Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Δημοσιογράφος ή αστυνομικός;

Ο Μ. Μητσός στα σημερινά ΝΕΑ διερωτάται: Δημοσιογράφος ή αστυνομικός; Το ερώτημα έχει ανάψει φωτίες στη Γαλλία. Θα πρέπει να καταδίδει ο δημοσιογράφος στην αστυνομία τους παιδεραστές ή τους τρομοκράτες που αποκαλύπτει στο πλαίσιο της έρευνάς του;

«Είμαστε δημοσιογράφοι, αλλά πάνω απ΄ όλα είμαστε πολίτες», λέει στη Λιμπερασιόν ο πρόεδρος του ομίλου Ερβέ Σαμπαλιέ. «Είναι βαθύτατη πεποίθησή μου ότι έπρεπε να καταφύγουμε στην αστυνομία. Το ίδιο θα κάναμε αν διεισδύαμε σε ένα δίκτυο τρομοκρατών και μαθαίναμε ότι θα εκραγεί μια βόμβα στο μετρό και θα σκοτώσει 150 άτομα. Υπάρχει για άλλη μια φορά ο κίνδυνος να ξεκινήσει μια συζήτηση περί δημοσιογραφίας, ενώ η πραγματική συζήτηση είναι ότι σήμερα τα παιδιά σε όλον τον κόσμο βρίσκονται στο έλεος αρπακτικών στο Ιnternet».

(…)

Το πρόβλημα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη εκπομπή χρησιμοποιούνται συστηματικά κρυφές κάμερες. Στην Ελλάδα, αυτά είναι βέβαια ψιλά γράμματα. Αλλά στη Γαλλία η συζήτηση έχει ανάψει. Εχει ένας δημοσιογράφος δικαίωμα να χρησιμοποιεί σε μια έρευνα ψεύτικη ταυτότητα; Επιδέχεται εξαιρέσεις το απόρρητο των πηγών; Και ποιος αποφασίζει εν τέλει ποιες είναι αυτές οι εξαιρέσεις;» καταλήγει στο άρθρο του.

Σχετικά: «Δημοσιογράφος ή αστυνομικός;»

Δεν υπάρχουν σχόλια: