Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009

Διαχρονικός στόχος οι επόμενες

Σε άρθρο του στα σημερινά ΝΕΑ (26-9-09) ο Τ. Θεοδωρόπουλος με τίτλο «ο έρωτας ενός Κανένα για τον τόπο» δηλώνει απαισιόδοξος για τη μοίρα αυτού του τόπου. Αναφέρει ότι «το ξέρουμε πια. Μόνον ο Κανένας μπορεί να απαλλάξει αυτήν τη χώρα από τις ευθύνες που έχει ο Κανένας για τη διαφθορά» και δεν αναφέρεται μόνο στη διαφθορά αλλά στο όλο της παράστασης που αφορά τους σημερινούς πολίτες της χώρας μας αλλά και αυτούς που εκλέγουμε για να λύσουμε τα προβλήματα. Τα συσχετίζει με τον ντανταϊσμό και τον «βασιλιά Ουμπού» στο ομώνυμο θεατρικό του Ζαρί.

Παρατηρεί για τη σημερινή ελληνική κοινωνία: «Η ελληνική κοινωνία είναι μια κοινωνία γενικώς συγχυσμένη. Συγχυσμένη γιατί δεν πρόλαβε το λεωφορείο και άργησε, συγχυσμένη γιατί δεν βρήκε το 4x4 των ονείρων της στο κατάλληλο χρώμα, συγχυσμένη γιατί βρέχει, συγχυσμένη με την οικονομική κρίση, συγχυσμένη με την Ευρώπη, συγχυσμένη με την Αμερική, συγχυσμένη με τον εαυτό της και συγχυσμένη με τους άλλους. Όταν δε δεν έχεις κανέναν άλλον λόγο για να συγχυστείς, βγες μια βόλτα στο ανύπαρκτο αθηναϊκό πεζοδρόμιο όπου όλο και κάποιος θα σε σπρώξει οπότε θα συγχυστείς και θα ηρεμήσεις»

Και για τους πολιτικούς προβληματίζεται: «Τι να κάνουν οι πολιτικοί; Υπηρετούν, όσο μπορούν κι αυτοί οι άνθρωποι, το πιο δημοκρατικά μοιρασμένο αγαθό, τη σύγχυση. Και την υπηρετούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η ανύπαρκτη ρητορεία τους, η αδυναμία τους να αρθρώσουν έναν συλλογισμό με αρχή, μέση και τέλος- κατά προτίμηση σ΄ αυτή τη σειρά- σε συνδυασμό με τη συστηματική καταπόνηση του κοινού νου επιτρέπει στη σύγχυση που επικρατεί ούτως ή άλλως στο μυαλό του ψηφοφόρου να αναπτυχθεί και να θριαμβεύσει. «Τι θα ψηφίσεις;» «Θα ψηφίσω τον έναν για να μην ψηφίσω τον άλλον». Κι αυτό λέγεται δημοκρατία».

Ωστόσο οι επόμενες εκλογές αποτελούν τον κορυφαίο και διαχρονικό στόχο υποστηρίζει. «Μπορεί οι άνθρωποι να μην μπορούν να κυβερνήσουν», γράφει, «μπορεί να μην έχουν την ικανότητα να διαχειριστούν το παραμικρό πρόβλημα, εκλογές όμως ξέρουν να κάνουν. Είναι μάλλον σαφές πως είναι και το μόνο που ξέρουν να κάνουν, να συζητούν πότε θα γίνουν οι επόμενες εκλογές, να βρίσκουν προσχήματα για να κάνουν εκλογές και να αφήνουν άλυτα τα προβλήματα για να μπορούν να κάνουν με όλη τους την άνεση εκλογές. Κι αυτό λέγεται δημοκρατία» λέει ειρωνικά.


Το άρθρο στα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: