Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

Παραταξιακός τύπος

Τις τελευταίες μέρες με το κλείσιμο της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ξαναήρθε στην επιφάνεια το πρόβλημα της ελευθερίας του τύπου, οι σχέσεις εργασίας των δημοσιογράφων και η διαπλοκή με τους πολιτικούς.

Οι ίδιοι άνθρωποι που "γράφουν και ελεεινολογούν την απαξία των κομμάτων προβληματίζονται για τις εφημερίδες των κομμάτων", γράφει ο Μανδραβέλης στην Καθημερινή της 26-6-09.

Όχι για το πώς θα γίνει σωστά και όσο πιο αντικειμενική η ενημέρωση αλλά «πώς θα πάει η κυβέρνηση σε εκλογές» και «τι θα κάνει ο Γιώργος χωρίς δική του εφημερίδα». Κατάσταση που δείχνει ασυνέπεια λόγων και πράξεων για όσους υπηρετούν τη δημοσιογραφία και την ενημέρωση των πολιτών και "δεύτερον δείχνει ότι ζουν στην εποχή του Παπάγου, τότε που ίσχυε το «ή με κάνεις υπουργό ή βγάζω εφημερίδα»".

Στη σημερινή λειτουργία του ελληνικού τύπου κυριαρχεί το δόγμα των πελατών-οπαδών που παρασύρεται από την κομματική του τοποθέτηση. Πληρώνουν (ένα παλιό πεντακοσάρικο) για να "διαβάσουν" μια εικονική, παραταξιακή, πραγματικότητα.

"Στο τέλος τέλος, αυτή καθαυτή η συζήτηση περί παραταξιακού Τύπου στον 21ο αιώνα δεν είναι προσβλητική για τους δημοσιογράφους. Είναι πρωτίστως προσβλητική για τους αναγνώστες, οι οποίοι -παρεμπιπτόντως το αναφέρουμε- είναι οι πελάτες μας", κλείνει το άρθρο του ο Μανδραβέλης.


Ολόκληρο το άρθρο: Από την εποχή του Παπάγου...

Δεν υπάρχουν σχόλια: