Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

14ο Διαδικτυακό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας

 

Στον αστερισμό της πρωτόγνωρης για εμάς πανδημίας εκτός από τον χώρο της οικονομίας και των επιχειρήσεων που έχει πάθει μεγάλη ζημιά και ο χώρος του πολιτισμού έχει επίσης υποστεί τεράστιο πλήγμα. Η απαγόρευση των συγκεντρώσεων έχει ως αποτέλεσμα το κλείσιμο των θεάτρων και των κινηματογράφων, όπως και τη ματαίωση των συναυλιών και των άλλων συναφών εκδηλώσεων.

Οι έχοντες την ευθύνη των πολιτιστικών και της παιδείας προσπαθούν με κάθε τρόπο να βρουν εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας, θεραπευτικής Τέχνης, και διάδοσης πολιτιστικών αγαθών. Στο πλαίσιο αυτό είχαμε για παράδειγμα τη μεγάλη τύχη να απολαύσουμε τον υπέροχο εβδομηνταπεντάρη πλέον Σαββόπουλο, το Σάββατο στο Mega, σε αυτή τη μοναδική τηλεοπτική συναυλία. Να πάρουμε εν τέλει μια καλή ανάσα. Να ρίξουμε και λίγο φως στις μαυρισμένες μας ψυχές, δικαιώνοντας έτσι και τον Τσόρτσιλ όταν υποστήριζε πως «αν δεν πολεμήσαμε για τον πολιτισμό, τότε γιατί πολεμήσαμε;»

Εκτός των άλλων λοιπόν και τα φεστιβάλ κινηματογράφου εφέτος γίνονται μέσω πλατφόρμας διαδικτυακά. Το καλοκαίρι πρώτα το Φεστιβάλ Ιεράπετρας, το Φεστιβάλ Δράμας αργότερα και από 24 μέχρι και 29 Νοεμβρίου σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα (www.docfest.gr/)  παρουσιάζει 90 ντοκιμαντέρ στο 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας.

Πιστό, όπως υποστηρίζει αυτό το τελευταίο, «στην προσπάθεια συμβολής και στήριξης της εγχώριας κινηματογραφίας ... των ανεξάρτητων δημιουργών, οι οποίοι με όχημα την διεισδυτική ματιά τους ρίχνουν φως στις σκιές του σύγχρονου κόσμου».

Από την Τρίτη λοιπόν 24 Νοεμβρίου μια σειρά εκδηλώσεων (masterclass, κινηματογραφικό εργαστήριο, παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεις κ.ά.) μαζί με τις ταινίες, τα αφιερώματα στον Τσέχικο Κινηματογράφο, στη νεανική δημιουργία και τα ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ, όπως και τις άλλες παράλληλες εκδηλώσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν με μια απλή εγγραφή στην πλατφόρμα να μπαίνουν και να τις παρακολουθούν.

Η κάθε ταινία συνοδεύεται και από μια τρίλεπτη συνέντευξη του δημιουργού της.

Μεταξύ των ντοκιμαντέρ μικρού μήκους προβάλλεται (Πανόραμα) και η  εννιάλεπτη ταινία μας «Η καρέκλα του Παλαιοπωλείου».

Η πρόσβαση είναι απλούστατη και δεν απαιτεί καμία απολύτως υποχρέωση για τους χρήστες. Στον καιρό του υποχρεωτικού εγκλεισμού, είναι κατά την άποψή μας μια καλή ευκαιρία για ενδιαφέρουσες οπτικές και αποτοξίνωση από τα πολλά τηλεοπτικά σκουπίδια.

Ι. Σταμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: