Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010
Ο Θύμιος Νικολαΐδης για τον Αστρολάβο των Αντικυθήρων
Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010
Εσείς τι θα πρέπει να αφήσετε;
Εμείς να τα αφήσουμε αυτά, εσείς τι θα πρέπει να αφήσετε;
Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010
Μπορεί κανείς να είναι αισιόδοξος;
Που είν' ο ιερεύς;
Δύο δηλώσεις, ή μάλλον τρεις μέσα σε εικοσιτέσσερις ώρες. Ο Θ. Πάγκαλος απαντά στο χιλιοειπωμένο ερώτημα «πού πήγαν τα λεφτά» με το αφοπλιστικό απόφθεγμα «τα φάγαμε όλοι μαζί».
Ο Ι. Σγουρός, υποψήφιος περιφερειάρχης του ΠαΣοΚ στην Αττική, δηλώνει: «Είμαι κατά του μνημονίου, όπως όλοι οι έλληνες πολίτες».
Και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του ΠαΣοΚ που έφερε, ψήφισε και εφαρμόζει το μνημόνιο δηλώνει ότι ο υποψήφιος του ΠαΣοΚ «είπε το αυτονόητο και όχι κάτι διαφορετικό από αυτό που λέμε όλοι μας».
Ο πρώτος είπε κάτι δυσάρεστο, αυταπόδεικτο και ειλικρινές- θα μπορούσε ίσως να διευκρινίσει ότι «τα φάγαμε όλοι μαζί αλλά δεν φάγαμε όλοι το ίδιο»!.. Είπε όμως κάτι το οποίο έρχεται σε αντίθεση με την κρατούσα πολιτική ορθότητα, σύμφωνα με την οποία όλα τα δεινά του λαού προέρχονται από ανθρώπους ή κυκλώματα εκτός του λαού, τους οποίους ο λαός ούτε γνωρίζει ούτε εγκρίνει, αλλά πληρώνει. Είπε αυτό που δεν αρέσει του λαού να ακούει. Οι άλλοι είπαν κάτι ευχάριστο, αναπόδεικτο και ανειλικρινές- το είπαν απλώς για να μαζέψουν καμιά ψήφο στις εκλογές του Νοεμβρίου... Γιατί ανειλικρινές; Επειδή αν το πίστευαν αποκλείεται να υποστήριζαν και να υποστηρίζονταν από την κυβέρνηση της οποίας βασικός άξονας πολιτικής είναι μνημόνιο. Και επειδή το μνημόνιο έχει πολιτικό κόστος, αντί να υποστηρίξουν τις επιλογές της κυβέρνησής τους ενώπιον των ψηφοφόρων, προτιμούν να παίξουν τους παπατζήδες. Με άλλα λόγια, παιανίζουν ό,τι θέλει να ακούει ο λαός.
Ο πρώτος λοιπόν διατυπώνει αυτό που θεωρεί σωστό, κι ας μη βολεύει πολιτικά- να δεχτώ ότι ενδεχομένως το στοιχείο της αυτοκριτικής θα μπορούσε να είναι πιο έντονο... Οι άλλοι διατυπώνουν αυτό που βολεύει πολιτικά κι ας μην είναι σωστό. Ποιον διαλέγουμε; Περιέργως όμως όλοι έπεσαν να φάνε τον Πάγκαλο. « Οχι», φωνάζουν, «δεν τα φάγαμε όλοι μαζί!». Πρώτος μεταξύ των πρώτων εξανέστη ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης για τον οποίο αρκεί να θυμίσω μόνο την εξής χαριτωμένη ιστορία.
Το 2003 προκήρυξε διαγωνισμό πρόληψης ειδικών φρουρών στη Βουλή, ενώ το υπουργείο Δημόσιας Τάξης είχε μια χαρά ειδικούς φρουρούς να του δανείσει. Ο διαγωνισμός διενεργήθηκε υπό την άμεση εποπτεία του Γραφείου του Προέδρου της Βουλής και οι ειδικοί φρουροί που προσελήφθησαν δεν είχαν τη μεταχείριση των άλλων ειδικών φρουρών αλλά των άλλων υπαλλήλων της Βουλής- δεκαέξι μισθούς και όλα τα συμπαρομαρτούντα.
Οσοι προσελήφθησαν ουδέποτε εκπαιδεύτηκαν, ενδεχομένως και ουδέποτε φρούρησαν. Φυσικά οι «φρουροί του Κακλαμάνη» συνεχίζουν να αμείβονται από το Ελληνικό Δημόσιο και απασχολούνται σε διάφορες δευτερεύουσες υπηρεσίες της Βουλής, όπως π.χ. στο γυμναστήριο ή στο πάρκινγκ! Το πρόβλημα είναι ότι όλοι οι Κακλαμάνηδες αλλά και οι ψηφοφόροι των Κακλαμάνηδων αρέσκονται να πιστεύουν ότι αυτοί δεν ευθύνονται για το ναυάγιο, την αποκλειστική ευθύνη του οποίου φέρουν πάντα κάποιοι ακατονόμαστοι «άλλοι». Οτι εκλέγοντες και εκλεγόμενοι πορεύονται στην κοινωνία μας περίπου όπως ο Μωυσής όταν διέσχισε την Ερυθρά Θάλασσα: χωρίς να βρέξουν τα πόδια τους.
Διατυπώνουν έτσι το πιο εκφυλιστικό δόγμα της δημοκρατίας μας: ότι ο λαός είναι εξ ορισμού αλάθητος,ανεύθυνος και αδιάφθορος- κατά προτίμηση και αυτοί μαζί του!
Επιτρέψτε μου να πω ότι είναι η πιο προσβλητική αντίληψη που έχω ακούσει για τον λαό. Ε, λοιπόν, όχι. Ο λαός δεν είναι κανένα χαζοχαρούμενο παιδάκι. Εχει επίγνωση των πραγμάτων, παίρνει ουσιαστικές αποφάσεις, κάνει λάθη, έχει την απόλυτη ευθύνη των λαθών του και είναι συνήθως τόσο διεφθαρμένος όσο και αυτοί που εκλέγει. Αν δεν πιστεύουμε σε αυτά, τότε δεν έχει νόημα να πιστεύουμε στη δημοκρατία. Ανεύθυνοι και ανεξέλεγκτοι είναι μόνο οι βασιλιάδες.
Ακριβώς όμως επειδή θέλω να ζούμε σε δημοκρατία προτιμώ τον Πάγκαλο από τους παπατζήδες. Και είμαι βέβαιος πως αν όλοι (μηδέ του Πάγκαλου εξαιρουμένου...) είχαμε την ωριμότητα, τη σοβαρότητα, ίσως και το θάρρος να τα φωνάξουμε όλα αυτά νωρίτερα ίσως να μην είχαμε φθάσει εδώ που φθάσαμε σήμερα.
Κι εμείς διορίσαμε
Όμως, για να μην τον αδικούμε, λέει και αλήθειες που όλοι οι υπόλοιποι δεν τολμούν να διατυπώσουν δημόσια.
Σχετικά: Συνέντευξη Πάγκαλου
Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010
Μια φυσαρμόνικα που κλαίει
Κι ο ουρανός που μας σκεπάζει
γίνονται πρώτοι οι τελευταίοι
Αντέχουμε όμως...
Είναι η κατάληξη του άρθρου. Βεβαίως και χειρότερα είναι τα πράγματα στο διαδίκτυο. Ρίχτε μια ματιά και θα δείτε κλειδαρότρυπες και ανοησίες σωρό. Η μεγάλη πλάκα είναι ότι όλα αυτά τα όργια είναι τιμητές των πάντων.Το θλιβερότερο όμως είναι ότι όλα αυτά έχουν τεράστια αναγνωσιμότητα και τηλεθέαση. Άρα κάτι σοβαρότερο κρύβεται πίσω από τη σάχλα και το μπανιστήρι.

Φταίνε τα κόμματα που τους ανέχονται
Ανώτερα επίπεδα πολιτικής
«Τα μαγικά ανήκουν στην κυβέρνηση, φαίνεται ότι ο Χάρι Πότερ εγκαταστάθηκε για τα καλά στην “πράσινη πολυκατοικία”». Ο υπουργός Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνος διοργανώνει εκδηλώσεις υπό τον τίτλο «Μάγοι, ξόρκια και φυλακτά».
Φαίνεται ότι η πολιτική περνά σε άλλα από τα γνωστά επίπεδα. Αρχίζει να αντιλαμβάνεται τον σημαντικό ρόλο της παραψυχολογίας και της μεταφυσικής σημειώνει η Πανδώρα στο σημερινό ΒΗΜΑ.
Αυτός ο εμίρης του Κατάρ που ήρθε για να μας σώσει με τα εκατομμύριά του είναι αληθινός ή πρόκειται για τζίνι που ξύπνησε ο κ. Παπανδρέου γυαλίζοντας κάποιο λυχνάρι-αντίκα;
Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010
Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010
Τα φάγανε και την ήπιαμε
Γράφει ο Λακόπουλος στα σημερινά ΝΕΑ:
"Στο σηµερινό πολιτικό στερέωµα ο Θόδωρος είναι γερόλυκος. Ο παλαιότερος από όσους κατέχουν υψηλά πολιτικά αξιώµατα, ένθεν κακείθεν. Εγινε για πρώτη φορά υπουργός το 1982. Και έκτοτε τα είδε όλα. Τις κλαδικές µε τους πρασινοφρουρούς του Ανδρέα και «τα δικά µας τα παιδιά» του Μητσοτάκη. Την απόβαση των «εκσυγχρονιστών» στο κράτος επί Σηµίτη και το πάρτι των «κουµπάρων» επί Καραµανλή. Αρα δικαιούται να είναι ο πρώτος που ανοίγει τον χορό της αυτοκριτικής.
Ο αντιπρόεδρος θα έµενε στην Ιστορία αν είχε κάνει κάτι παραπάνω από τη δηµόσια αυτοµαστίγωση. Ανέλαβε για λογαριασµό µιας ολόκληρης εποχής ευθύνη, χωρίς όµως τις συνέπειές της. Εντάξει, τα φάγανε τα λεφτά το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. Αλλά τα φυσικά πρόσωπα που αποτελούσαν το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. είναι εδώ και µας βγάζουν ακόµη τη γλώσσα. Μάλλον ελάχιστους βασανίζουν τύψεις συνειδήσεως. Από αυτήν την άποψη η οµολογία «όλοι µαζί τα φάγαµε» βρίσκεται πιο κοντά στην ψυχανάλυση, παρά στην πολιτική".
Ναι, αλλά αυτό αφορά τον ίδιο τον Πάγκαλο.
Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010
Νέο βιβλίο για την Κερατέα
Το βιβλίο είναι έκδοση του Δήμου Κερατέας και διατίθεται από τον Δήμο.
Πληροφορίες: http://www.keratea.gr/
Πολιτεύου ν' αρχοντίνεις
Άβυσσος η ψυχή του βουλευτή. Το ίδιο και η δήλωσή του για το πόθεν έσχες. [και το μυαλό του θα προσθέταμε μαζί με τις προθέσεις του]. Οι περιουσιακές δηλώσεις άρχισαν ως προστασία της τιμής και της υπόληψης του πολιτικού κόσμου και πλέον είναι ολίγον κωμωδία. Στην εποχή της πληροφορικής συμπληρώνονται ιδιοχείρως και κατά βούληση από τον «ελεγχόμενο» και παραδίδονται σε... χαρτοκιβώτια. Από τον γραφικό χαρακτήρα μαθαίνεις πολλά με έναν καλό γραφολόγο. Στην εποχή της δημόσιας διαβούλευσης, τα πάντα μπορείς να βρεις στο Διαδίκτυο εκτός από τα πόθεν έσχες των 300! «Τυχαίο; Δεν νομίζω» που λέει και η διαφήμιση. Τόσα χρόνια κατατίθεται το ρημάδι το πόθεν έσχες, μια φορά δεν βρέθηκε ένας εν αταξία. Κατά τις δηλώσεις τους, τόσο διαφανείς πολιτικοί δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο. Και τόσο μονότονα επαναλαμβανόμενοι. Π.χ. με μόνο εισόδημα τη βουλευτική αποζημίωση μεγαλώνουν και σπουδάζουν παιδιά, ζουν μια καλή ζωή και οι καταθέσεις, καταθέσεις. Ο,τι αποκτούν σε ακίνητο, το αποκτούν με δάνειο. Παίρνουν δάνεια όπως ο άλλος παίρνει ταξί και το προβάλλουν ως τεκμήριο διαφάνειας. Τώρα πώς γίνεται και τη δόση να πληρώνουν και τίποτε από τα υπόλοιπα να μην κόβουν, πιάσε το αυγό και κούρευ΄ το.
Συμπέρασμα; Καιρός να νοσταλγήσουμε την ηθική των παλαιών πολιτικών. Έμπαιναν στην πολιτική αφού προηγουμένως είχαν αποκατασταθεί οικονομικά και επαγγελματικά, και γι΄ αυτό έμπαιναν. Και έβγαιναν από την πολιτική φτωχότεροι από ό,τι μπήκαν. Υπήρχε μια έκφραση: «Εφαγε τα λεφτά του στην πολιτική». Εκποιούσαν την οικογενειακή περιουσία για να πολιτεύονται.
Με τη Μεταπολίτευση και τους μύθους της, η πολιτική έγινε τρόπος βιοπορισμού. Ή πλουτισμού για αρκετούς. Από ένα σημείο και πέρα ήταν ορατό δια γυμνού οφθαλμού ότι «από την πολιτική βγάζεις λεφτά». Και τα κομματικά ασανσέρ άρχισαν να ανεβάζουν στη Βουλή φουρνιές «νέων πολιτικών». Άλλος είχε ξετινάξει προηγουμένως, για ψηφοθηρία, τη ΔΕΚΟ που διοικούσε- κατ΄ απονομήν, όχι κατ΄ αξίαν. Αλλος είχε διαλύσει το υπουργείο όπου τον είχαν βάλει γραμματέα. Αλλος είχε ήδη εκμαυλιστεί από την ισχύ του χρήματος και τη γοητεία της εύκολης κοινωνικής ανέλιξης. Από τέτοιους πολιτικούς τέτοιες δηλώσεις πόθεν έσχες μπορείς να έχεις. Κρίμα που δεν ζει ο θυμόσοφος Τάσος Σεχιώτης για να δει πόσο δίκιο είχε όταν έλεγε: «Δεν ανήλθαμε ημείς εις τα αξιώματα, τα αξιώματα κατήλθον μέχρις ημών». Καταλήγει ο Λακόπουλος.
Υπάρχει μια ωραία -και ποια δεν είναι ωραία;- παροιμία του ελληνικού λαού: άρπαζε να τρως να πίνεις πολιτεύου ν' αρχοντίνεις. Που μάλλον θέλει εκσυχρονισμό...
Στου κασίδι το κεφάλι
ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑΤΙ; Επειδή η αύξηση των φορολογικών βαρών πέφτει πάντα στους ίδιους ώµους, τη στιγµή που οι φοροφυγάδες επιβραβεύονται µε τις περαιώσεις. Κι επειδή η εµβάθυνση της ύφεσης στην οποία οδηγεί (και) η υπερφορολόγηση αποδεικνύει ακόµη και στους πιο αδαείς κάτι που διδάσκεται στο πρώτο έτος των οικονοµικών πανεπιστηµίων: ότι η αύξηση των φόρων δεν σηµαίνει και αύξηση των φορολογικών εσόδων. Πολλές φορές σηµαίνει το αντίθετο.
Εδώ βρισκόμαστε τώρα. Βγάζουµε ρεφενέ στους φοροφυγάδες για να µαζέψουµε κανένα φράγκο. Και το οικονοµικό επιτελείο σχεδιάζει τους νέους φόρους που θα βάλει από τη νέα χρονιά. Πετρέλαιο θέρµανσης, ΦΠΑ, έκτακτες εισφορές και δεν ξέρω τι άλλο που θα µας βουλιάξει ακόµη πιο βαθιά.
ΑΛΛΑ τι τους νοιάζει; Αν ξαναπέσουν έξω, θα βρουν έναν τρόπο να γλυκάνουν και πάλι τους φοροφυγάδες µε κανένα καινούργιο «δώστε και σώστε!». Καταλήγει στο σημερινό άρθρο του ο Πρετεντέρης στα ΝΕΑ.
Εεε και, θα μου πείτε. Μήπως πλήρωσε κανείς από αυτούς που άσκησαν εξουσία την ατζαμοσύνη του σ' αυτόν τον τόπο; Πόσες και πόσες φορές δεν επιβραβεύθηκαν τα μηδενικά, οι τσάτσοι και οι "κύριοι τίποτα"; Καινούρια πράγματα είναι αυτά; Πόσες από τις εκτιμήσεις, προβλέψεις και εξαγγελίες που έκαναν προεκλογικά ή εξαγγέλοντας νέα μέτρα επαληθεύτηκαν; Και για να μην είμαστε άδικοι, μόνο η πρόβλεψη Λοβέρδου για πάνω από ένα εκατομμύριο ανέργους φαίνεται να επαληθεύεται.
Υπερβολές; Απατάστε. Ρίχτε μια ματιά στα ψηφοδέλτια των προσεχών εκλογών στους δήμους και τις περιφέρειες. Με ποια στελέχη θα λύσουν προβλήματα όλοι αυτοί αύριο στις τοπικές τους κοινωνίες; Με τους στραγαλατζήδες και τα λαμόγια της εξέδρας; Με το καφενειακό κηφηναριό; Με τους βαστάζους και τους κόλακες;... Ή με τα φούμαρα που λένε οι επικεφαλής τάζοντας μέχρι και λαγούς με πετραχίλια; Και μετά όταν θα τους πιάσουν τα σκατά απ' τα πόδια θα αρχίσουμε για μια τετραετία τη γνωστή καραμέλα για το κράτος των Αθηνών, τις Βρυξέλες και το... μνημόσυνο.
Τι έκανε η γκλίτσα στον τσοπάνη;
Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010
Έεε... όχι κι έτσι
-Μα τα φάγαμε μαζί, λέει κοτζάμ αντιπρόεδρος.
Πότε τα φάγαμε μαζί ρε μάγκα και δεν το πήραμε εμείς τουλάχιστον είδηση; Εμείς που ήμασταν; Κοιμόμασταν μήπως;
Κρίμα. Και ντροπή σας.
Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010
Καρασωλήνες
Κάθε υποψήφιος για την τοπική αυτοδιοίκηση που έχει κομματικό χρίσμα επιβεβαιώνει.... εθελούσια την απαίτηση των κομματικών συντεχνιών να ελέγχουν ολοκληρωτικά τη χώρα, να προηγείται η κομματική σκοπιμότητα των αναγκών κάθε τοπικής κοινωνίας. Οι υποψήφιοι με κομματικό χρίσμα είναι χλεύη της δημοκρατίας, απειλή της δημοκρατίας. Απαιτούν από τους πολίτες την εθελόδουλη υποταγή στη νοοτροπία του λακέ, του ραγιά: να βάζουν πρώτο το συμφέρον του αφεντικού, τα παιχνίδια εξουσίας αδίστακτων επαγγελματιών, και σε δεύτερη μοίρα τη δική τους αξιοπρέπεια, την ποιότητα της ζωής τους.
Δεν μοιάζει να υπάρχει Έλληνας σήμερα που να μην έχει πεισθεί για την ανικανότητα, την προκλητική ιδιοτέλεια, τη φαυλότητα των υπαρχόντων κομμάτων – η οργή, η αηδία, η πίκρα των πολιτών κατακλύζει τη χώρα. Και στις εκλογές τις αυτοδιοικητικές η έκφραση της αποδοκιμασίας δεν χρειάζεται την (αμφίβολης αποτελεσματικότητας) λευκή ψήφο ή αποχή. Τώρα η απέχθεια έχει γόνιμη διέξοδο: Αποκλείει τους μολυσματικούς κεχρισμένους, εμπιστεύεται τους τίμια ασυμβίβαστους και από σεμνή αξιοσύνη ακομμάτιστους.
Επιτέλους, τι περισσότερο θέλουμε να δούμε για να βγάλουμε τις συνέπειες της κοινής αγανάκτησης για τα κόμματα; Υπερχρέωσαν εφιαλτικά το κράτος εξαγοράζοντας ψήφους με διορισμούς, επιδοτήσεις, χαριστικές «προμήθειες», ασύδοτες παροχές. Καταλήστευσαν το δημόσιο ταμείο και τους πακτωλούς των «πακέτων» της Ε.Ε. για να στήσουν το δικό του κάθε κόμμα πελατειακό κράτος, αστρονομικού κόστους μηχανισμούς επανεκλογής τους. Διαγούμισαν τα ασφαλιστικά ταμεία, την υποχρεωτική αποταμίευση κάθε βιοπαλαιστή. Εμπορεύτηκαν, με ληστρικές υπερτιμολογήσεις και «λίστες» εξαίρεσης από μειοδοτικούς διαγωνισμούς, ακόμα και ιατρικά είδη, οι αθεόφοβοι. Και πόσα ακόμα εγκλήματα ειδεχθή, με εξασφαλισμένη θεσμικά την ατιμωρησία.
Τελικά οδήγησαν την Ελλάδα στην οικονομική καταστροφή. Και πώς την αντιμετώπισαν; Κατακρεούργησαν μισθούς και συντάξεις, οι μικροεπιχειρήσεις και τα καταστήματα κλείνουν με ρυθμούς πρωτόγνωρους, η ανεργία έγινε κύμα κατακλυσμικό, οι έμμεσοι φόροι απάνθρωπης αδικίας χαράτσι, η νεολαία δίχως παραμικρή προοπτική, σε απόγνωση. Το ελληνικό (κοινό όλων μας) όνομα το κατάντησαν περίγελο σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Κάθε κυβέρνηση πλαστογραφούσε, όπως οι κοινοί απατεώνες, τα στοιχεία που της ζητούσαν οι Βρυξέλλες και στη συνέχεια, από διεθνή μπαλκόνια, κατάγγελνε το προκάτοχο της εξουσίας κόμμα για ψεύτικα στοιχεία και τεχνάσματα.
Φυσικό ήταν οι δανειστές μας να εκμεταλλευτούν την οικονομική μας χρεοκοπία, τον διεθνή διασυρμό της αξιοπιστίας μας: Έστησαν «Τρόικα» πατρωνίας να τιθασεύσει την κομματική φαυλότητα, να δεσμεύσει τους κομματανθρώπους με τις υπογραφές τους σε «Μνημόνιο».
Αμφισημίες
Εν λευκώ;
Φαίνεται ότι οι διαμαρτυρίες των πολιτών δεν φθάνουν στα αφτιά τους. Ισως δεν τόσο έντονες όσο χρειάζεται για να έχουν κάποια επίδραση, ίσως αυτοί είναι κουφοί ή, το πιθανότερο, αδιαφορούν. Είναι ανάγκη να διαμαρτυρηθούμε πιο έντονα, με την ελπίδα ότι κάποιοι θα καταλάβουν πως η υποκρισία δεν είναι πλέον αποδοτική.
Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που συχνά γίνονται, παρ΄ ότι μπορεί να εκφράζουν γνήσια αγανάκτηση, δεν έχουν μεγάλη σημασία διότι θεωρούνται και σε μεγάλο βαθμό είναι οργανωμένες από πολιτικά κόμματα που εκμεταλλεύονται την κατάσταση και από επαγγελματικές συντεχνίες (π.χ. ΟΣΕ, φορτηγατζήδες) που θέλουν να διατηρήσουν τα προνόμιά τους.
Οι εκλογές του Νοεμβρίου για περιφερειάρχες, νομάρχες και δημάρχους είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να εκφράσουν οι πολίτες τη δυσαρέσκειά τους και να ακουστούν. Προτείνω λοιπόν το εξής απλό: στις εκλογές του Νοεμβρίου να μαυρίσουμε όλους τους υποψηφίους που προτείνονται από τα πολιτικά κόμματα και έχουν πάρει χρίσμα ως επίσημοι κομματικοί υποψήφιοι. Πρακτικά, αυτό σημαίνει λευκή ψήφο, εκτός αν υπάρχει κάποιος ανεξάρτητος και καλός υποψήφιος.
Είναι σκόπιμο να διευκρινίσω ότι άλλο το λευκό και άλλο το άκυρο ψηφοδέλτιο. Επίσης, άλλο το λευκό και άλλο η αποχή. Ακυρο και αποχή μπορεί να σημαίνουν αδιαφορία για την πολιτική ζωή, απόρριψη του πολιτικού συστήματος, περιφρόνηση και χλεύη και άλλα, τα οποία δεν συμμερίζομαι. Λευκή ψήφος σημαίνει εξ ορισμού απόρριψη των υποψηφίων, εφόσον όμως τα λευκά ψηφοδέλτια είναι πολλά, σημαίνει κυρίως απόρριψη των κομμάτων τα οποία τους προτείνουν.
Αν στα αποτελέσματα των εκλογών του Νοεμβρίου βρεθεί ένα σημαντικό ποσοστό λευκών, θα γίνει αμέσως κατανοητό απ΄ όλους ότι οι έλληνες πολίτες εκφράζουν μια έντονη δυσαρέσκεια για τη συμπεριφορά των πολιτικών κομμάτων, απορρίπτουν την πολιτική της κολακείας και της υποχώρησης στα οργανωμένα συμφέροντα και απαιτούν πραγματικές αλλαγές.
Η λευκή ψήφος είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος διαμαρτυρίας, που δεν ενοχλεί κανέναν πολίτη, δεν κλείνει δρόμους, δεν σπάει βιτρίνες, δεν καταστρέφει περιουσίες ανθρώπων που δεν έχουν ευθύνη για όσα κακά συμβαίνουν, δεν ταλαιπωρεί τους ήδη ταλαιπωρημένους συμπολίτες μας και δεν κοστίζει τίποτα σε αυτόν που διαμαρτύρεται. Εν ολίγοις, είναι κάτι που αξίζει να δοκιμάσουμε.
Βέβαια, μεταξύ των κομματικών υποψηφίων υπάρχουν πολλοί που είναι ικανοί, έντιμοι, εργατικοί και γενικά άξιοι να διεκδικήσουν και να πάρουν τα τοπικά οφίτσια. Η γενικευμένη λευκή ψήφος μπορεί να αδικήσει τέτοιους υποψηφίους. Ομως σήμερα προέχει το γενικότερο πολιτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα.
Η διαμαρτυρία του λευκού ψηφοδελτίου μπορεί να έχει κάποιο αποτέλεσμα. Οι τυφλοί, κουφοί και αδιάφοροι πολιτικοί μας μπορεί να αφυπνισθούν, να αντιληφθούν το μαύρο χάλι στο οποίο βρίσκεται η χώρα και να κάνουν κάτι. Δεν είναι σίγουρο, αλλά μπορεί».
Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010
Βρείτε κάπου έναν Καιάδα
Αξίζει να τα πάρετε
Και
το αυριανό ΒΗΜΑ θα έχει την καλύτερη όπερα-μιούζικαλ του 20ου αιώνα-κατά τη γνώμη μας- το West Side Story.
Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010
Επικοινωνιακά τεχνάσματα
"Τα επικοινωνιακά τεχνάσματα είναι ενίοτε εξαιρετικά αναποτελεσματικά. Η δεύτερη, στη σειρά, αλλαγή ονομασιών και αρμοδιοτήτων των διαφόρων υπουργείων αγγίζει τα όρια της γραφικότητος. Πέρα από το κόστος που εμπεριέχει κάθε τέτοια αλλαγή, οι συνεχείς παλινωδίες έχουν προκαλέσει συμπτώματα διάλυσης σε κομμάτια του κρατικού μηχανισμού και στο ηθικό των υπαλλήλων που εργάζονται σε αυτά. Το κράτος είναι κάτι σοβαρό που πρέπει να έχει συνέχεια και όχι ένα παιχνίδι στα χέρια όσων με τόση ευκολία αλλάζουν τη δομή και οργάνωσή του χωρίς περίσκεψη".
Πολύ ενδιαφέροντα και σωστά. Προς ποιους όμως τα απευθύνει η σοβαρή εφημερίδα; Ακριβώς επειδή είναι επικοινωνιακά γίνονται. Τα λάθη δηλαδή νομιμοποιούνται όταν δικαιολογούνται με λατινικούς ή άλλους πομπώδεις και ακατανόητους όρους, όπως πχ mea culpa;
Γειά σου Γιάννη
"... αν έχω καταλάβει καλά, η δηµοκρατία είναι η τελευταία σκασίλα τού ΔΝΤ. Να µη σας πω ότι τη βρίσκει και ενοχλητική. Διότι όταν έχεις αποφασίσει ότι κρατάς στα χέρια σου την υπέρτατη αλήθεια, όταν ζεις µε τη βεβαιότητα ότι µόνο εσύ έχεις δίκιο, τότε προφανώς σε «απογοητεύουν» όσοι σκέφτονται διαφορετικά.
Ευτυχώς, όμως, στην Ελλάδα έχουµε ακόµη δηµοκρατία. Με κυβέρνηση, αντιπολίτευση, κόµµατα, συνδικάτα, Τύπο και όλα τα σχετικά. Ο καθένας πολιτεύεται ανάλογα µε τη βούληση και το γούστο του. Αντιλαµβάνοµαι ότι το ΔΝΤ θα προτιµούσε σιωπή στο ακροατήριο. Ελα, όµως, που δεν το έχουµε συνηθίσει".
Βεβαίως!
Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010
Άποψη
Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010
Κοινωνικές συμπεριφορές
Αυτονόητα
Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010
Το γέρο δάσκαλο ποιος τον θυμάται...
Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010
Ο Διαμαντής του ΙΚΑ
Μια άλλη Κρήτη, ο Φρ. Μπουασονά
Το έργο του, πρωτοποριακό αλλά και καθοριστικό για την εξέλιξη της ελληνικής φωτογραφίας κατά τον 20ό αιώνα. Μέσα από τις φωτογραφίες και τα λευκώματά του παρουσιάζει ένα πανόραμα της Ελλάδας του μεσοπολέμου, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης για την Ελλάδα την ίδια περίοδο.
üΤο έργο του Fred Boissonnas , αν και γνωστό στην Ευρώπη των αρχών του 20ου αιώνα, αξίζει σήμερα μια δεύτερη ανάγνωση.
ü
üΗ πρόοδος σε τεχνικά θέματα, η ανακάλυψη του χρώματος, η ευχρηστία των μηχανών και οι ανέσεις του ταξιδιού, μπορεί σήμερα να καθιστούν το έργο του απαρχαιωμένο, αλλά η ιστορική ματιά αποκαλύπτει τον μοντερνισμό του σε σύγκριση με άλλους φωτογράφους που περιπλανήθηκαν στην Ελλάδα.
üΟ καλλιτέχνης, πέρα από το καταγραφικό ενδιαφέρον του για όλα όσα εξαφανίζονται, μας δίνει μια εικόνα της Ελλάδας που εκτείνεται πέρα από την εθνογραφική μαρτυρία.
üΗ μεγάλη πίστη και ο θαυμασμός του για τη χώρα αυτή μεταδίδονται μέσα από το έργο του με μια τρυφερότητα και μια αγάπη που η δύναμη τους ακόμη και σήμερα, μετά από τόσα χρόνια, δίνει ψυχή σ’ αυτά τα κομμάτια χαρτιού, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν παραμείνει απλές φωτογραφίες…
Κρήτη, Ομαλός, 1911 |
![]() |
Κρήτη, οι αδελφοί Μάντεκα στο χωριό Λάκκοι, 1911
|
![]() |
Κρήτη, εσωτερικό σπιτιού,στο χωριό Λάκκοι, 1911
|
![]() |
Κρήτη, προαύλιο σπιτιού, 1919 |
Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010
Βασίλης Χριστοδούλου
Δεν μπορώ να ξεχάσω το σκίτσο του με την κάλπη στο δημοψήφισμα του Παπαδόπουλου για τον βασιλιά και το ΝΑΙ-ΟΧΙ με λεζάντα τη μαντινάδα: "Ποιος είδε ποιός απάντησε τέτοιο κουτί ρημάδι / ΟΧΙ να ρίχνεις το πρωί και ΝΑΙ να βγάζει βράδυ".
Το 2006 του είχα στείλει μια επιστολή στην εφημερίδα που συνεργαζόταν για κάποια συνεργασία. Αργήσανε από την εφημερίδα να του τη δώσουν και με πήρε τηλεφωνο για να μου ζητήσει συγγνώμη. Μιλήσαμε στο τηλέφωνο και ήταν τόσο ευγενικός και πρόθυμος που μου δημιούργησε ενοχές που τον ενόχλησα. Με μεγάλη χαρά μου έστειλε ένα σκίτσο που έφτιαξε ειδικά για μένα. Το δημοσιεύω στη μνήμη του.
Ο δημοσιογράφος - σκιτσογράφος Βασίλης Χριστοδούλου, «έφυγε» χθες σε ηλικία 93 ετών σήμερα (9-9-2010), Δεν ήξερα ότι ήταν τόσο μεγάλος.
Ο Βασίλης Χριστοδούλου γεννήθηκε το 1917 στον Πειραιά. Το 1936, σε ηλικία μόλις 19 χρόνων δημοσίευσε την πρώτη του γελοιογραφία στην εφημερίδα «Ηχώ της Ελλάδας», που είχε εκδώσει ο Κωστής Μπαστιάς, φανερώνοντας το πηγαίο ταλέντο του. Από τότε, και έως την αποχώρησή του από την ενεργό δημοσιογραφία, σταδιοδρόμησε στον αθηναϊκό ημερήσιο και περιοδικό Τύπο ως σκιτσογράφος και γελοιογράφος με θετικές επιδόσεις και επιτυχημένες παρουσίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Για περισσότερα από πενήντα χρόνια εργάστηκε στις εφημερίδες «Εφημερίς των Ελλήνων», «Αθηναϊκή», «Προοδευτικός Φιλελεύθερος», «Η Βραδυνή», «Η Μεσημβρινή» κ.ά. Επίσης, συνεργάστηκε στα περιοδικά «Θησαυρός», «Πάνθεον», «Εικόνες», «Ρομάντζο», «Παγκόσμιος Τύπος», «Σαββατοκύριακο», «Πρώτο» και σε διάφορα άλλα εβδομαδιαία δεκαπενθήμερα και μηνιαία έντυπα. Υπήρξε ακόμη, τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας «Αθλητική Ηχώ» και της συνδικαλιστικής επιθεώρησης «Πρωτεργάτης». Ως γελοιογράφος συνεργάστηκε και με την εφημερίδα της Θεσσαλονίκης «Μακεδονία», στην οποία διαδέχθηκε τον Φωκίωνα Δημητριάδη.
Ως πολιτικός γελοιογράφος πρωτοεμφανίστηκε στην εφημερίδα «Αθηναϊκή» του Γιάννη Παπαγεωργίου από την αρχή της έκδοσής της το 1951 μέχρι το 1962. Στη συνέχεια ανέλαβε πολιτικός γελοιογράφος στην εφημερίδα «Η Βραδυνή» των αδελφών Αθανασιάδη, στην οποία παρέμεινε επί 20 και πλέον χρόνια. Έτσι, οι γελοιογραφίες του, που δημοσιεύθηκαν πρωτοσέλιδες και στις δύο εφημερίδες, με βασικά γνωρίσματα το πηγαίο σκωπτικό πνεύμα και την προσωπική σκιτσογραφική έκφραση, ταυτίστηκαν με την μεταπολεμική πολιτική ζωή της Ελλάδας και επέδρασαν στη διαμόρφωση τάσεων, ροπών και συναισθημάτων μεταξύ της κοινής γνώμης.
Σειρές από γελοιογραφίες και σκίτσα του έχουν εικονογραφήσει αναγνώσματα, ρεπορτάζ και διάφορα δημοσιογραφικά και φιλολογικά κείμενα, που δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες και περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας. Διεκδικεί ίσως παγκόσμιο ρεκόρ παραγωγικότητας, αφού υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τις 120 χιλιάδες οι γελοιογραφίες του. Έχει λάβει μέρος σχεδόν σε όλες τις μεταπολεμικές, πανελλήνιες και διεθνείς εκθέσεις γελοιογραφίας και σκίτσου.
Σε ανακοίνωσή του, το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ χαρακτηρίζει τον εκλιπόντα «σεμνό, ευπρεπή και ευγενή συνάδελφο, που άφησε σπουδαίο έργο ως γελοιογράφος και σκιτσογράφος, δίδαξε ήθος και έμεινε πιστός στις αρχές του δημοσιογραφικού λειτουργήματος».
Άλλο πρόβλημα
Το περιστατικό με τον Σιούφα πολλοί πιστεύουν ότι είναι η αρχή. Η ουσία είναι ότι παρατηρείται μια ατολμία γενικώς στις δημόσιες εμφανίσεις των παραπάνω κατηγοριών τελευταία στη χώρα μας.
Η Λώρη και η Φώφη
Στο υπουργείο Παιδείας υπάρχει ένας βασικός επικοινωνιακός προβληματισμός. Να μη φανεί ότι τρεις δυναμικές γυναίκες μαλλιοτραβιούνται πάνω από τα νομοσχέδια. Εξ ου και τα χαμόγελα, οι εμφατικές δηλώσεις, η αγωνία να προβληθεί η εγκαρδιότητα. Βέβαια, υπάρχει περίπτωση να παγώσουν τα χαμόγελα, τη στιγμή που θα μοιραστούν οι αρμοδιότητες. Η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου με την κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου έχουν προχωρήσει σε ορισμένα θέματα που θα απασχολήσουν το Κοινοβούλιο προσεχώς. Αναμένεται το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση, επίκεινται οι συγχωνεύσεις των οργανισμών του υπουργείου, θα προχωρήσουν οι αλλαγές στην τεχνική εκπαίδευση και στα προγράμματα για ελληνόπαιδες του εξωτερικού. Σε περίπτωση που η κυρία Γεννηματά χρεωθεί αυτόνομα κάποιο από αυτά τα θέματα, σε περίπτωση που αναλάβει ανεξάρτητα έναν νευραλγικό τομέα, τι θα γίνει; Οι άλλες δύο θα χοροπηδούν από τη χαρά τους;
Ας μην κατεδαφίσουμε τη νέα αναπληρώτρια υπουργό. Θα μεταφέρουμε λοιπόν τα θετικά που της προσδίδει το σινάφι της. Μας είπαν λοιπόν ότι είναι πολύ καλή με τον κόσμο, έχει χάρισμα στην επικοινωνία, έχει άριστο πολιτικό ένστικτο και είναι άριστη μάνα τριών παιδιών. Αυτά βέβαια αφορούν την προσωπικότητα. Για το έργο της λένε ότι κέρδισε άνετα την έδρα στην Α΄ Αθήνας (2000) και πήρε επάνω της δύο φορές τις εκλογές της υπερνομαρχίας. Εκεί έχουμε φτάσει, να μπερδεύουμε τις νίκες με το έργο. Επειδή βέβαια πολύ την αγαπούν μέσα στο ΠαΣοΚ, την αδράνεια ως αρχόντισσας Αττικής την αποδίδουν στις περιορισμένες αρμοδιότητες. Δεν έφταιγε το πρόσωπο, έφταιγε η θέση. Είναι και ξεχασιάρα: αμέλησε να ενημερώσει στη δουλειά της ότι είναι αλλού, οπότε συνέχισε να πληρώνεται κανονικά από την Εθνική Τράπεζα.
Τη χλωμή θητεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ήρθαν να ταράξουν οι εθνικές εκλογές. Χωρίς να υπάρχει ένδεια στελεχών, στο ΠαΣοΚ προτιμήθηκε ως επικεφαλής του Επικρατείας η πιο επικοινωνιακή. Πλην όμως ο Αρειος Πάγος έκρινε ότι υπάρχει κώλυμα με τη συμμετοχή της καθώς τα αιρετά πρόσωπα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν μπορούν να εκλεγούν βουλευτές. Τότε ξεκίνησε ένα ρεσιτάλ αμετροεπών δηλώσεων, από την ίδια και τους συντρόφους της. Το συνταγματικό πρόβλημα ερμηνεύτηκε ως «δικαστικό πραξικόπημα» και η κυρία Γεννηματά μίλησε για «παλιά, αδίστακτη Δεξιά». Δεν έγινε καμία νύξη για την κομματική προχειρότητα ούτε για το περιεχόμενο του άρθρου 56 του Συντάγματος. Από ατυχία η κυρία Γεννηματά έμεινε έξω από τη Βουλή. Δεν έχει παράπονα, διορίστηκε υφυπουργός Υγείας, όπου και εκεί έλαμψε επικοινωνιακά και από έργο τίποτε. Τι σημασία έχουν τα μηδαμινά αποτελέσματα στον τομέα της Υγείας όταν οι μετρήσεις τη βγάζουν ξανά και ξανά λαοφιλή; Ηταν λοιπόν αναμενόμενο ότι θα την παρουσιάσουν ως σωτήρα για τις δημοτικές εκλογές. Λέγεται ότι αρνήθηκε την υποψηφιότητα επειδή δεν ήθελε για περιφερειάρχη τον κ. Σγουρό - προτιμούσε τον κ. Μίχα με τον οποίο έχει συνεργαστεί.
Είπαμε, έχει πολιτικό ένστικτο. Κάτι κακό θα διαισθάνθηκε απέναντι στον κ. Κακλαμάνη. Με τούτα τα δεδομένα το πιο πιθανό είναι οι τρεις κυρίες της Εκπαίδευσης να τα πάνε περίφημα μεταξύ τους. Η κυρία Γεννηματά θα αφήσει τις άλλες να δουλέψουν χωρίς να παρενοχλεί με πολλές πρωτοβουλίες.
Κι άλλη μορφή τουρισμού γεννά η κρίση
Όχι άλλοι "καταξιωμένοι"
Απορία: Ποιός βάζει αριθμούς μπροστά από μηδενικά;
Quiz: Ποιός είναι ο λαός των κοψοχέρηδων;
Κι άλλο quiz: Σε ποιο μέρος του κόσμου υπάρχουν οι περισσότεροι ιχθυέμποροι;
Επιστήμη, Τέχνη και Τεχνολογία
Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010
Μίνι πολιτική
Υπάρχει ελπίδα; Διαφαίνονται πουθενά οι προοπτικές κάποιου σοβαρού κινήµατος που µπορεί να αλλάξει την κοινωνία; «Τα µεγάλα κινήµατα που µπορούν να αλλάξουν την κοινωνική µας ζωή προέρχονται από τη βάση», απαντά ο γάλλος καθηγητής Αλαίν Τουραίν. Η δηµοκρατία τροφοδοτείται από τη διαµαρτυρία, από εκείνους που δεν έχουν να φάνε, που δεν έχουν ελευθερία, που δεν µπορούν να εκφραστούν, που δεν εκπροσωπούνται. Οσο πιο χαµηλά κατεβαίνεις τόσο µεγαλύτερη ζωντάνια συναντάς. Κι ο µόνος τρόπος να αγγίξεις αυτούς τους ανθρώπους είναι να υψώσεις τη σηµαία των ανθρωπίνων δικαιωµάτων, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. «Τα ανθρώπινα όντα έχουν δικαίωµα να έχουν δικαιώµατα» έλεγε η Χάνα Αρεντ. Οταν µιλάς για βασανιστήρια ή για τον κίνδυνο να λιθοβοληθεί µια γυναίκα, µπορείς να κινητοποιήσεις τον κόσµο.
Όσα αφορούν την πραγµατικότητα είναι «µάξι» και όλα όσα αφορούν τις πολιτικές απαντήσεις είναι «µίνι». Ζούµε στην εποχή της «µίνι πολιτικής». Οπως σ' εκείνες τις οικογένειες τα µέλη των οποίων αποφεύγουν να συζητούν τα ακανθώδη προβλήµατα.
Έγραψε στο άρθρο του "Στην εποχή της 'μινι πολιτικής' " ο Μ. Μητσός στα χθεσινά ΝΕΑ.
Η επιλογή
Γράφει ο Ν. Ξυδάκης στη σημερινή Καθημερινή:
"Πόση αδημονία, πόσες προσδοκίες, πόση ρητορεία για τον «Καλλικράτη», πόσες συζητήσεις για την αξία της αυτοδιοίκησης ως θεμελίου της δημοκρατίας και για τον υπερκομματικό χαρακτήρα των εκλογών και την αξία προσώπων που συνθέτουν τάσεις και ενώνουν, για την εμπιστοσύνη στην κρίση των πολιτών... Πόσα μεγάλα λόγια... Παρακολουθούμε την επιλογή υποψηφίων δημάρχων και περιφερειαρχών. Προσοχή: λέμε «επιλογή», δηλαδή κάποιοι επιλέγουν τον δήμαρχο, δεν κατεβαίνει μόνος του, δεν υποβάλλει αυτόνομα την υποψηφιότητά του στην κρίση του λαού. Πράγματι: οι υποψήφιοι δήμαρχοι ζητούν από τα κόμματα το χρίσμα ή, έστω, τη στήριξη. Οι περισσότεροι υποψήφιοι, ιδίως στους μεγάλους δήμους, είναι τέτοιοι: εξαρτώμενοι από την κομματική ευλογία.
Η πείρα αυτοδιοίκησης, η γνώση του τόπου, η εξοικείωση με τους ανθρώπους, η υποστήριξη ενός ρεαλιστικού και πειστικού προγράμματος έρχονται σε δεύτερη μοίρα· σε πρώτη μοίρα έρχονται η αναγνωρισιμότητα και η κομματική ένταξη. Ετσι είδαμε τα τελευταία πολλά χρόνια την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά, άλλες μεγάλες πόλεις να διοικούνται από δήμαρχους-τουρίστες ή δήμαρχους-κομήτες, πολιτικούς που χρησιμοποιούν τις πόλεις για να κολλήσουν ένσημα καριέρας. Και ως κομματάρχες πολιτεύονται συνήθως στον δήμο, εφόσον εκλεγούν: με ρουσφέτια, με ημέτερους, με ταξίματα, με εξαργυρώσεις γραμματίων. (Να πώς έγιναν οι δήμοι άντρα αργόμισθων και διαφθοράς.)
Είδαμε ακόμη και τους παταγωδώς καταψηφισθέντες να αμείβονται εκ των υστέρων από τα κόμματα, επειδή «εξετέθησαν». Είδαμε την Αθήνα να εξαθλιώνεται, τον Πειραιά να καταρρέει, τη Θεσσαλονίκη να ασφυκτιά, ενόσω οι δήμαρχοί τους έχτιζαν όλο και λαμπρότερες καριέρες. Και είδαμε επίσης τον λαό να ψηφίζει τους εκλεκτούς του κόμματος, για το αμφίβολο μέλλον της πόλης! Θρίαμβος της δημοκρατίας...
Την ίδια ταινία βλέπουμε και πάλι. Τα κόμματα επιλέγουν τους υποψηφίους τους από τους δικούς τους. Κι αν ο δικός τους δεν έχει ελπίδες νίκης ή δεν υπάρχει καν ένας δικός τους αναγνωρίσιμος και στοιχειωδώς ικανός, τότε καταφεύγουν στη λύση ανάγκης και τακτικής: στη μεγαλόψυχη στήριξη υποψηφίου κοινής αποδοχής, ο οποίος βαφτίζεται και υπερκομματικός, ώστε αν ηττηθεί, να είναι σαφές ότι η ήττα είναι όλη δική του και όχι του κόμματος. Συνέβη στην Αθήνα προ ετών με την υποψηφιότητα της τότε προέδρου του Συνασπισμού Μαρίας Δαμανάκη, η οποία στηριζόμενη από το ΠΑΣΟΚ κατατροπώθηκε στις δημοτικές εκλογές και ακολούθως άλλαξε τροχιά και καριέρα.
Το ίδιο ενδέχεται να συμβεί τώρα με την υποψηφιότητα Γ. Καμίνη: αν χάσει την εκλογή, ο δήμος θα εξακολουθήσει να βουλιάζει, αλλά ο ίδιος μπορεί να βγει κερδισμένος ατομικά. Ολοι κερδίζουν; Ποιος χάνει; Οι δήμοι χάνουν, οι πόλεις χάνουν, οι δημότες χάνουν, η αστική ζωή, η δημοκρατία. Στο τέλος, όλοι χαμένοι είμαστε. Με τέτοια δημοκρατία, με τέτοια αξιοκρατία και αυτονομία στους δήμους, στις πόλεις, με τέτοια καθημερινότητα, φτάσαμε στην πολύπλευρη χρεοκοπία".
Μας θύμισε τον άπαικτο Αντρέα: "Αλλού κερδίσαμε εμείς και αλλού η Τοπική Αυτοδιοίκηση". Πως την καταντήσανε την πολιτική: Σοφιστική!