Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Παραδείγματα υποκριτικής τέχνης

Γράφει ο Αντώνης Καρακούσης στο σημερινό ΒΗΜΑ στο άρθρο του με τίτλο "Είναι πολλοί ... οι Αυστριακοί":
 
Οσοι παρακολουθούν από κοντά τις οικονομικές υποθέσεις της χώρας γνωρίζουν τώρα πια ότι η ελληνική πολιτική έχει κάνει κεφαλαιώδη λάθη, τα οποία θα πληρώνει η ίδια και ιδιαίτερα ο ελληνικός λαός για πολλά-πολλά χρόνια. Το βασικό λάθος ορίζεται από το γεγονός ότι πρώτα ο Κώστας Καραμανλής άφησε τα δημοσιονομικά πράγματα να ξεχειλώσουν και να γίνουν εκρηκτικά και ακολούθως ο κ. Παπανδρέου δεν πήρε αμέσως τη γενναία απόφαση να τα εξυγιάνει και να λάβει χωρίς φόβο τα απαιτούμενα μέτρα.

Και αντίστοιχη ευθύνη έχουν επίσης οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, μηδέ της Αριστεράς εξαιρουμένης, οι οποίες στο όνομα μιας κακώς εννοούμενης ιδεολογικής διαφοράς και στο όνομα της υποτιθέμενης εξυπηρέτησης των λαϊκών συμφερόντων δεν απέκτησαν ποτέ κουλτούρα νοικοκυριού, ούτε άσκησαν πραγματικό έλεγχο στα δημόσια οικονομικά.

Από εκεί και πέρα φθάσαμε στο μεγάλο κακό του περασμένου Μαΐου, όταν υπό καθεστώς πίεσης, με το μαχαίρι στον λαιμό, υποχρεωθήκαμε σε μια άκρως προβληματική συμφωνία, η οποία προβλέπει τμηματική καταβολή των δόσεων του τριετούς δανείου των 110 δισ. ευρώ ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών.
Το κακό μάλιστα είναι ότι αυτή η σύμβαση δεν εξαρτάται από έναν αντισυμβαλλόμενο αλλά από πολλούς και διαφορετικούς, οι οποίοι ανά πάσα στιγμή μπορούν να αμφισβητούν και να θέτουν τη χώρα υπό ομηρεία και διαρκή αγωνία, όπως συνέβη τώρα με τους Αυστριακούς, καθ΄ υπόδειξη προφανώς των Γερμανών. Κακά τα ψέματα, η Ελλάδα απώλεσε την εθνική κυριαρχία της, τόσο έναντι του ΔΝΤ όσο και έναντι όλων των κυβερνήσεων της ευρωζώνης. Ολοι όσοι συμμετέχουν και στηρίζουν με τον οβολόν τους τον μηχανισμό διάσωσης, Γερμανοί, Αυστριακοί, Ιταλοί, Ισπανοί, Γάλλοι, Πορτογάλοι, Βέλγοι, Ολλανδοί, Λουξεμβούργιοι, Σλοβάκοι, Σλοβένοι, Φινλανδοί, Ιρλανδοί, Κύπριοι και Μαλτέζοι, έχουν λόγο και επιρροή πάνω μας, μπορούν να επιδράσουν επί της χώρας, να προσθέσουν ή να αφαιρέσουν, να διεκδικήσουν, εν τέλει να αποφασίσουν για την τύχη μας. Είναι αυτό μέγα βάρος και φαίνεται μόλις τώρα.

Και το φέρει όλο το πολιτικό σύστημα, από τον Καραμανλή, τον Παπανδρέου, τον Σαμαρά και την Ντόρα, ως τον Αλέκο, την Αλέκα, τον Αλέξη και τον Καρατζαφέρη. Ολοι, στο μέτρο που τους αναλογεί, έχουν μερίδιο ευθύνης και οφείλουν να συμπεριφερθούν αναλόγως αν πραγματικά νιώθουν ευθύνη για τη χώρα και τους πολίτες της. Τα υπόλοιπα είναι για τα κανάλια και τις φαρσοκωμωδίες που κάθε βράδυ ανακυκλώνουν, με συνομιλητές που θα έπρεπε να είχαν διαλέξει καριέρα υποκριτικής, παρά οτιδήποτε άλλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: