Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Στου κασίδι το κεφάλι

Τη Δευτέρα, η «Wall Street Journal» αναφερόταν σε µια έκθεση του ΔΝΤ, σύµφωνα µε την οποία η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πορτογαλία είναι πλέον χώρες «µε ελάχιστο ή ανύπαρκτο πρόσθετο φορολογικό χώρο». Με άλλα λόγια, δεν αντέχουν άλλους φόρους – ακόµη και στο ΔΝΤ το κατάλαβαν!

ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑΤΙ; Επειδή η αύξηση των φορολογικών βαρών πέφτει πάντα στους ίδιους ώµους, τη στιγµή που οι φοροφυγάδες επιβραβεύονται µε τις περαιώσεις. Κι επειδή η εµβάθυνση της ύφεσης στην οποία οδηγεί (και) η υπερφορολόγηση αποδεικνύει ακόµη και στους πιο αδαείς κάτι που διδάσκεται στο πρώτο έτος των οικονοµικών πανεπιστηµίων: ότι η αύξηση των φόρων δεν σηµαίνει και αύξηση των φορολογικών εσόδων. Πολλές φορές σηµαίνει το αντίθετο.

Εδώ βρισκόμαστε τώρα. Βγάζουµε ρεφενέ στους φοροφυγάδες για να µαζέψουµε κανένα φράγκο. Και το οικονοµικό επιτελείο σχεδιάζει τους νέους φόρους που θα βάλει από τη νέα χρονιά. Πετρέλαιο θέρµανσης, ΦΠΑ, έκτακτες εισφορές και δεν ξέρω τι άλλο που θα µας βουλιάξει ακόµη πιο βαθιά.

ΑΛΛΑ τι τους νοιάζει; Αν ξαναπέσουν έξω, θα βρουν έναν τρόπο να γλυκάνουν και πάλι τους φοροφυγάδες µε κανένα καινούργιο «δώστε και σώστε!». Καταλήγει στο σημερινό άρθρο του ο Πρετεντέρης στα ΝΕΑ.

Εεε και, θα μου πείτε. Μήπως πλήρωσε κανείς από αυτούς που άσκησαν εξουσία την ατζαμοσύνη του σ' αυτόν τον τόπο; Πόσες και πόσες φορές δεν επιβραβεύθηκαν τα μηδενικά, οι τσάτσοι και οι "κύριοι τίποτα"; Καινούρια πράγματα είναι αυτά; Πόσες από τις εκτιμήσεις, προβλέψεις και εξαγγελίες που έκαναν προεκλογικά ή εξαγγέλοντας νέα μέτρα επαληθεύτηκαν; Και για να μην είμαστε άδικοι, μόνο η πρόβλεψη Λοβέρδου για πάνω από ένα εκατομμύριο ανέργους φαίνεται να επαληθεύεται.

Υπερβολές; Απατάστε. Ρίχτε μια ματιά στα ψηφοδέλτια των προσεχών εκλογών στους δήμους και τις περιφέρειες. Με ποια στελέχη θα λύσουν προβλήματα όλοι αυτοί αύριο στις τοπικές τους κοινωνίες; Με τους στραγαλατζήδες και τα λαμόγια της εξέδρας; Με το καφενειακό κηφηναριό; Με τους βαστάζους και τους κόλακες;...  Ή με τα φούμαρα που λένε οι επικεφαλής τάζοντας μέχρι και λαγούς με πετραχίλια; Και μετά όταν θα τους πιάσουν τα σκατά απ' τα πόδια θα αρχίσουμε για μια τετραετία τη γνωστή καραμέλα για το κράτος των Αθηνών, τις Βρυξέλες και το... μνημόσυνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: