαφρύ το χώμα που τη σκεπάσει.  Συλλυπητήρια σε όλους μας. Να ζήσουμε να τη θυμόμαστε.