Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

Ατάκες σαρδάμ και αποτελεσματική διακυβέρνηση

Τη θυμάστε την ταινία σεξ ψέματα και βιντεοταινίες; Μας ήρθε στο νου με τα ντιμπέιτ που θα αποτελέσουν πηγή για σχόλια με τα σαρδάμ, τις ατάκες, τη σκηνική παρουσία, τη γλώσσα του σώματος, με αυτά που θα ακουστούν και κυρίως με αυτά που δεν θα ειπωθούν.
Ο Κ. Καλίτσης στη σημερινή Καθημερινή (20-9-09) θίγει το θέμα της ευγλωττίας και της εν γένει καλής σκηνικής παρουσίας σε σχέση με τα ηγετικά προσόντα και τη δυνατότητα ενός πολιτικού αρχηγού να μπορεί να ασκήσει αποτελεσματική ηγεσία στη διακυβέρνηση μιας χώρας.
Μπορείς να βρει πολύ καλούς συνομιλητές, ανθρώπους που χαίρεσαι να συζητάς μαζί τους, και υπάρχουν αρκετοί τέτοιοι στους κύκλους των συνανθρώπων μας, όμως, δύσκολα μπορείς να πεις ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι και ικανοί μάνατζερ.
Ο τόπος δεν κυβερνιέται αποτελεσματικά με ατάκες και καλοζυγισμένες χειρονομίες, ούτε καταστρέφεται με σαρδάμ και άκομψες γκριμάτσες. Τα ντιμπέιτ όπως πρόκειται να γίνουν ενδεχομένως να διευκολύνουν τους δημοσιογράφους στη σύνταξη παραπολιτικών σχολίων και άρθρων, ελάχιστα όμως μπορούν να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα και την αποτελεσματική διακυβέρνηση της χώρας.
«Όλοι το γνωρίζουμε», σημειώνει ο Καλλίτσης, «πολλά και σημαντικά ηγετικά προσόντα ούτε φαίνονται ούτε κρίνονται σε ένα ‘debate’. Δεδομένης, δε, της φοράς των πραγμάτων όπως αυτή αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, στα επικείμενα ‘debate’ δεν θα κριθεί οτιδήποτε σημαντικό. Τα σημαντικά θα κριθούν μετά την 4η Οκτωβρίου: με ποιο τρόπο, θα πορευτούμε μέσα από τον λαβύρινθο του χρέους, των ελλειμμάτων, διαβρωμένης ανταγωνιστικότητας, καλπάζουσας ανεργίας (τα ‘παπαγαλάκια’, λοιπόν στις ευρωεκλογές δεν έλεγαν ψέματα…) και (ως η πλέον απεχθής κορωνίδα…) διαφθοράς».

Δεν υπάρχουν σχόλια: