Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Η ομορφιά και η σχετικότητα

«Η ομορφιά είναι ανώτερη από την διάνοια γιατί απλά είναι... αυταπόδεικτη» έγραψε στο πορτραίτο του Ντ. Γκρέι, ο Ό. Ουάιλντ.

Η ομορφιά ανοίγει πόρτες, κάνει πολλές φορές πιο εύκολα τα πράγματα για αυτούς που είχαν την τύχη να γεννηθούν όμορφοι. Αποτελεί "μια υπόσχεση ευτυχίας" κατά τον Νίτσε.

Το ότι όμως κάποιος "όμορφος" παίρνει πιο εύκολα στη ζωή του κάποια πράγματα ενδέχεται να του κάνει τη ζωή του και πιο δύσκολη. Τα μεγάλα μας ατού αποτελούν και την Αχίλειο πτέρνα μας.
"Αυτό τον κάνει και επαναπαύεται στις δόξες του και δεν βλέπει ποια είναι η αληθινή αξία του καθενός μας με αποτέλεσμα συνήθως να μην δίνει στους άλλους. Μόνο να παίρνει. Ουκ ολίγες φορές μου έχουν πει άντρες φίλοι ότι η ερωτική συνεύρεση με μια όμορφη γυναίκα κατέληγε συνήθως σε φιάσκο μιας και ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτό που προσδοκούσαν. Η συνήθεια να παίρνει χωρίς να δίνει την ακολουθούσε ως το κρεβάτι.

Έπειτα συμβαίνει η ομορφιά να σε μπερδεύει κατά κάποιο τρόπο. Αυτό μου το είχε πει μια μέρα πριν χρόνια ένας γνωστός μου. Δηλαδή, όταν βλέπεις τους άλλους να «τρελαίνονται» για σένα κάπου αρχίζεις να αναρωτιέσαι και να νομίζεις ότι είσαι κάτι παραπάνω από τους άλλους. Σου δίνεται η ευκαιρία να επιλέξεις. Πράγμα που μπορεί φαινομενικά να μοιάζει καλό, όταν όμως το καλοεξετάσεις, δεν είναι. Όσο περισσότερες φορές καλείσαι να επιλέξεις τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να κάνεις λάθος. Ένας άνθρωπος που η ομορφιά του δεν βγάζει μάτι, είναι τουλάχιστον σίγουρος για ένα πράγμα. Ότι ο άνθρωπος που είναι δίπλα του δεν είναι εκεί για την εξωτερική του εμφάνιση", σημειώνεται σε σχετικό άρθρο στο http://news24gr.blogspot.com/2009/11/blog-post_7978.html

Η ομορφία μπορεί να καταλήγει σε θλίψη, όταν χάνεται. «Οι γυναίκες παίζουν με την ομορφιά τους, όπως τα παιδιά με τα μαχαίρια. Τελικά πληγώνονται» έγραψε ο Ουγκώ. Πραγματικά η ομορφιά της όψης είναι κάτι εφήμερο.

Όμως "ο ήχος της πραγματικής ομορφιάς ηχεί πολύ σιγά και διεισδύει μόνο στα πιο ευαίσθητα αυτιά" λέει πάλι ο Νίτσε, υπονοώντας ότι η πραγματική ομορφιά δεν είναι αυτή της όψης μόνο. Ενώ στο παραπάνω post επισημαίνεται, καταλήγοντας, ότι δεν υπάρχουν "μη όμορφες" γυναίκες: υπάρχουν μόνο αυτές που δεν ξέρουν ότι είναι όμορφες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: