Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

Στο δρόμο που χάραξε ο Σαμαράς

Σήμερα (15-6-09) -πριν από 15 χρόνια έφυγε ο Μάνος Χατζιδάκις- άνοιξε στο διαδίκτυο το νέο μουσείο της Ακρόπολης των Αθηνών. «Ένα διαμάντι για τη χώρα μας» χαρακτηρίζεται από το σύνολο του τύπου το νέο μουσείο, το οποίο ανοίγει τις πύλες του στις 20 Ιουνίου με επίσημους προσκεκλημένους από όλο τον κόσμο. Στη διεύθυνση http://www.theacropolismuseum.gr/ μπορεί κανείς να πάρει μια γεύση από το νέο μουσείο παρά το ότι δεν είναι όλες οι σελίδες έτοιμες.
Στο μήνυμά του, στην ιστοσελίδα, ο υπουργός πολιτισμού Α. Σαμαράς σημειώνει ότι 188 χρόνια από την εθνική μας ανεξαρτησία εκπληρώνεται ένα χρέος του έθνους μας προς την κληρονομιά του. Το υπέρτατο μνημείο του αρχαίου κλασικού πολιτισμού αποκτά το δικό του μουσείο.
Όμως ο υπουργός έκανε μια κίνηση ιδιοφυή, κατά την άποψή μας: Όρισε την είσοδο για όλο στο 2009, για το μοναδικό μουσείο αυτό, στο 1€. Από δε το 2010 η τιμή θα γίνει 5 €, ποσό που είναι σαφώς μικρότερο από το αντίστοιχο του Λούβρου (14 ευρώ) ή του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης (20 ευρώ). «Η τιμή του γενικού εισιτηρίου είναι απροσδόκητα προνομιακή και απόλυτα αναγκαία, για να δώσουμε τη δυνατότητα στους πάντες να επισκεφθούν το καινούργιο μουσείο της Ακρόπολης, αλλά και για να τιμήσουμε τον Έλληνα φορολογούμενο, που το χρηματοδότησε από τον ιδρώτα του», είπε ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς.
Όλα αυτά σε μια εποχή που μιλάμε για κρίση στον τουρισμό και στην οικονομία. Σε μια εποχή που δυσανασχετούμε που οι τουρίστες φεύγουν από την περιοχή μας για να πάνε στην Κνωσό και ζητάμε αναβάθμιση της Κεράς, της Λατούς και της Σπιναλόγκας (Ανατολή 22 Μαΐου). Ο υπουργός πολιτισμού έστειλε το μήνυμα.
Γιατί έρχονται οι τουρίστες στη χώρα μας; Ο φίλος μας ο Γιάννης ο Βάρδας το υποστηρίζει με μοναδικό τρόπο:
«Ποιος διαβασμένος άθρωπος σ’ όλης της Γης τα κράτη
δεν εδιδάχθη Πλάτωνα, Όμηρο και Σωκράτη;
Εδώ εγεννήθη ο Περικλής και η Δημοκρατία
εδώ το πρώτο θέατρο, εδώ η τραγωδία.
εδώ εγεννήθη η Ιατρική και η Λογοτεχνία
Όλος ο κόσμος ο καλός που έρχεται στη χώρα
περνά για τον Ηράκλειτο και για τον Πυθαγόρα.
Όλος ο κόσμος ο καλός που ’ρχεται στην Ελλάδα
έρχεται για τον Όμηρο και για την Ιλιάδα»
Αντί λοιπόν να του προσφέρουμε μόνο ρωμαϊκές απολαύσεις και λουκούλλεια γεύματα ας του δείξουμε και το δρόμο για τα τοπικά μουσεία. Όλοι αυτοί που έχουν τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες να επιδοτήσουν τις επισκέψεις στα μουσεία των πόλεων που βρίσκονται και να το χρησιμοποιήσουν κιόλας στις διαφημιστικές τους καμπάνιες.
Πόσο έχει η είσοδος στο Λαογραφικό Μουσείο Αγίου Νικολάου, 3€; Ο ξένος να πληρώνει 1€ και τα υπόλοιπα 2€ να τα δίνει ο επιχειρηματίας, ο δήμος, η νομαρχία, το υπουργείο πολιτισμού. Να στείλουν τον κόσμο στην πραγματική ποιότητα αυτού του τόπου και τότε αυτό θα επιστρέψει πολλαπλάσιο τις επόμενες χρονιές στις μονάδες τους και στη χώρα μας. Το κόστος είναι ελάχιστο και εν πάση περιπτώσει ας το κάνουν χορηγία.
Ανάλογα μπορούν να πράξουν και με τα έντυπα. Πόσα έντυπα κυκλοφορούν στα σαλόνια των ξενοδοχείων; Δεν εννοούμε τα διαφημιστικά που βγάζουν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες με τις μοντέλες, τις πισίνες, τα γεμάτα πιάτα και φόντο τις μινωικές αρχαιότητες, τα οποία δεν αντέχουν ούτε στο στοιχειώδες ξεφύλλισμα. Αυτός που έχει τα χρήματα για να κάνει τις εκδόσεις δεν είναι σίγουρο ότι είναι και ο κατάλληλος για να γράψει. (Δυστυχώς το φαινόμενο δεν περιορίζεται μόνο στο χώρο αυτό. Αρκετά από τα χλιδάτα έντυπα φορέων είναι για τον ίδιο λόγο προς ανακύκλωση). Ας αφήσουμε κατά μέρος τα σχετικά «οι ξένοι δεν έρχονται εδώ για να διαβάσουν» που μας βολεύουν. Πάρα πολλοί ξένοι κουβαλάνε μαζί τους βιβλία. Όταν μιλάμε για ποιοτικό τουρισμό το μάτι μας θα πρέπει να είναι μόνο στο πορτοφόλι του τουρίστα; Βάζοντας οι ξενοδόχοι του νομού Λασιθίου στο σαλόνι του ξενοδοχείου τους π.χ. την Αμάλθεια δίνουν στις υπηρεσίες που προσφέρουν μια άλλη ποιότητα –με μηδενικό κόστος- και ένα κίνητρο στην τόπια πνευματική δραστηριότητα να αναπτυχθεί περαιτέρω.
Ο Σαμαράς το έστειλε το μήνυμα, για να δούμε αν θα έχει αποδέκτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: