Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Συναινετικά

Το πρόβλημα που απασχολεί το΄άρθρο του Πρετεντέρη στα ΝΕΑ σήμερα είναι η πολιτική συναίνεση. Η συναίνεση, γράφει ο Πρετεντέρης, "δεν είναι οµπρέλα για να την βγάζεις όταν βρέχει. Είτε υπάρχει ως συστατικό της πολιτικής µας κουλτούρας είτε δεν υπάρχει. Είτε κυβερνά το ΠΑΣΟΚ είτε κυβερνά η Ν.∆. Στα δύσκολα αλλά και στα εύκολα"

"... η συναίνεση διαµορφώνεται και οικοδοµείται, δεν επιβάλλεται. Και οικοδοµείται όταν είσαι ισχυρός και δεν την έχεις ανάγκη. ∆ιότι αν θυµάσαι τη συναίνεση µόνο στα δύσκολα, τότε είναι µάλλον απίθανο να βρεις συνοµιλητές".

Εδώ βρίσκεται και το πρόβληµα για όλα τα κόµµατα και όλες τις κυβερνήσεις στη χώρα µας, συνεχίζει. "Οταν κερδίζουν τις εκλογές αισθάνονται πανίσχυροι. Και όταν αρχίσουν να στραβώνουν τα πράγµατα, τότε αισθάνονται πανίσχυροι οι άλλοι. Αντε να βρεις πεδίο συνεννόησης! "


Γιατί; "Επειδή την πολιτική την καταλαβαίνουν µόνο ως άσκηση εξουσίας. Ποιος κάνει κουµάντο και πόσο κουµάντο κάνει. Ποιος είναι στα πράγµατα και ποιος δεν είναι. Η πολιτική ποτέ δεν αντιµετωπίζεται ως µια άσκηση του συγκεκριµένου: δηλαδή, ως διαδικασία που χειρίζεται συγκεκριµένα θέµατα και λύνει συγκεκριµένα προβλήµατα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: