Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Η Κρήτη των καλλιτεχνών

Στην έβδομη και τελευταία διάλεξη της σειράς «Πατριδογνωσία», τις οποίες διοργανώνει η Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Νομού Λασιθίου, τη Δευτέρα 12 Απριλίου, η Δρ Ντενιζ-Χλόη Αλεβίζου θα αναπτύξει στο Επιμελητήριο Λασιθίου, στον Άγιο Νικόλαο, το θέμα «Η Κρήτη των καλλιτεχνών 19ος – 20ος αι.».

Η διάλεξη αποτελεί πρώτη παρουσίαση στοιχείων για την καλλιτεχνική κίνηση στην Κρήτη της περιόδου 1800-1950, από υλικό που συλλέχθηκε στη διάρκεια τεσσάρων περίπου χρόνων έρευνας. Το υλικό που θα παρουσιαστεί αποτελεί μέρος της μελέτης της Δρ Αλεβίζου με τίτλο «Η Κρήτη των καλλιτεχνών 19ος – 20ος αιώνας. Αγιογραφία-Ζωγραφική-Γλυπτική», που αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα από τις εκδόσεις Δοκιμάκη (Ηράκλειο).

Στο πνεύμα της θεματικής του κύκλου των διαλέξεων της «Πατριδογνωσίας» έμφαση θα δοθεί στα στοιχεία εκείνα που αφορούν ειδικότερα στους καλλιτέχνες με καταγωγή ή που έζησαν και έδρασαν στο Νομό Λασιθίου.

Θα παρουσιαστούν έργα των καλλιτεχνών της περιοχής και θα επισημανθούν κεντρικές όψεις της καλλιτεχνικής πραγματικότητας της περιόδου.

Η Ντενίζ-Χλόη Αλεβίζου σπούδασε Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Nottingham στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Μάστερ της στο London University. Το διδακτορικό της στο τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας, Τομέας Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Έχει δημοσιεύσει πλήθος επιστημονικών μελετών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει συμμετάσχει σε αρκετά επιστημονικά συνέδρια.

Έχει διδάξει σε ΑΕΙ, στο ΕΑΠ και στη Σχολή Ξεναγών Κρήτης. Η επαγγελματική της ενασχόληση περιλαμβάνει επίσης οργάνωση και επιμέλεια εκθέσεων.

Η Ντενίζ-Χλόη Αλεβίζου από το 1993 ζει και εργάζεται στην Κρήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: