Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Εκδήλωση προς τιμήν του Γ. Πρατσίνη


ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΦΟΥΡΝΗ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΦΙΛΩΝ Η ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΠΡΑΤΣΙΝΗ

Το 2009-2010 η Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Νομού Λασιθίου  διοργάνωσε μια σειρά διαλέξεων με πλαίσιο την «Πατριδογνωσία». Η επιτυχία τους δημιούργησε προσδοκίες για συνέχιση με έναν άλλο κύκλο ανάλογων διοργανώσεων και σε μας την υποχρέωση να προγραμματίσουμε κάτι τέτοιο με ενδιαφέροντα θέματα, έγκυρους ομιλητές, πρωτότυπες  εκδηλώσεις, με καλή αισθητική και περιεχόμενο.
Το νέο συμβούλιο που προέκυψε από τις εκλογές το 2011 συνεκτιμώντας τη γενικότερη συγκυρία αλλά και την τοπική ιδιαιτερότητα οργάνωσε και πραγματοποίησε μια νέα σειρά με πλαίσιο τώρα τους «Ανθρώπους και τον Τόπο». Οι εκδηλώσεις αυτές είχαν τέτοια ανταπόκριση στο κοινό ώστε να προκαλέσουν την αυστηρή κριτική για την επιλογή της μικρής αίθουσας που πραγματοποιήθηκαν, ενώ οι απόδημοι διαβάζοντας τα σχετικά δημοσιεύματα στην ΑΝΑΤΟΛΗ και βλέποντας τα μικρά βίντεο στο διαδίκτυο, διαμαρτυρήθηκαν για το χρόνο που επελέγη. «Το καλοκαίρι θα έδινε και σε μας την ευκαιρία να τις παρακολουθήσουμε», μας δήλωσαν.
Απολογούμενοι θα πρέπει να κάνουμε για άλλη μια φορά γνωστό ότι όλες μας οι εκδηλώσεις γίνονται μόνο με την ανιδιοτελή προσφορά των μελών της Ιστορικής-Λαογραφικής Εταιρείας Νομού Λασιθίου και μερικών φίλων οι οποίοι συμμερίζονται τις απόψεις μας. Η αίθουσα και τα σχετικά έντυπα είναι χορηγίες, όλα τα υπόλοιπα προέρχονται από αφιλοκερδή προσφορά προσωπικής εργασίας. Οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων στους οποίους έχουμε απευθυνθεί κατά καιρούς έχουν το δικό τους τρόπο να αντιλαμβάνονται τα πράγματα. Όμως η Εταιρεία δεν έχει άλλους πόρους εκτός από τις συνδρομές των μελών της, οι οποίες δυστυχώς δεν επαρκούν ούτε καν για την έκδοση της ΑΜΑΛΘΕΙΑΣ, πρωτεργάτης της οποίας υπήρξε ένας σημαντικός Φουρνιώτης, όπως ασφαλώς γνωρίζετε, ο αείμνηστος Νικόλαος Ζερβογιάννης. Δυστυχώς άνευ χρημάτων «ουδέν έστι γενέσθαι των δεόντων». Οι επιλογές μας κατά συνέπεια έχουν να κάνουν με τον τρόπο, τα μέσα και τους ανθρώπους οι οποίοι εμπλέκονται και τα καθορίζουν.
Η τιμητική εκδήλωση που διοργανώσαμε στη Φουρνή για τον Γιώργο Πρατσίνη εντάσσεται στο ίδιο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Οι Άνθρωποι και ο Τόπος», όπως και η άλλη που συνδιοργανώσαμε με την Εταιρεία Γραμμάτων και Τεχνών Ανατολικής Κρήτης, η οποία ήταν αφιερωμένη στην ιστορική οικογένεια των Σφακιανάκηδων από το Βραχάσι.
Για την εκδήλωση της Φουρνής είχαμε την τιμή να συνεργαστούμε με την Κοινότητα Φουρνής και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φουρνής και ας μας επιτραπεί και από τη θέση αυτή να ευχαριστήσουμε τον Πρόεδρο κ. Μπουραντά καθώς και τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Φουντουλάκη και δι’ αυτών όλους όσους αυτοί εκπροσωπούν.
Ο ευρύχωρος και φιλόξενος χώρος της αυλής του Δημοτικού Σχολείου Φουρνής, στον οποίο πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, γέμισε από νωρίς με  φίλους του Γιώργου Πρατσίνη. Η έναρξη καθυστέρησε λίγο από την προγραμματισμένη ώρα προκειμένου να διευκολυνθούν οι συνεχώς προσερχόμενοι.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε με τους σύντομους χαιρετισμούς και τα καλωσορίσματα εκ μέρους του Προέδρου της Κοινότητας Φουρνής κ. Μπουραντά και του Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Φουρνής κ. Φουντουλάκη. Ακολούθως ο Πρόεδρος της Ιστορικής-Λαογραφικής Εταιρείας Νομού Λασιθίου αναφέρθηκε στην γνωριμία του με τον τιμώμενο, στο συγγραφικό του έργο, τη γνωριμία του Γιώργου Πρατσίνη με τον αείμνηστο Ιωάννη Ζωγραφάκη και το κοινό τους χόμπι την κινηματογραφία.
Ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ «Κρήτη αγάπη μου» του Γιώργου Πρατσίνη, το οποίο γύρισε αυτός από το 1958 έως το 1967 στο νομό Λασιθίου και το οποίο έχει βραβευτεί στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1968.
Με σημεία ορόσημα τον Άγιο Νικόλαο, την Ελούντα, τη Φουρνή, το Οροπέδιο Λασιθίου, τα Γουρνιά, την Ιεράπετρα, τον Πλάτανο, τη Σητεία, τη Μονή Τοπλού και το Βάι, οι θεατές είχαν την ευκαιρία να δουν τις εικόνες μιας Κρήτης και ενός Λασιθίου που εν πολλοίς δεν υπάρχει σήμερα.
Στη συνέχεια ο τιμώμενος έλαβε το λόγο και συγκινημένος ευχαρίστησε τους διοργανωτές και τους φίλους που ήρθαν από όλα τα μέρη του νομού μας, ακόμα και από το Ηράκλειο, για να τον τιμήσουν και μίλησε για τις συνθήκες που γύρισε το φιλμάκι του αυτό. Τη σύντομη παρέμβασή του έκλεισε διαβάζοντας ένα ποίημα του από τη συλλογή του «Λίγα ώριμα στάχυα» αφιερωμένο στη Φουρνή.
Σύντομη αναφορά στην «περίοδο της Σητείας» έκανε για τον τιμώμενο και ο Στρατής Κουρουπάκης.
Η εκδήλωση έκλεισε με ένα μικρό μουσικοποιητικό αφιέρωμα προς τιμήν του. Τραγούδια των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Μαρκόπουλου, Κόκοτου και Λάγιου σε ποίηση Ελύτη, Γκάτσου, Μύρη, Γ. Θεοδωράκη ερμήνευσαν οι μουσικοί Γιάννα Παπαδάκη, Ξανθούλα Πορφυράκη, Μανώλης Κλώντζας, Μανώλης Λουκάκης και η «Αυτοσχέδιος Χορωδία». Η Ιστορική-Λαογραφική Εταιρεία επιθυμεί να ευχαριστήσει για τη συμμετοχή τους στην άρτια διοργάνωση εκτός από τους προαναφερόμενους και τους Έφη Μπουκουβάλα-Κλώντζα, Στρατή Κουρουπάκη, Μαρία Καρτέρη-Σιγανού και Γιώργο Κοκκίνη. Ιδιαιτέρως τις εφημερίδες ΠΑΤΡΙΣ και ΑΝΑΤΟΛΗ για τη φιλοξενία σχετικών άρθρων και την προβολή της εκδήλωσης καθώς και το βιβλιοχαρτοπωλείο ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΟ για την χορηγία των αφισών. Εντελώς ξεχωριστά επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε τον Γιάννη Γεροντή για την ψηφιακή αποτύπωση στιγμιότυπων της εκδήλωσης.
Τέλος επιθυμούμε και από τη μεριά μας να ευχαριστήσουμε όλους τους φίλους που ανέβηκαν στη Φουρνή για να τιμήσουμε μαζί τον Γιώργο Πρατσίνη στον οποίον ευχόμαστε υγεία, μακροημέρευση και να συνεχίσει για πολύ ακόμα τη δημιουργική του πορεία.
Για την Ι.Λ.Ε. Νομού Λασιθίου
Ο Πρόεδρος
Γιάννης Σταμέλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: