Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Όλα έγιναν ξαφνικά;

Ούτε σωστό, ούτε πρέπον είναι κανείς να αποκρύπτει ή να επιλέγει τις όψεις του καθησυχασμού και της κολακίας των μαζών. Δεν ζούμε αλλού. Χιλιάδες στο διαδύκτυο που κάνουν "σωστή" ενημέρωση επιλέγοντας να προβάλουν αυτά που όταν τα βλέπουν στους άλλους τα βρίζουν. Η ταχύτητα στην διάδοση της είδησης είναι ατού αλλά η ψύχραιμη αντιμετώπιση και η σφαιρικότητα είναι κάτι άλλο. Θέλει επαγγελματισμό που λείπει από πολλούς μας.
Το σχόλιο θέλει και παιδεία. Και απόσταση. Και παγωμένο αίμα. Εν θερμώ γράφεις και μετά τα κοιτάς και ντρέπεσαι.
Και τι σημαίνουν όλα αυτά, ότι έχεις μια εφημερίδα, ένα κανάλι, ένα μπλογκ, ένα βήμα και μπορείς να απειλείς με ξερονήσια όποιον δεν συντάσσεται με τη γνώμη σου; Ή να αβαντάρεις το κόμμα, τον δήμαρχο, το νομάρχη τον βουλευτή, τον μητροπολίτη ή τον πεθερό σου τον Χριστόφορο και να το περνάς στο ντούκου; 
Η αίσθηση που έχουμε γι' αυτά που γίνονται γύρω μας τον τελευταίο καιρό δεν είναι καθόλου καλή. Όποιος νομίζει ότι όλα πάνε καλά κάνει λάθος. Λάθος κάνει και όποιος νομίζει ότι όλα πάνε στραβά. Το ισοζύγιο δυστυχώς γέρνει στο χάλια. Και αν κάποιος φταίει γι' αυτό περισσότερο και θα πρέπει να του ασκηθεί αυστηρή κριτική είναι αυτός που εκπροσωπεί τους θεσμούς. Αυτός που επέλεξε ή επιλέχτηκε γιατί και ο ίδιος το ήθελε να φυλάει Θερμοπύλες και παρόλαυτά κάνει λαμογιές. Περνάει τους Πέρσες με ιδιοτέλεια από πονηρά μονοπάτια. Που υποσχέθηκε άλλα και άλλα κάνει.
Δεν είναι πάντα ο λαός το θύμα. Η διαφθορά, η λούφα, η τζάμπα μαγκιά αφορά και τον λαό. Κανείς δεν είναι υπεράνω. Ούτε μόνος θεσμός είναι, όπως τον ήθελε ο Αντρέας, ούτε αποτελεί θέσφατο.
Η κρίση που βιώνουμε σήμερα δεν είναι μόνο οικονομική. Κατέρρευσε ένα σύστημα αξιών πάνω στο οποίο κτίσθηκε η κοινωνία μας τα τελευταία χρόνια και με οδυνηρό τρόπο αποκαλύφθηκε πως ο βασιλιάς ήτανε τελικά γυμνός. "Οι οπαδοί του λαϊκισμού επιχειρούν να μας πείσουν ότι όλα ήταν εντάξει πριν από το Mνημόνιο. Ε, λοιπόν, δεν ήταν! Είχαμε πάρει ένα πολύ στραβό δρόμο και το πληρώσαμε" σημειώνει στο άρθρο του στη σημερινή Καθημερινή ο Παπαχελάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: