Η Βιομηχανική επανάσταση έφερε, όπως όλοι γνωρίζουμε, τον κατακερματισμό της γνώσης και την εξειδίκευση και ανέδειξε τη μορφή του τεχνοκράτη που «ξέρει τα πάντα για το τίποτα», όπως με χιούμορ λέμε για να τονίσουμε το μεγάλο βάθος των γνώσεων που έχει για πολύ μικρές περιοχές γνώσης.
Η Πληροφορική και η επανάσταση στις επικοινωνίες που ζούμε στις μέρες μας με κύριο μέσο τον υπολογιστή και το διαδίκτυο επανέφεραν στο προσκήνιο την ολιστική προσέγγιση της γνώσης. Τα διαθεματικά πεδία και πλαίσια είναι και με το νόμο από το 2007 μέθοδοι που προτείνονται στους καθηγητές και τους δασκάλους της υποχρεωτικής εκπαίδευσης ως μια από τις σύγχρονες εκπαιδευτικές μεθόδους.
Πώς μπορούν να αξιοποιηθούν τα πολυμέσα για να παρουσιαστούν πολιτιστικές πληροφορίες; Που μπορεί να σταθεί κανείς για να συνθέσει το πολιτιστικό παζλ της Κρήτης; Πώς μπορεί να γίνει αποτελεσματικό αυτό το πάντρεμα της ψηφιακής τεχνολογίας και της ιδιαίτερης πολιτιστικής ταυτότητας μιας μεγάλης και πλούσιας σε πολιτισμό περιοχής;
Στη διάλεξη με θέμα «Ψηφιακές πολιτιστικές διαδρομές στην Κρήτη», που διοργανώνει η Ιστορική-Λαογραφική Εταιρεία Νομού Λασιθίου, τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου και ώρα 19.00 στην αίθουσα διαλέξεων του Επιμελητηρίου Λασιθίου, επιχειρείται να γίνει μια αξιόπιστη παρουσίαση βασικών σημείων από την φυσική γεωγραφία, την ιστορία, την ντοπιολαλιά, τη μουσική, τους χορούς, την Κρητική κουζίνα, τις μεγάλες προσωπικότητες που σφράγισαν την ιστορία αυτού του τόπου με χρήση πολυμέσων.
Τα πολυμέσα προσφέρουν διάδραση, γρήγορη πρόσβαση στην πληροφορία, μη γραμμική προσέγγιση των εννοιών. Προσφέρουν ακόμα την πληροφορία σε περισσότερους από έναν κώδικες επικοινωνίας: Κείμενο, υπερκείμενο με συνδέσμους, εικόνα, ήχο και βίντεο. Δηλαδή με λίγες λέξεις: περιβάλλον ευχάριστης διαχείρισης των πληροφοριών.
Η πληροφορία μπορεί να προσπελαστεί από πολλές κατευθύνσεις. Ο χρήστης του περιβάλλοντος πολυμέσων μπορεί να εμβαθύνει σε κάποια σημεία περισσότερο ή να προσπεράσει άλλα. Τελικά μπορεί γρήγορα, εν προκειμένω, να σχηματίσει μια σχετικά ολοκληρωμένη εικόνα για τον πολιτισμό της Κρήτης.
Η διάλεξη της Δευτέρας είναι η πρώτη ενός κύκλου με τίτλο «Πατριδογνωσία», οι οποίες διοργανώνονται από την Ιστορική-Λαογραφική Εταιρεία Νομού Λασιθίου. Για την παρακολούθηση δεν απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις και μπορούν να την παρακολουθήσουν και μαθητές κάθε ηλικίας. Χορηγοί είναι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Νομού Λασιθίου και το Επιμελητήριο Λασιθίου. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου