Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Ερωτηματικά

Τι είναι αυτό που τρόμαξε τόσο πολύ τον πρωθυπουργό που προτίμησε να προκηρύξει εκλογές για να τις χάσει;

«Αυτό που συμβαίνει στην πολιτική ζωή της χώρας είναι τόσο πρωτοφανές ώστε αρχίζει κανείς βάσιμα να ανησυχεί μήπως βρίσκεται σε εξέλιξη κάτι για το οποίο έχουμε ελάχιστη γνώση» διερωτάται ο Π.Παπαδόπουλος σε άρθρο του με τίτλο «Η λύτρωση της ήττας» στο σημερινό (24-9-09) Βήμα.

Μήπως, γράφει, «η συνειδητοποίηση ότι το πλοίο είναι στοιχειωμένο από εξαγριωμένα κοινοβουλευτικά, επιχειρηματικά και συντεχνιακά φαντάσματα και πρακτικώς δεν μπορεί να κυβερνηθεί; Η ανακάλυψη κάποιας δανειακής ωρολογιακής βόμβας που είναι αδύνατον να απενεργοποιηθεί;». Ενδεχομένως και όλα μαζί.

Ο Παπαδόπουλος επισημαίνει και κάτι ακόμα για τον σημερινό πρωθυπουργό. Μπορεί, γράφει, να είναι και η «απώλεια κάθε ενδιαφέροντος για την πολιτική», ασθένεια, όπως υποστηρίζει, που πλήττει συχνά πολλούς πολιτικούς.

Άνθρωποι που εκτιμούν τον κ. Καραμανλή «κάνουν λόγο για έναν έξυπνο άνθρωπο με τετράγωνη λογική που παγιδεύτηκε στον πειρασμό να πετύχει κάτι που πίστευε ότι μπορούσε, αλλά ταυτόχρονα γνώριζε ότι δεν τον αφορούσε», γράφει ο Παπαδόπουλος. «Πίστευε ότι μπορούσε να σηκώσει το βαρύτερο μεταπολεμικό ονοματεπώνυμο, αλλά ίσως εκείνο που περισσότερο θα ήθελε ήταν να μη θυσιάσει τον εαυτό του στον βωμό του οικογενειακού μύθου» του θείου του δηλαδή Κ. Καραμανλή.

Αυτό που δεν συζητά ο Παπαδόπουλος είναι η περίπτωση της εφαρμογής μιας στρατηγικής που θέλει να θυσιάζεται αυτή η εκλογική αναμέτρηση για ξεσκαρτάρισμα και νίκη στις επόμενες εκλογές. Θα δούμε.

2 σχόλια:

katerina είπε...

Το διαβασα και εγώ το άρθρο. Χιλιαδες εικασίες. Κραταω μονο κάτι... πολύ προσωπική η αισθηση, πιθανότατα λάθος.
Τον Καραμανλή που στην ΟΝΝΕΔ στο Αιγαλεω, πεταξε τη γραβατα και επιτελους ...ξυπνησε. Ισως και να ανακουφστηκε.

Προσωπικά λοιπόν, έχω την αισηση ότι ο Καραμανλής δεν ειναι απο ιδιοσυγκρασία, απο πάστα, απο ράτσα για τα δυσκολα. Δεν αντεχει να μην ειναι στα βελουδα του χειροκροτηματος, δεν αντεχει την αμφισβητηση. Φευγει.

Ακριβώς όπως και ο θείος του. Την μια σαν Τριανταφυλλίδης, την άλλη παραχωρωντας την εξουσια στον Ράλλη και κρυβομενος πισω απο την Προεδρία της Δημοκρατίας και την τρίτη, παραιτουμενος λίγο πριν ληξει η πρωτη του θητεία όταν δεν τον προτεινε ο Ανδρεας...
Κληρονομικό;

Ι.Σ. είπε...

Αυτό που με παραξένεψε στο άρθρο ήταν η άποψη για την απώλεια ενδιαφέροντος. Ίσως έχεις δίκιο.