Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Ορμόνες

Οι ορμόνες της μουριάς κυρίευαν τα ύψη
Άνοιξη μούρο αδάγκωτο
Άνοιξη βιδωτό φιλί
Άνοιξη χάσμα της λιποθυμίας

Οδυσσέας Ελύτης, Τα Ετεροθαλή

Ορμόνες (*). Πόσα λίγα ξέρουμε γι’ αυτές; Η φύση ξέρει να κρύβεται, μας θυμίζει ο σκοτεινός Ηράκλειτος. Πόσα δεν θα φέρει με τον καιρό στην επιφάνεια η επιστήμη… Αν νομίζετε ότι οι ορμόνες είναι μόνο οι γνωστές σας οιστραδιόλη, προγεστερόνη και τεστοστερόνη πλανάστε πλάνην οικτράν. Σημειώστε λοιπόν και τις ακόλουθες κατηγοριοποιημένες (τι «συνάδελφοι» του Συστηματικότατου Ευκλείδη είμαστε;) Έχουμε και λέμε:

Α . Γυναικείες Ορμόνες

Hontoscenter-όνη
Βασική γυναικεία ορμόνη, χάρη στην οποία μια γυναίκα, που μπορεί να μην ξέρει να πάει ούτε στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς της, εντοπίζει με κλειστά μάτια όλα τα υποκαταστήματα της αλυσίδας Hondos Center σε ακτίνα 150 ναυτικών μιλίων.
Fertincartarekargi-όλη
Ορμόνη, που εκκρίνεται ιδιαίτερα κάθε Σάββατο πρωί, και διεγείρει την γυναίκα έτσι ώστε να αποσπάσει την πιστωτική κάρτα του άντρα, αφού η δική της έχει καταστραφεί από την Hontoscenter-όνη.

Eurochlor-ίνη
Με την έκκριση αυτής της ορμόνης η γυναίκα αφήνει την πιστωτική κάρτα και στρέφεται στα μετρητά του άντρα, τα οποία και «καθαρίζει», ούτως ειπείν, σε χρόνο  dt για όσους γνωρίζουν τις λεπτότατες έννοιες του Απειροστικού Λογισμού (Θεο σχωρέστους Νεύτωνα και Λάϊμπνιτς). Ο συνδυασμός της Eurochlor-ίνη με τις δυο προηγούμενες ενδέχεται να δημιουργήσει στο άτομο απρόβλεπτη συμπεριφορά και συνέπειες στο άμεσο περιβάλλον της.

Telephon-ίνη
Ορμόνη, που παρέχει στη γυναίκα την ικανότητα να μπορεί να μιλά στο τηλέφωνο για πολλές ώρες χωρίς να χρειάζεται τροφή και νερό και επαρκές οξυγόνο. Εκκρίνεται  καθημερινά σε σταθερή ποσότητα, αλλά παρατηρείται υπερέκκριση όταν η
Fertincartarekargi-όλη και η Eurochlor-ίνη δεν φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Nifoul-ίνη
Πρόκειται για ορμόνη της οποίας η έκκριση αυξάνεται γεωμετρικά με τα χρόνια και η οποία δημιουργεί στη γυναίκα την ακατανίκητη ανάγκη να ντυθεί νυφούλα. Εξαιρετικά επικίνδυνη για τους άντρες, αφού μπορεί να τους οδηγήσει ακόμη και στον αιφνίδιο γάμο.

Ponokefal-ίνη
Πρόκειται για ορμόνη που εκκρίνεται κυρίως όταν η γυναίκα βρίσκεται σε ύπτια θέση (=ξαπλωμένη). Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι αυτή η ορμόνη δεν προκαλεί  πονοκέφαλο στην γυναίκα αλλά οίδημα (=πρήξιμο) στα γεννητικά όργανα των ανδρών. Η γυναίκα επικαλείται δήθεν πονοκέφαλο για να αποφύγει άλλες δραστηριότητες. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχει ισχυρή συσχέτιση της ορμόνης αυτής στις μικρές ηλικίες με την Nifoul-ίνη, ενώ στις μεγαλύτερες με την Fertincartarekargi-όλη. Σχεδόν πάντα συνδυάζεται με μια άλλη ορμόνη που θα μας απασχολήσει στη συνέχεια, την Mourmour-όνη.
Mourmour-όνη
Είναι βασική γυναικεία ορμόνη, αφού εκκρίνεται από όλες τις γυναίκες και σε όλες τις ηλικίες. Διακρίνεται στη
genikomourmour-όνη (η γυναίκα μουρμουρίζει
γενικά οποιαδήποτε ώρα της ημέρας) και στη
krebatomourmour-όνη (εκκρίνεται πριν τον ύπνο και προκαλεί βασανιστική κρεβατομουρμούρα). Σε συνδυασμό με την telephon-ίνη προκαλεί μουρμούρα από τηλεφώνου (γνωστή στους ενδοκρινολόγους και ως telegrinia). Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αν βρεθεί τρόπος περιορισμού της mourmour-όνη, ο μέσος όρος ζωής των ανδρών θα αυξηθεί πάραυτα 15-20 χρόνια περίπου.

Β.  Ανδρικές Ορμόνες

Bodin-όλη
Τυπική αντρική ορμόνη. Εκκρίνεται μονίμως και έχει ως αποτέλεσμα ο άντρας να τρώει σαν βόδι ανεξάρτητα αν βρίσκεται σπίτι του, σε ταβέρνα ή στο Vardis και με γυναικεία συντροφιά. Παρότι η Bodin-όλη ανακαλύφθηκε πρώτα στα βόδια, που ως γνωστόν είναι χορτοφάγα, στους άντρες ανοίγει την όρεξη για κάθε είδους ψητά, ψαρομεζέδες, σάλτσες και πάσης φύσεως λαδομπούκια. Εν τούτοις εμπεριστατωμένες έρευνες έδειξαν ότι δεν έχει σχεδόν καμία επίπτωση στις πράσινες σαλάτες και στα ραδίκια.

Bekroul-ίνη
Στη διεθνή βιβλιογραφία απανάται και ως Kounoupid-όλη ή Chomat-όλη ή Augoul-ίνη ή Liomat-ίνη ή Kokkal-ίνη. Είναι ορμόνη η οποία εκκρίνεται οποιαδήποτε ώρα του 24ώρου, αρκεί να υπάρχει η σωστή παρέα. Δημιουργεί τάση προς το μπεκρούλιασμα και συνήθως ακολουθεί χρονικά την Bodin-όλη. Συχνές επιπτώσεις είναι ο ύπνος με ρούχα, παπούτσια και ανοιχτά τα φώτα, σπάσιμο καθρέφτη με το κεφάλι κλπ. Αν συνδυαστεί με ατυχία, μπορεί να οδηγήσει σε ξύπνημα δίπλα σε γκόμενα-κουασιμόδο. Η ακατάσχετη έκκριση της Bekroul-ίνη οδηγεί τον άντρα σε σίγουρη καραγκιοζοποίηση.
Podosfair-ίνη
Πανίσχυρη αντρική ορμόνη. Εκκρίνεται τα βράδια του Champions League, Mundial καθώς και τις Κυριακές. Συνηθισμένο αποτέλεσμα είναι η απώλεια συνείδησης και η πλήρης αδιαφορία για οτιδήποτε συμβαίνει εκτός αγωνιστικού χώρου. Συνοδεύεται από εκφράσεις όπως 'γκ.... οοoόλ’, ‘όχι ρε πο*στη', 'πουτ*να μπάλα', 'πουλημένο κοράκι', 'πάρτε το γκολάκι και μόκο', 'γαμώ τον άξονα της Γης' κ.ά. Στις γυναίκες συχνά προκαλεί αντίστοιχη αύξηση της Mourmour-όνη.


Diplan-όλη
Αυτή η ορμόνη εκκρίνεται σε όλους τους άντρες και πιο πολύ σε αυτούς που έχουν
 μόνιμη σχέση. Έχει ως αποτέλεσμα το υποκείμενο να γουστάρει περισσότερο κάποια άλλη γυναίκα από αυτή που έχει, όπως για παράδειγμα εκείνη του διπλανού γραφείου, του διπλανού διαμερίσματος, της διπλανής ομπρέλας στην παραλία, στο διπλανό αμάξι στο δρόμο, την κολλητή της φίλης του ή την αδελφή της κλπ. Αυτό συμβαίνει ακόμη και αν η δική του είναι αντικειμενικά πιο ωραία από τις άλλες. Δεν υπάρχει τρόπος καταστολής αυτής της ορμόνης. Συνήθως οι σύντροφοι ζηλεύει αν η diplano-όλη εκκρίνεται για πιο ωραία, ενώ στην περίπτωση της πιο άσχημης κοροϊδεύουν.
(*) Ευχαριστίες στην Πόπη για το θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: