Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Δεν θα τον βρεις, δεν θα τον βρεις …

Η πολιτική δεν είναι υπόθεση «καλών» εναντίον «κακών», «ενάρετων» εναντίον «αμαρτωλών» και «ηθικών» εναντίον «ανήθικων», γράφει ο Πρετεντέρης στο σημερινό ΒΗΜΑ (30-9-09). Μια τέτοια αντίληψη θα υποκαθιστούσε «την πολιτική με την ηθική και την πράξη με το κήρυγμα» σημειώνει. Ενώ βεβαίως δεν είναι έτσι τα πράγματα.
«Η πολιτική μπορεί να εξελίσσεται με συνθήματα αλλά η διακυβέρνηση μιας χώρας είναι πολύ δύσκολη και σύνθετη υπόθεση για να επιδέχεται απλοϊκότητες και απλουστεύσεις».
Έτσι είναι εντελώς απλουστευτικά και απλοϊκά, γι’ αυτό και περνάνε εύκολα στις ευρείες μάζες, τα συνθήματα του τύπου «θα σηκώσουμε τα μανίκια» αλλά επί της ουσίας δεν εκφράζουν τίποτα. «Να σηκώσουμε τα μανίκια, να ανεβάσουμε τα μπατζάκια, να βγάλουμε και τα σακάκια. Πολύ φοβούμαι, όμως, ότι για να κυβερνηθεί σωστά ο τόπος χρειάζεται κάτι περισσότερο» σημειώνει ο Πρετεντέρης.
Ακόμα όμως, συνεχίζει, «περιμένω τον πολιτικό που σε μια προεκλογική εκστρατεία θα βγει και θα πει (…) «όχι, δεν μπορούμε» να ζούμε ως δανειολήπτες και φοροφυγάδες. «Όχι, δεν μπορούμε» να υπάρξουμε ως χώρα χωρίς υγιείς επιχειρήσεις. «Όχι, δεν μπορούμε» να συντηρούμε ένα κράτος για να συντηρεί τους ψηφοφόρους του ενός ή του άλλου. Και ότι η ιδέα «να τα πάρουμε από τους πλούσιους για να τα δώσουμε στους φτωχούς» ήταν εύκολη για τον Ρομπέν των Δασών αλλά δύσκολη για μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μόνο που τέτοιον πολιτικό δεν έχω ακόμη συναντήσει» και μάλλον θα αργήσετε πολύ ακόμα να τον συναντήσετε, αν θα τον συναντήσετε ποτέ κύριε Πρετεντέρη. Ενδεχομένως μάλιστα αυτός που θα τα πει να φάει τέτοιο μαύρισμα που θα τον κάνει να χάσει το φως του.

Το άρθρο του Πρετεντέρη

Δεν υπάρχουν σχόλια: