Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2010

Η αισθητική του τεράστιου και το νταβαντούρι

Αντιγράφουμε την είδηση όπως μεταδόθηκε:

"Τα αποκαλυπτήρια του μεγαλύτερου αγάλματος του Ιησού στον κόσμο πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στην πολωνική πόλη Σβιεμπόντζιν. Την τελετή παρακολούθησαν χιλιάδες άνθρωποι και οι Αρχές ελπίζουν να αποτελέσει πόλο έλξης το άγαλμα το οποίο είναι σαφώς μεγαλύτερο από το διάσημο άγαλμα του Χριστού στο Ρίο ντε Ζανέιρο της Βραζιλίας.

Το άγαλμα του Σβιεμπόντζιν, στη δυτική Πολωνία, έχει ύψος 33 μέτρα και τοποθετήθηκε στην κορυφή ενός λόφου ύψους 17 μέτρων. Κατασκευάστηκε με ιδιωτικές δωρεές και σχεδιάστηκε από τον ιερέα Σιλβέστερ Ζαβάντζκι.

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην περιοχή, κρατώντας σημαίες της Πολωνίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι διοργανωτές της εκδήλωσης εκτιμούν ότι οι συγκεντρωθέντες ξεπέρασαν τις 20.000.

Η τοποθέτηση του αγάλματος είχε προκαλέσει πολλές συζητήσεις με τους υπέρμαχους να δηλώνουν ότι θα προσελκύσει πολλούς τουρίστες στη μικρή πόλη, και τους πολέμιους να τονίζουν ότι το άγαλμα είναι κιτς και αποτελεί ντροπή για την πόλη".

Όπου υπάρχει ένδεια ιδεών, χαμηλής ποιότητας αισθητική και πρόχειρες δικαιολογίες περί προσέλκυσης τουριστών: ντοματοσαλάτες, μουστάκια, χοροί, Χριστοί, μακαρονάδες, πίτσες και δεν συμμαζεύεται. Ο καθείς και η αισθητική του ... Το νταβαντούρι είναι το μήνυμα για να παραφράσουμε τον Μακλούαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: