Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

Δεοντολογία και Independent

Ο Χ. Μιχαηλίδης, στο LIFO της 25-6-09,
γράφει με τίτλο
"Μαθήματα αληθινής δημοσιογραφίας, μερικές ιδέες για τις ελληνικές εφημερίδες
από το μοντέλο της Ιndependent στη δεκαετία του '80"

(Ολόκληρο το κείμενο στο: http://www.lifo.gr/mag/columns/2144)

Μερικά κρίσιμα σημεία που επισημαίνονται στο κείμενο:

* Πρωτογενές ρεπορτάζ από πραγματικά γεγονότα, «εκείνα που έχουν σημασία για τον πολίτη», και όχι τα δελτία Τύπου και οι ανακοινώσεις των διαφόρων κομμάτων και φορέων ούτε και «οι εξυπηρετήσεις προς κάποια πρόσωπα, όσο ψηλά και αν στέκονται». (...) Και προειδοποίησε «όποιον κάνει σκέτη αναπαραγωγή δελτίων Τύπων και ανακοινώσεων κομμάτων ή πολιτικών καλύτερα να ετοιμάσει τις βαλίτσες του γι' αλλού».

* Κανένας συντάκτης του «ταξιδιωτικό ρεπορτάζ» δεν επιτρεπόταν να πάει για αποστολή σε οποιονδήποτε προορισμό με έξοδα τρίτων ή και με χορηγία τρίτων - αεροπορικά εισιτήρια, ξενοδοχεία, εστιατόρια, κ.λπ. Μόνο η εφημερίδα πλήρωνε, για να είναι ο δημοσιογράφος πραγματικά ελεύθερος και ανεξάρτητος να γράψει.

* Οι ίδιες, αυστηρές «προδιαγραφές» ίσχυσαν και για όλα τα άλλα ρεπορτάζ. Σε εκείνο της υγείας, φερ' ειπείν, δεν επέτρεπε σε συντάκτη της να πάει σε διεθνές ιατρικό συνέδριο με όλα τα έξοδα πληρωμένα, όπως γίνεται σχεδόν πάντοτε, από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Εάν η εφημερίδα έκρινε ότι έπρεπε κάποιος να παρακολουθήσει ένα συγκεκριμένο συνέδριο, φρόντιζε και πάλι η ίδια να καλύψει όλα τα εξοδά του - να μην υπάρχει, δηλαδή, εξάρτηση από και υποχρέωση προς κανέναν και τίποτα.

* Εξαφάνισαν από τις σελίδες της τις ανούσιες πολιτικές συνεντεύξεις και άφησαν έξω από τη θεματολογία της την πολιτική αντιπαράθεση.

Προς γνώση και συγκρίσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια: