Στην πέμπτη διάλεξη της σειράς «Πατριδογνωσία», τις οποίες διοργανώνει η Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Νομού Λασιθίου, τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Τηλέμαχος Μουδατσάκης θα αναπτύξει στο Επιμελητήριο Λασιθίου, στον Άγιο Νικόλαο, το θέμα «Το Κρητικό θέατρο της Αναγέννησης».
Το Κρητικό θέατρο της Αναγέννησης με αφετηρία τα Ευρωπαϊκά πρότυπα έχει δημιουργήσει έναν εντελώς δικό του πολιτισμό, όχι μόνο θεατρικό αλλά και γλωσσικό. Κυριότεροι εκπρόσωποι ο Γεώργιος Χορτάτσης, ο Ι.Α. Τρωίλος, ο Μ.Α. Φώσκολος, ο Αντώνιος Πάντιμος και κυρίως ο Βιτσέντζος Κορνάρος με τον «Ερωτόκριτο» και την «Θυσία του Αβράαμ», έργο επίσης του μεγάλου Στειακού, όπως υποστηρίζεται σε πρόσφατες έρευνες.
Από πού εμπνεύστηκε την «Ερωφίλη» ο Χορτάτσης; Τι διαδραματίζεται στο έργο του «Κατσούρμπος»; Πόσο επηρέασε ο Τορκουάτο Τάσσο τον «Ροδολίνο» του Τρωίλου; Ποιες επιδράσεις έχουν δεχθεί οι Φώσκολος και Πάντιμος στα έργα τους «Φορτουνάτος» και «Ερωτική πίστη» αντίστοιχα; Γιατί ο «Ερωτόκριτος» θεωρείται ένα από σπουδαιότερα έργα του τόπου μας; Τι είναι αυτό που κάνει τους ερευνητές να μιλούν με βεβαιότητα για τον συγγραφέα της «Θυσίας του Αβραάμ»; Είναι μερικά ερωτήματα στα οποία θα επιδιώξει να δώσει απαντήσεις ο Καθηγητής Τηλέμαχος Μουδατσάκης.
Η εισήγηση θα επιμείνει στις δραματουργικές ιδιαιτερότητες, τον μύθο, τη γλώσσα, την πλοκή και την οικονομία του συνόλου των έργων του Κρητικού Θεάτρου που ήκμασαν κατά τους 16ο και 17ο αιώνες.
Ο Τηλέμαχος Μουδατσάκης είναι Καθηγητής Θεατρολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πρόεδρος του Διδασκαλείου Δ.Ε και σκηνοθέτης του θεάτρου. Το διδακτορικό του εκπόνησε στη Σορβόννη. Έχει συγγράψει αρκετές μελέτες και δοκίμια, έχει σκηνοθετήσει περισσότερα από 35 έργα (Σαίξπηρ, Αισχύλο, Ευριπίδη, Μολιέρο) σε μεγάλα θέατρα (Εθνικό, Κ.Θ.Β.Ε., Δημοτικό Θέατρο Κρήτης). Έχει ιδρύσει το θέατρο των Vivi με έδρα το Ηράκλειο.
Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης διδάσκει από το 1993 Φιλολογίες του Θεάτρου, Αφηγηματολογία, Αγωγή του προφορικού λόγου, Καινοτόμες δράσεις στην προοπτική του Θεάτρου ως επιστήμη και ως πρακτική Τέχνη στην εκπαίδευση. Έχει εκδώσει έξι μονογραφίες όπως «Το θέατρο ως πρακτική τέχνη στην εκπαίδευση» κ.α.. Έχει ακόμα κυκλοφορήσει το μυθιστόρημα «Άμφια Εταίρας», το οποίο ήταν υποψήφιο για το κρατικό βραβείο λογοτεχνίας το 2008.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη στο κοινό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου