Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Καρπούζι μαχαίρωσε μανάβη

Πόσοι δεν είναι αυτοί που νομίζουν ότι
βρίσκονται στη θέση του Βενιζέλου σήμερα;

Πως το λένε στις σχολές δημοσιογραφίας: Είδηση δεν είναι ότι ένας σκύλος δάγκωσε έναν άνθρωπο, είδηση είναι ότι ένας άνθρωπος δάγκωσε ένα σκύλο.

Εάν ο υπουργός, ο νομάρχης ή ο δήμαρχος υπέγραψε στο πλαίσιο των τυπικών αρμοδιοτήτων του ένα χαρτί, μια απόφαση, για την έναρξη της νέας κυνηγετικής περιόδου, του ασπρίσματος των πεζοδρομίων ή παραβρέθηκε στους περιφερειακούς αγώνες ταβλιού γιατί είναι είδηση που χρειάζεται εικονογράφηση το πρόσωπο την ώρα που υπογράφει; Ιστορική υπογραφή; Θα χρειαστεί ίσως να τυπωθεί και σε γραμματόσημο;

Τις τελευταίες δεκαετίες, όπως όλοι γνωρίζουμε, έχει αναπτυχθεί ιδιαιτέρως και ανθεί η "δημοσιογραφία" των δελτίων τύπου. Η προπαγανδιστική δημοσιογραφία. Ναι, αλλά αυτό δεν είναι δημοσιογραφία, είναι νταλαβέρι, διαπλοκή και όχι λειτουργία και τέταρτη εξουσία. Αυτή είναι κρυφοδεύτερη.

Πιστεύετε ότι οι πολίτες περιμένουν με αγωνία να δουν στην εφημερίδα, στο περιοδικό ή στις ιστοσελίδες τον θεσμικό παράγοντα να τρώει τα εδέσματα που του προσέφεραν οι νοικοκυρές της Πέρα Ράχης για να φουσκώσουν τα στήθη τους από εθνική υπερηφάνεια και να διαλυθούν ησύχως;

Ο Καραμανλής (μη ρωτάμε ποιος) έλεγε για τον Μακάριο ότι κάθε πρωί έπαιρνε τις εφημερίδες στα χέρια του και εκνευριζόταν όταν δεν έβλεπε φωτογραφίες του σ' αυτές. Δεν είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω την πληροφορία. Είμαι σίγουρος όμως ότι πολλοί που κατέχουν ηγετικές θέσεις σήμερα διακατέχονται από την ίδια ασθένεια. Το κακό είναι ότι πάντα υπάρχουν γλείφτες που μεγεθύνουν τις ασημαντότητες και κάνουν ειδήσεις τις μη ειδήσεις.

Ο μανάβης που μαχαιρώνει το καρπούζι κάνει τη δουλειά του. Αν όμως το καρπούζι μαχαιρώσει το μανάβη, εεε, τότε έπιασες πράγματι το λαβράκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: