Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Βρείτε κάπου έναν Καιάδα

Λίγη λεβεντιά, λίγη μαγκιά και τσαμπουκάς άφθονος, δημαγωγία του κερατά, γαρνιρισμένα με άφθονο ψιλοκομμένο μνημόνιο και το έδεσμα στο πιάτο. Το όνομα αυτού: σύγχρονη ελληνική εκδοχή της πολιτικής.
Μπορεί να τα έχουμε κάνει θάλασσα παντού, αλλά, όλα κι όλα «δεν μπορούμε να ανεχθούμε σε καμιά περίπτωση ότι κάποιοι άλλοι και δη ξένοι έχουν την ικανότητα, την τεχνογνωσία να μας επιβάλλουν ένα μοντέλο σωτηρίας που δεν ταιριάζει στις παγιωμένες... παραδόσεις μας».
Αλλοίμονο. Τι θα ψηφίσουμε στις επερχόμενες εκλογές; Πρόσωπα που θα μπορέσουν να δώσουν λύσεις στην καθαριότητα, να διαχειριστούν αποτελεσματικά υπέρ όλων των πολιτών τους δημόσιους χώρους, να δημιουργήσουν συνθήκες ασφάλειας στην περιοχή τους, να φροντίσουν να αναβαθμίσουν το περιβάλλον (πολιτιστικό, φυσικό και ανθρωπογενές), να βρουν λύσεις για τα σχολεία της περιοχής τους, τις μονάδες κοινωνικής φροντίδας… ή «άρχοντες της καρδιάς»; Λεβεντόβλαχους τύπου Ψωμιάδη που υποβάλλουν τους ψηφοφόρους σε διλήμματα του τύπου: Θα ψηφίσετε «έναν περιφερειάρχη της καρδιάς ή έναν περιφερειάρχη του μνημονίου»;... Αμέ!
Και αν νομίζετε ότι σταματάει το πράγμα στον «Ζορό» κάνετε λάθος. Διαβάζουμε σε τοπική εφημερίδα από την ομιλία άλλου υποψήφιου περιφερειάρχη και τέως υπουργού: «να καταψηφίσετε τους υποψηφίους που θα κατέβουν στις εκλογές τις Περιφερειακές και στις Δημοτικές Εκλογές υποστηριζόμενοι από το κυβερνών κόμμα και τους άλλους πολιτικούς παράγοντες που ψήφισαν το Μνημόνιο και στηρίζουν τις πολιτικές αποφάσεις που το υλοποιούν καταδικάζοντας τον ελληνικό λαό σε μια απερίγραπτη οικονομική ανέχεια και τη χώρα σε μια ανεξέλεκτη ύφεση και υπανάπτυξη» κλπ κλπ. Ξέχασε (;), όμως, ο μάγκας να μας πει δυο πράγματα πώς φτάσαμε εκεί και τι προτείνει για να βγουν από τις διαδικασίες του μνημονίου;
Δυστυχώς «ολόκληρη η αξιωματική αντιπολίτευση έχει υιοθετήσει ως στρατηγική της την ακραία αντιμνημονιακή δημαγωγία, θεωρώντας ότι έτσι θα αποκομίσει κάποια πρόσκαιρα οφέλη από τη λαϊκή δυσαρέσκεια, γιατί να περιμένεις κάτι διαφορετικό από τον οποιονδήποτε υποψήφιο δήμαρχο ή περιφερειάρχη... Οταν μια παράταξη που οδήγησε τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας, γιατί είχε ταυτίσει την πολιτική παρέμβαση με τα επικοινωνιακά τερτίπια και την άλωση του κράτους, συνεχίζει να πολιτεύεται λες και δεν έχει αλλάξει τίποτε, είναι απολύτως φυσιολογικό να φουσκώνουν τα πανιά των... καρδιοκατακτητών υποψηφίων» γράφει ο Σ. Πολυμίλης στο σημερινό ΒΗΜΑ.
Και ψάχνουμε να βρούμε διέξοδο στα αδιέξοδά μας… 
Το είχε γράψει ο Γκάτσος για άλλες εποχές: «Μα για να σωθεί η Ελλάδα στους καιρούς τους ύστατους / βρείτε κάπου έναν Καιάδα και γκρεμοτσακίστε τους».

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλά τα λέει ο κ. Πολυμίλης, παρέλειψε(;) όμως να αναφέρει ότι εκτός από την αντιπολίτευση, χαρακτήρα δημοψηφίσματος για το μνημόνιο στις επικείμενες εκλογές δίνει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου:

Δημοψήφισμα υπέρ ή κατά των μεγάλων αλλαγών χαρακτήρισε ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στις εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου για την εκλογή του νέου γραμματέα του κόμματος, τις επικείμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, τις οποίες χαρακτήρισε κρίσιμες για το μέλλον της Ελλάδας.
http://news.ert.gr/el/ellada/politiki/40853-papandreou-dimopsifisma-oi-ekloges

Ι.Σ. είπε...

Μα αυτό ήθελα να επισημάνω ότι αντί να επιδιώκεται η τοπική ανάπτυξη, η λύση των τοπικών προβλημάτων και η ποιότητα στη ζωή των δημοτών προσπαθούνε άπαντες να κοροϊδέψουν τον κόσμο στρέφοντά του την προσοχή σε άλλα πράγματα, τα οποία βεβαίως και είναι πολύ σημαντικά αλλά μικρή σχέση έχουν με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον σκοπό των προσεχών εκλογών.

Ανώνυμος είπε...

ναι, αλλά επικεντρωθήκατε στην αντιπολίτευση και παραλείψατε (;) να αναφέρετε ότι αυτό το κάνουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση.