Όταν μια μέρα ο Ευκλείδης στην Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας δίδαξε ένα θεώρημα κάποιος από τους εκεί μαθητές τον ρώτησε: Και τι θα κερδίσω δάσκαλε απ’ αυτό; Τότε ο Ευκλείδης φώναξε ένα δούλο και του είπε: δώσε στον κύριο ένα οβολό αφού θέλει οπωσδήποτε κάτι να κερδίσει.
Το κέρδος έχει να κάνει με το εμπόριο. Και με τους πολιτικούς πάσης φύσεως. Διαβάζεις αίφνης κείμενα ανθρώπων που εκπροσωπούν θεσμούς και παίρνουν αποφάσεις για μεγάλες κοινωνικές ομάδες και αρχίζει να γουρλώνει το μάτι σου. Είναι δυνατόν σήμερα να καταφέρονται σε ανθρώπους που έχουν διαφορετική από τη δική τους άποψη με εκφράσεις «οι δυνάμεις του σκότους», «οι αχυράνθρωποι της εξουσίας», «τα τρωκτικά και οι σκώληκες», «με το γνωστό ύφος και την ειρωνεία του», «το μηδενισμό και το στυλ», «καλό είναι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων», «οι δυνατές φωνές που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου», «οι πολίτες προσδοκούσαν την έλευση ενός ‘μεσσία’», «οι μισθωμένοι κονδυλοφόροι και οι δικολάβοι των τηλεοπτικών παραθύρων οπλίζουν και περιμένουν»… Έλα μυαλό στον τόπο σου! Κερδίζουν κάτι άραγε;
Κάποτε ο Γλάδστων, υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, αναφερόμενος στις έρευνες του φυσικού Φαρενάιτ για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία του είπε: «Καλές είναι, αλλά σε τι χρησιμεύουν;» Κι εκείνος του απάντησε: «Μια μέρα, κύριε, θα τις φορολογήσετε».
Δυστυχώς για μας οι διάφοροι δικοί μας λένε ότι τους κατέβει γιατί ακριβώς γνωρίζουν ότι ούτε θα φορολογηθούν γι’ αυτά που λένε, ούτε κανείς θα τους ζητήσει το λόγο. Δείχνουν όμως μια αισθητική και μια ποιότητα λόγου. Η αίσθηση ότι έχω την εξουσία και λέω ότι θέλω απηχεί συμπεριφορές προ πολλού ξεπερασμένες. Ντεμοντέ που λέγαμε. Αν αυτοί που εκφράζονται έτσι το κάνουν συνειδητά αδικούν το εαυτό τους. Και για να παραφράσουμε την γνωστή έκφραση του Ευκλέιδη: Η εξουσία δεν αποτελεί βασιλική οδό για το λόγο που εκφέρουν αυτοί που την κατέχουν.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου