«Το ότι οι Έλληνες δεν έζησαν μία Αναγέννηση και έναν Διαφωτισμό, τους άφησε χωρίς ταυτότητα, χωρίς σύστημα αξιών, χωρίς εαυτό. Κυριαρχούνται εντελώς από το συναίσθημα, πράγμα που οδηγεί σε ένα μηδενισμό του λόγου.
Αλλά χωρίς λόγο δεν χτίζεται ένας συγκροτημένος και ουσιαστικός εαυτός. Το «έλλειμμα εαυτού» είναι για τον Ράμφο εκείνο που οδηγεί στα άλλα ελλείμματα (ακόμα και τα δημοσιονομικά). Κυρίως οδηγεί στον μηδενισμό.
Αλλά χωρίς λόγο δεν χτίζεται ένας συγκροτημένος και ουσιαστικός εαυτός. Το «έλλειμμα εαυτού» είναι για τον Ράμφο εκείνο που οδηγεί στα άλλα ελλείμματα (ακόμα και τα δημοσιονομικά). Κυρίως οδηγεί στον μηδενισμό.
Ο μηδενισμός υπονομεύει τις σταθερές αξιακές μορφές του βίου. Οδηγεί σε ένα χάος από δράσεις και αντιδράσεις, καθαρά συναισθηματικές, εναλλασσόμενων μίσους και αγάπης. Συναισθηματική είναι και η επιβεβαίωση που ζητάει ο νεοέλληνας. Συνοδεύεται από απέχθεια στην εργασία, ροπή στην άνετη ζωή, αδιαφορία για κανόνες (εξ ου και η κυριαρχία της διαφθοράς). Το τρίπτυχο: διαδήλωση – ταβέρνα – τραγούδι, μας εκτονώνει συναισθηματικά και μας τρέφει ψυχικά.
Η διαφορά από άλλα σχετικά κείμενα του Ράμφου είναι ότι στο βιβλίο αυτό αναλύονται οι ρίζες (τα «ριζώματα») αυτής της νοοτροπίας. Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, είναι θρησκευτικές. Ο συγγραφέας ερευνά και ανιχνεύει, σε μία συναρπαστική πορεία στην ιστορία της ορθόδοξης ησυχαστικής θεολογίας, όλες τις πηγές του προβλήματος. Εστιάζει στην Φιλοκαλία ένα βιβλίο-σταθμό που περιέχει κείμενα 10 αιώνων (από τον 4ο ως τον 14ο) και εκδόθηκε στα τέλη του 18ου για να καταπολεμήσει τον Διαφωτισμό – ντόπιο και εισαγόμενο – που τότε αναδυόταν στην Ελλάδα».
Απόσπασμα από ανάρτηση του Ν. Δήμου στο blog του που παρουσιάζει το νέο βιβλίο του Στέλιου Ράμφου «Το αδιανόητο τίποτα».
3 σχόλια:
κοιτα τωρα μπλοκερ πως δικαιωναμαι σ αυτα που προχθες δεν συμφωνουσες .σημερα σου τα λεει ο Ραμφος για να τα καταλαβεις . Ο Κυριος μας και χριστος μας δεν ειναι τυχαια ο υιος και λογος του .Αυτος ειναι λοιπον που μας συγκροτει και αυτος ειναι που συγκροτησε τον κοσμο σε κοσμο .ετσι δεν λεει η γραφη ; εν αρχη ητο κο λογος και ο λογος εγενετο σαρκς ΕΙΠΕ γεννηθητω φως και εγενετο φως να πως ο λογος συνδεεται και με την δημιουργια .καθε δημιουργος πριν δημιουργησει θα πρεπει να συλαβει την ιδεα της δημιουργιας του και η συλληψη της ιδεας ειναι ανεκφραστος λογος .Αυτος ο τελειος λογος λατρευεται απ την εκκλησια μας σαν θεος στο προσωπο του χριστου μας .η ενανθρωπιση του σωτηρα Ιησου σκοπο ειχε να παραδοθει στον ανθρωπο ο θειος λογος που θα επιχειρει στο εξης την κρισι της συνειδησης .το ελλειμα του λογου [χριστου] στην ζωη μας οπως λεει και οραμφος οδηγει στα αλλα ελλειματα ανθρωπιας αγαπης σεβασμου εντιμοτητας ακομα και δημοσιονομικα ελλειματα και αυτος ο μηδενισμος υπονομευει και καταλυει θα συμπληρωνα εγω τις σταθερες αξιακες μορφες του βιου και οδηγει στην ασυδοτη ζωη για να μην σου αντιγραψω ολο το κειμενο του Ραμφου .Για δες το κι ετσι !!!
Λοιπόν, ακου φίλε το ύφος "για να τα καταλάβεις" θα σε παρακαλούσα να το απευθύνεις αλλού. Δεύτερον αν θελήσεις να βάλεις έναν αριθμό στο μυαλό σου και βγει έξω στους δρόμους θα τον βλέπεις συνέχεια μπροστά σου-βεβαιωμένο ερευνητικά. Το ίδιο ισχύει με τις απόψεις σου. Όμως, σου ξαναλέω, μακρυά από μένα η οποιαδήποτε προσπάθεια για αυθεντικό λόγο και άλλα τοιούτα. Ξέρω και διαβάζω, κατανοώ τον Ράμφο και συμμερίζομαι τις απόψεις του, αυτές που έκανα ανάρτηση. Μάλιστα αν πας στο link και διαβάσεις το κείμενο του Δήμου θα δεις ότι ο Ράμφος τα φορτώνει εκεί που εσύ βλέπεις αγγελάκια.
Ο Ράμφος και ο Γιανναράς εκτός του ότι είναι θρησκευόμενοι είναι και ορθολογιστές. Αν δε επανέλθει η Ιερά Εξέταση οι πρώτοι που θα ανέβουν στην πυρά θα είναι αυτοί οι δύο.
Τέλος θέλω να σου γνωρίσω ότι κατηχητικό με πηγαίνανε όταν ήμουνα μαθητής για να πάρω βαθμό προβιβάσιμο στα θρησκευτικά. Όπως ενδεχομένως να αντιλαμβάνεσαι έχω τραυματικές εμπειρίες...
Πηγα στη δημοσιευση που λες αλλα δεν καταλαβα τι ειναι η υπερβατικη διεκδικηση ενος αποκοσμου κενου
Δημοσίευση σχολίου