Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

Οι λαμπεροί και τα άλλα καλλιστεία

Όσοι διαβάζουν ή έστω όσοι διαβάζουν ακόμα και εφημερίδες, θα έχουν προβληματιστεί με την αγωνία των κομμάτων να εξασφαλίσουν, όπως οι ομάδες το καλοκαίρι στις μεταγραφές, όσο γίνεται πιο ηχηρά ονόματα. Ζητούνται επειγόντως αναγνωρίσιμοι. Δεν έχει καμία σημασία το βιογραφικό τους., η εμπειρία τους, τα βιώματά τους και ο πρότερος βίος τους. Δεν χρειάζεται να έχουν σοβαρή άποψη. Ζητούνται κράχτες. Άτομα που δεν θα περάσουν απαρατήρητα από την τηλεοπτική και φίλαθλο μάζα.

- Τέως ποδοσφαιριστές κάνουν;

- Κάνουν!

- Τέως ντίβες;

- Κάνουν!

- Τηλεοπτικοί αστέρες φαντάζομαι ότι κάνουν…

- Κάνουν!

- «Δημοσιογράφοι»;

- Αλλοίμονο!

- Ηθοποιοί;

- Παίξανε πρόσφατα σε κανένα σίριαλ;

- Βεβαίως!

- Αυτοί κι αν κάνουν!

Μπορεί κάποιος να δώσει μια πειστική εξήγηση γιατί ένας καλός άλτης, ένας καλός αρσιβαρίστας, ένας καλός ποδοσφαιριστής, μπασκετμπολίστας θα είναι και καλός βουλευτής; Οι άλλοι αναγνωρίσιμοι του πολιτιστικού χώρου που μετέχουν στα ψηφοδέλτια άλλοτε εκλέγονται και άλλοτε όχι. Όμως το χρίσμα είναι μια κολυμπήθρα του Σιλουάμ: τους εξαγνίζει. Τους νομιμοποιεί. Τους δίνει χώρο για να προβάλουν τις ανοησίες τους ως συμβολή στην ανέλιξη του τόπου και της κοινωνίας. Και αυτό είναι το χειρότερο για τα κόμματα που κάνουν τέτοιες επιλογές: προβάλουν σαν κάτι σημαντικό την υποκουλτούρα, τα σκύβαλα, την αμορφωσιά και την υπανάπτυξη.

Ο Φ. Καρζής ισχυρίζεται ότι «η πολιτική δεν είναι ερασιτεχνικό άθλημα. Θέλει να του αφιερώσεις χρόνο. Θέλει να του έχεις αφιερώσει χρόνο. Δεν είναι μετάλλιο που δίνεται μερικά χρόνια αργότερα». Αυτό που γίνεται με τα ψηφοδέλτια και την γκλαμουριά πρέπει να πάρει τέλος. Εκτός από τους πολιτικούς αρχηγούς που έχουν την ευθύνη της κατάρτισης των ψηφοδελτίων και οι πολίτες έχουν ευθύνη". Και οι επερχόμενες εκλογές είναι και μια ευκαιρία: Να συνεφέρουν τους εκτός τόπου και χρόνου αρνούμενοι την ψήφο τους. Με τον πιο απλό τρόπο.: μαύρο στα ψηφοδέλτια της γκλαμουριάς! Μαύρο στο δρόμο των Ελλήνων Μπερλουσκόνι!

Σχετικό: Φ. Καρζή: "Τα ψηφοδέλτια της γκλαμουριάς και η πολιτική ως καλλιστεία"

Δεν υπάρχουν σχόλια: