Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου 2010

Νέο τεύχος της "Αμάλθειας"

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του περιοδικού ΑΜΑΛΘΕΙΑ, το οποίο εκδίδει η Ιστορική-Λαογραφική Εταιρεία Νομού Λασιθίου. Το τεύχος είναι διπλό και έχει αριθμό 162-163. Το περιοδικό διανύει το 41ο έτος συνεχούς κυκλοφορίας.
Στις μόνιμες στήλες «επισημάνσεις» του νέου τεύχους επιλέχτηκαν μερικά ποιήματα των Καββαδία, Σολωμού, Δημουλά, Σούτσου, από την Παλατινή Ανθολογία, Παπαντωνίου, Ελύτη και Γκάτσου. Υπάρχουν μικρά σχόλια για την Παιδεία, τον Γιάννη Σακελλαράκη και άλλα, καθώς κι ένα μικρό αφιέρωμα για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου μας ζωγράφου Γιάννη Τσαρούχη.
Στη συνέντευξη του τεύχους φιλοξενείται ο γιατρός και λόγιος Γιώργης Μαρκάκης, Επίκουρος Καθηγητής Οφθαλμολογίας και ιδρυτής του μουσείου «Λυχνοστάτης», ο οποίος μιλά για τα πιστεύω του, τις αξίες και την εν γένει προσωπικότητά του.
Στις «βιβλιοδιαδρομές» παρουσιάζονται τα βιβλία «Η Κρήτη των Καλλιτεχνών, 19ος-20ός αιώνας», η ποιητική συλλογή «Μερτέμι», «Δημήτρης Βαλαβάνης, Έφεδρος Ανθυπολοχαγός», «Αρχιμανδρίτης, Αγαθάγγελος Κουκουριτάκης, ο εκ Σοκαρά» και «Ήθη- Έθιμα-Δοξασίες στο Μεραμπέλο».
Η υπόλοιπη αρθρογραφία περιλαμβάνει ένα άρθρο για τον Άγγελο Ακοτάντο και το έργο του, το «Περιοδικό Ρίζες του Μ. Χουρδάκη» και ένα ακόμα άρθρο αφιερωμένο στα αποτελέσματα του διαγωνισμού μαντινάδας που συνδιοργάνωσε η «Αμάλθεια» στο φεστιβάλ Επιστήμης-Τέχνης-Τεχνολογίας με άλλους φορείς. Ο Καθηγητής Άγγελος Παπαϊωάννου, μετέχει με το ποίημά του «Αυγουστιάτικο όνειρο», ο Στρατής Κουρουπάκης με μια σπάνια επιστολή του Πανεπιστημίου Αθηνών προς την Χριστιανική Δημογεροντία του Τμήματος Λασιθίου, η Βέρα Κλώντζα-Γιάκλοβα με ένα άρθρο αφιερωμένο στην έννοια του χρόνου για τους ανθρώπου της εποχής του χαλκού και της πρώιμης εποχής του σιδήρου, ο Ι. Καραβαλλάκης αναφέρεται στην Ιερά Μονή Βιδιανής και η Αριστέα Φρουζάκη με αφορμή το βιβλίο του Μ. Γ. Παπαμαστοράκη στον Γεώργιο Ι. Παπαμαστοράκη.
Ειδικά για το τεύχος αυτό φιλοτέχνησαν θαυμάσιες συνθέσεις οι φίλοι μας εικαστικοί Νίκη Δούκα, Μαρία Καρτέρη-Σιγανού και ο Θέμης Ματθαιάκης. Δημοσιεύονται ακόμα συνεργασίες της Μαρίας Μαυρικάκη και της Ανθής Ρουμπελάκη.
Ευχαριστούμε όλους τους φίλους και συνεργάτες που με ανιδιοτέλεια συμπαρίστανται στην έκδοση και την κυκλοφορία της Αμάλθειας. Το ΔΣ της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Νομού Λασιθίου εύχεται σε όλους καλές γιορτές και καλεί τους φίλους να συνδράμουν την έκδοση της «Αμάλθειας» στους δύσκολους καιρούς που περνάμε.
Το περιοδικό είναι συνδρομητικό –15 € για δυο διπλά τεύχη ετησίως- και όποιος ενδιαφέρεται για περισσότερες πληροφορίες μπορεί να απευθυνθεί στα τηλέφωνα (28410).24.789 - 6977192004 ή στο e-mail: stamelosioa@gmail.com
Για την Ιστορική-Λαογραφική Εταιρεία Νομού Λασιθίου
Ο Πρόεδρος
Ιωάννης Ευαγγ. Σταμέλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: