Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Ο λαός εμίλησε

Η Λ. Κέζα εφιερώνει και το σημερινό της άρθρο στο ΒΗΜΑ στον πολιτισμό που ... περιμένει το δήμο Αθηναίων με τον Ψινάκη επικεφαλής. Καταλήγει:
 
Ο κ. Ηλίας Ψινάκης πέτυχε όσα δεν κατάφερε η αντίζηλός του στους κόλπους της Ακροδεξιάς, όσα δεν πέτυχε η τραγουδίστρια που νιαούριζε «σταυρώστε με, σταυρώστε με, στα χέρια σας σηκώστε με». Αν μην τι άλλο, πρέπει να αναγνωρίσουμε στον λαοφιλή μάνατζερ ότι κατάφερε να πουλήσει την εικόνα του. Από τις πίστες στα πλατό και από τα πλατό στα αξιώματα. Ενα είναι βέβαιο, ότι ο νέος δημοτικός σύμβουλος θα είναι στα καθήκοντά του τόσο σοβαρός όσο υπήρξε και σε άλλες δημόσιες θέσεις. Τελικά το να πολιτεύεται κανείς είναι εξίσου κρίσιμο με το να γίνεται μέλος στην επιτροπή ενός σόου.

Το αξιοθαύμαστο στον κ. Ηλία Ψινάκη είναι η εξειδίκευση. Δεν πολιτεύεται για να γίνει αντιδήμαρχος Καθαριότητας, ούτε για βρει καταλύματα στους άστεγους. Δεν θα άντεχε τις μυρωδιές... Θέλει να γίνει αντιδήμαρχος Πολιτισμού, και να προωθήσει την εικόνα της Αθήνας στα πέρατα του κόσμου. Επειδή οι πρωτευουσιάνοι παραμένουν βαθιά επαρχιώτες, έχουν αποδεχθεί αμάσητο τον κοσμοπολιτισμό του. Δεν αντιλέγουμε, είναι απίστευτα χαριτωμένος και οι ατάκες του (καίτοι παλαιομοδίτικες)

είναι γρήγορες και σπιρτόζικες. Αρκεί όμως το προσωπικό θάμπος για να γίνει η Αθήνα ένας ελκυστικός προορισμός; Μπορεί να λειτουργήσει η πολιτική με όρους σοουμπίζ; Ακούγεται ελαφρώς πιο περίπλοκο να γίνει η Αθήνα ταξιδιωτικός προορισμός και σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό από το να κάνει μερικά εξώφυλλα ένας τραγουδιστής σε ντόπια έντυπα.

Ας αποδεχθούμε ότι ο κ. Ψινάκης θα είναι ένας πειστικός πρεσβευτής της πόλης. Τι είδους πολιτισμό θέλει να προωθήσει στο εξωτερικό; Τον πολιτισμό της Τζούλιας Αλεξανδράτου, των σκυλάδικων, ή μήπως της σκυλοπόπ; Πέρασε η εποχή της απενοχοποίησης, τότε που ήταν στη μόδα να φεύγει κανείς από το θέατρο της Ξενουδάκη για να πάει στις πίστες της Εθνικής οδού. Νίκησε η ευτέλεια. Η εκλογική αποθέωση του κ. Ψινάκη δείχνει ότι η επικρατούσα αισθητική είναι αυτή που προβάλλεται από τα κανάλια. Ο κριτής των τηλεοράσεων είναι πολύ πιο αστραφτερός από τους κρινόμενους, όμως αυτό δεν λέει πολλά για τη νίκη του. Ο κ. Ψινάκης σταυρώθηκε συγκριτικά, ως καλύτερος από τους επαγγελματίες πολιτικούς. Εκείνος είναι ο εσταυρωμένος, οι άλλοι οι περιφρονημένοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: