«Γυάλινα αντικείμενα-
-Οι φεγγίτες στη Μεσαιωνική Ιστορία της Κρήτης»
Οι γραπτές πηγές που αφορούν τη μεσαιωνική Κρήτη και ειδικότερα τη Βυζαντινή περίοδο είναι λιγοστές. Η συστηματική έρευνα και η μελέτη των μικρών γυάλινων αντικειμένων μπορεί να συμπληρώσει ή ακόμα και να αλλάξει την εικόνα μας για την ιστορική εξέλιξη.
Η παράδοση της παραγωγής του γυαλιού είναι μεν μακρά, αφού ανάγεται ακόμα και από την μινωική περίοδο, αλλά ελάχιστα έχει «χαρτογραφηθεί». Το γυαλί κατά την περίοδο του Μεσαίωνα αποτελούσε πολύτιμο υλικό και γι’ αυτό το συναντάμε στα αριστοκρατικά και εκκλησιαστικά περιβάλλοντα. Στον Ύστερο Μεσαίωνα απαντάται και στο πλούσιο αστικό περιβάλλον.
Για το γυαλί δεν συλλέγουμε πληροφορίες μόνο από τα ίδια τα αντικείμενα, αλλά και από την εικονογραφία, όπως για παράδειγμα στις τοιχογραφίες των εκκλησιών, τις εικονογραφήσεις των διαφόρων κειμένων κ.α.
Η Βέρα Κλώντζα-Γιάκλοβα ξεκίνησε την καταγραφή και μελέτη του γυαλιού της μεσαιωνικής Κρήτης το 2007. Ως βάση χρησιμοποίησε τη συλλογή γυαλιού από την ανασκαφή στον Πρινιάτικο Πύργο, η οποία είναι μια από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα και μέχρι σήμερα περιλαμβάνει περίπου 400 ευρήματα από την Ελληνιστική μέχρι την Οθωμανική περίοδο. Τα περισσότερα εκ των οποίων ανήκουν στη Βυζαντινή περίοδο.
Βυζαντινό γυαλί έχει βρεθεί και σε άλλες τοποθεσίες –Μόχλο, Μοναστηράκι-Καταλύματα, Ηράκλειο, Γόρτυνα, Ελεύθερνα και στα Χανιά. Πρόκειται κυρίως για μικρά θραύσματα από λάμπες, κύπελλα και μπουκάλια φυσητά από μαλακό γυαλί γεμάτο μικρές φουσκάλες πρασινωπού χρώματος.
Η περίοδος της Ενετοκρατίας έχει περισσότερα ευρήματα λόγω της μεγάλης παράδοσης της βενετσιάνικης υαλοποιίας. Υπάρχουν ευρήματα, από την πολιορκία του Χάνδακα (1669), σύμφωνα με τα οποία το γυαλί χρησιμοποιήθηκε και ως στρατιωτικό υλικό.
Την Δευτέρα 9 Νοεμβρίου, στις 19.00, στην αίθουσα διαλέξεων του Επιμελητηρίου Λασιθίου, η αρχαιολόγος Βέρα Κλώντζα-Γιάκλοβα θα μιλήσει με θέμα «Γυάλινα αντικείμενα-Οι φεγγίτες στη Μεσαιωνική Ιστορία της Κρήτης». Σκοπός της διάλεξης είναι να γνωρίζει το ευρύτερο κοινό τα συγκεκριμένα ευρήματα αλλά και την ερμηνευτική τους αξία.
Η διάλεξη της Δευτέρας είναι η δεύτερη από μια σειρά διαλέξεων του κύκλου «Πατριδογνωσία», οι οποίες διοργανώνονται από την Ιστορική-Λαογραφική Εταιρεία Νομού Λασιθίου. Για την παρακολούθηση δεν απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις και μπορούν να την παρακολουθήσουν και μαθητές κάθε ηλικίας. Χορηγοί είναι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Νομού Λασιθίου και το Επιμελητήριο Λασιθίου. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου