Πραγματοποιήθηκε, όπως είχε προγραμματιστεί, το τριήμερο φεστιβάλ Επιστήμης, Τέχνης και Τεχνολογίας που διοργάνωσε το Παράρτημα Λασιθίου της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας με συνδιοργανωτές τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου, την ΕΛΜΕ Λασιθίου, τον Δήμο Αγίου Νικολάου και το περιοδικό «Αμάλθεια».
Την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου και ώρα 8.00 μ.μ. έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης στην Δημοτική Πινακοθήκη Αγίου Νικολάου. Στο κοινό παρουσιάστηκαν μαθηματικές γελοιογραφίες, σκίτσα που έγιναν αποκλειστικά για το περιοδικό «Αμάλθεια», εικαστικά καθηγητών, αφίσες, πόστερς, αντίγραφα πινάκων σχετικών με την Επιστήμη, πόστερς από τις πρόσφατες δραστηριότητες της ομάδας έρευνας του Μηχανισμού των Αντικυθήρων καθώς και πλούσιο εποπτικό υλικό από την έκθεση εποπτικών οργάνων του καθηγητή Γιώργου Αγγελάκη.
Μετά την σύντομη αναφορά στις εκδηλώσεις του τριημέρου ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Γιάννης Σταμέλος έκανε μια ψηφιακή ξενάγηση στους παρευρισκομένους και κάλεσε τον παρευρισκόμενο Πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού Αγίου Νικολάου κ. Μάνώλη Θραψανιώτη να εγκαινιάσει την έκθεση. Ο κ. Θραψανιώτης αναφερόμενος στις δραστηριότητες των φορέων που δραστηριοποιούνται στο νομό Λασιθίου και στον Άγιο Νικόλαο μίλησε για τη σημασία των εκδηλώσεων που έχουν στόχο τον Πολιτισμό και τις Επιστήμες και εκθείασε το έργο του Παραρτήματος Λασιθίου της Μαθηματικής Εταιρείας. Η καταρρακτώδης βροχή ήταν ένας από τους παράγοντες της μέτριας προσέλευσης κοινού. Αργότερα επισκέφτηκε την έκθεση και ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Κουνενάκης.
Οι εργασίες παρουσίασης ανακοινώσεων ξεκίνησαν την Παρασκευή το απόγευμα, σύμφωνα με το πρόγραμμα. Μετά τον χαιρετισμό του προέδρου κ. Σταμέλου το λόγο έλαβε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λασιθίου κ. Βασίλης Αϊβαλιώτης ο οποίος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό. Ο ερευνητής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και μέλος της σχετικής Ομάδας δρ Θύμιος Νικολαΐδης αναφέρθηκε στον Μηχανισμό των Αντικυθήρων απαντώντας σε εύλογα ερωτήματα σχετικά με την ιστορία του και τη σημαντικότητά του. Ο Επίκουρος Καθηγητής Οφθαλμολογίας κ. Γ. Μαρκάκης, ιδρυτής του μουσείου «Λυχνοστάτης», αναφέρθηκε στο φως και στα μάτια και έκλεισε με την παρουσίαση ενός «ηχοράματος» με μαντινάδες και εικόνες σχετικές με τα μάτια. Τις εργασίες της Παρασκευής έκλεισε ο Επίκουρος Αστροφυσικός Μάνος Δανέζης μιλώντας για τους τρεις πυλώνες του πολιτισμού και σχολιάζοντας την άποψη ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα πολιτισμική επανάσταση. Ο κ. Δανέζης απάντησε σε διάφορα ερωτήματα που ανέκυψαν σχετικά.
Το Σάββατο το πρωί τις εργασίες άνοιξε ο καθηγητής κ. Γιώργος Αγγελάκης μιλώντας για τη σημασία των διαδραστικών και εποπτικών οργάνων στη διδασκαλία παραθέτοντας πλούσια εποπτικό υλικό. Στη συνέχεια ο καθηγητής κ. Γιάννης Παλαμάς μίλησε για την Ολογραφία και παρουσίασε παραδείγματα ολογραμμάτων. Κατόπιν ο κ. Γιάννης Σταμέλος παρουσίασε μια ανακοίνωση σχετικά με τη χρήση μαθηματικών όρων σε χιουμοριστικά και σατιρικά στιγμιότυπα και ο ε.τ. Μόνιμος Πάρεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Γιώργος Πολύζος αναφέρθηκε στο πλαίσιο σπουδών, τα σχολικά εγχειρίδια και τη διερευνητική μάθηση στα σχολεία μας στο μάθημα των Μαθηματικών και ακολούθησε συζήτηση σχετικά με προβλήματα τάξης, επιμόρφωσης κλπ στο μάθημα των Μαθηματικών.
Η απογευματινή και τελευταία συνεδρία άρχισε με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού μαντινάδας. Η επιτροπή αποτελούμενη από την διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Αγίου Νικολάου κα Έλση Ορφανάκη, τον διευθυντής του Επαγγελματικού Λυκείου Νεαπόλεως κ. Γιάννη Χρονάκη και τη φιλόλογο κα Έφη Μπουκουβάλα-Κλώντζα ανακοίνωσε τα ονόματα εκείνων των οποίων οι μαντινάδες διακρίθηκαν (οι δέκα καλύτερες κατά την κρίση της επιτροπής σύμφωνα με την προκήρυξη) και απαγγέλθηκαν από την κα Ορφανάκη οι μαντινάδες αυτές. Οι 8 από τις 10 προέρχονται από το νομό Χανίων, μια από το νομό Ηρακλείου και μια από Αθήνα. Έπαινοι αποδόθηκαν στις μαντινάδες των: Α.Δ. Καρκανοραχάκης, έμπορο, από Χανιά, Θ. Πατεράκη, δημόσιο υπάλληλο, συγγραφέα, από Χανιά, Κατερ. Πατεράκη, μαθήτρια Γ’ Λυκείου, από το δήμο Ελ. Βενιζέλου Χανίων, Αικ. Φουρφουλάκη, δημοτική υπάλληλο, από Χανιά, Μαν. Μακρυδάκη του Τίτου, από Τυμπάκι Ηρακλείου, Σαπφώ Δουλγεράκη-Αθανασάκη, συνταξιούχο δασκάλα, από Χανιά και Μιχ. Πιτυκάκη, εκπαιδευτικό, από Πετράλωνα. Το περιοδικό «Αμάλθεια» θα δημοσιεύσει στο επόμενο τεύχος του τις βραβευμένες μαντινάδες με το πρακτικό της επιτροπής.
Η συνεδρία συνεχίστηκε με μια πολύ ευχάριστη νότα αφού ο Δημήτρης Γεροντής με τη λύρα του και οι Μανώλης Μασσάρος και Γιώργης Γεροντής με τα λαούτα τους απέδωσαν θαυμάσια σε κρητικούς ρυθμούς τις βραβευμένες μαντινάδες για τους παρευρισκομένους και τους ενθουσίασαν τόσο με το λυρισμό τους όσο και με τον μεστό νοήματος στίχο.
Ο επιστημονικός επιμελητής του Μουσείου Ηρακλειδών δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην εκδήλωση λόγω εκτάκτου κωλύματος, όμως έστειλε την ανακοίνωσή του την οποία παρουσίασε ο κ. Σταμέλος. «Μαθηματικά και Τέχνη» ήταν το θέμα που με παραδείγματα ξεκίνησε από τη γεωμετρική περίοδο για να καταλήξει στον Escher. Στο ίδιο μήκος κύματος και η πολύ ενδιαφέρουσα ανακοίνωση του Ομότιμου Καθηγητή του ΕΜΠ κ. Δ. Φιλιππίδη με θέμα «η μαγεία των αριθμών στην Αρχιτεκτονική» με πολλά παραδείγματα από τον Βιτρούβιο έως τους Λε Κορμπυζιέ και Άρη Κωνσταντινίδη.
Κατόπιν ο γνωστός συνθέτης Χρήστος Λεοντής παρουσίασε αρχικά ένα μέρος από τη δουλειά του στον Αριστοφάνη για το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην Τραγωδία και τα διάφορα προβλήματα που καλείται να επιλύσει ως μουσικός στο αρχαίο θέατρο.
Η βραδιά και το τριήμερο έκλεισε με τη χορωδία του 2ου Γυμνασίου Αγίου Νικολάου μαζί με μαθητές του 2ου Λυκείου Αγίου Νικολάου. Αποδόθηκαν συνθέσεις των Ξαρχάκου, Χατζιδάκι, Θεοδωράκη και Λεοντή. Τη μουσική διδασκαλία είχε η μουσικός Γιάννα Παπαδάκη και στο πιάνο συνέπραξε η μουσικός Σοφία Αρακαδάκη. Σολίστ ήταν οι μαθητές Γιώργης Γεροντής στο λαούτο και Χρυσή Τζάβλα στο βιολί.
Τις εκδηλώσεις της τελευταίας συνεδρίας παρακολούθησε εκτός των άλλων και ο υποψήφιος Περιφερειάρχης τ. υπουργός και ευρωβουλευτής κ. Σταύρος Αρναουτάκης ο οποίος στο τέλος συνεχάρη τους διοργανωτές.
Την οργανωτική επιτροπή του φεστιβάλ αποτέλεσαν οι: Σταμέλος Ιωάννης, Πρόεδρος, Κανάκης Χαράλαμπος, Αντιπρόεδρος, Πομόνη Μαριάνθη, Γραμματέας, Χαβάκης Γεώργιος, Ταμίας, Τζερεμέ Ελένη, Ειδικός Γραμματέας, Αϊβαλιώτης Βασίλειος, Ζερβάκης Νίκος, Θραψανιώτης Μανόλης, Καραμπότσης Ηλίας, Κουρουπάκης Στρατής, Μπουκουβάλα-Κλώντζα Έφη, Νικητάκη Ειρήνη, Νικολουδάκη Σοφία, Ορφανάκη-Λασιθιωτάκη Έλση, Παπαδάκη Γιάννα, Παπαδάκης Μιχάλης, Ρωσσίδης Αθανάσιος, Σισαμάκη Ειρήνη, Τσαγκαράκη Μαρία, Τσαντάκης Νίκος, Φαρσάρης Μιχάλης και Χρονάκης Γιάννης.
Η Οργανωτική Επιτροπή ευχαριστεί ξεχωριστά όλους τους προσκεκλημένους ομιλητές και συμμετέχοντες με δρώμενα και εργασίες και επισημαίνει ότι άπαντες προσέφεραν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς.
Επιθυμούμε ακόμα να ευχαριστήσουμε τους υπαλλήλους του REX και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αγίου Νικολάου και όλους εκείνους που με κάθε τρόπο βοήθησαν στην επιτυχή διεξαγωγή των εκδηλώσεων. Στους χορηγούς μας εκτός από τις ευχαριστίες μας εδώ θα κάνουμε και άλλη ειδική αναφορά. Τέλος, ευχαριστούμε τους μαθητές μας που συμμετείχαν και όσους παρακολούθησαν τις εργασίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου