Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Ιανουαρίου στις 11.00 π.μ. στο κινηματοθέατρο REX στον Άγιο Νικόλαο η προγραμματισμένη διάλεξη με θέμα «Μαθηματικά και εξουσία», που συνδιοργάνωσαν ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Αγίου Νικολάου (ΠΟΔΑΝ) και το Παράρτημα Λασιθίου της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (ΕΜΕ), στο πλαίσιο του Ελεύθερου Ανοικτού Πανεπιστημίου Αγίου Νικολάου.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του ΠΟΔΑΝ κ. Μανώλης Θραψανιώτης. Αρχικά διάβασε επιστολή του Καθηγητή Λ. Ζούρου ο οποίος αναφέρθηκε με ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια στην διοργάνωση από τον ΠΟΔΑΝ της παρουσίασης του βιβλίου του «Ας συμφιλιωθούμε με τον Δαρβίνο». Στη συνέχεια έκανε μια σύντομη αναφορά στο θέμα «Μαθηματικά και εξουσία», στην Καθηγήτρια Χριστίνα Φίλη, στην πορεία του θεσμού του Ελεύθερου Ανοικτού Πανεπιστημίου Αγίου Νικολάου και στην διοργάνωση της εκδήλωσης και έδωσε το λόγο στον Πρόεδρο του Παραρτήματος Λασιθίου της ΕΜΕ κ. Γιάννη Σταμέλο.
Ο κ. Σταμέλος πριν κάνει την παρουσίαση της ομιλήτριας παρακάλεσε τον παρευρισκόμενο σύζυγό της Καθηγητή του Λομονόσοφ Σεργκέι Ντεμίντοφ να απευθύνει έναν χαιρετισμό. Ο Καθηγητής Ντεμίντοφ διάβασε ένα κείμενο στα ελληνικά με το οποίο εξέφρασε τον θαυμασμό του για το Κρητικό περιβάλλον και τον πολιτισμό μας και ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την θερμή φιλοξενία.
Ο κ. Σταμέλος στη συνέχεια αναφέρθηκε στα σύγχρονα αναλυτικά προγράμματα μαθηματικών στα σχολεία μας και παρατήρησε ότι οι στόχοι που τίθενται κατά τη διδασκαλία συνήθως είναι γνωστικοί, κινητικών δεξιοτήτων και σπανίως στάσεων. Παρά την σημαντική παρατήρηση του μεγάλου παιδαγωγού Bruner -στις αρχές του οποίου βασίζονται τα εν ισχύ αναλυτικά προγράμματα- πως δεν μπορούμε να έχουμε αποτελεσματική μάθηση χωρίς να περιλαμβάνουμε στη διδακτική πράξη στόχους στάσεων, στόχους, δηλαδή, που μπορούν να αλλάξουν τη συμπεριφορά των μαθητών μακροπρόθεσμα.
Αναφέρθηκε στη συνέχεια στο ρόλο του Παράρτημα Λασιθίου, το οποίο προσπαθεί με τα μέσα που διαθέτει να διοργανώνει εκδηλώσεις ενημέρωσης των μελών του, να τους τονώνει το επαγγελματικό ενδιαφέρον και να ανοίγει την επιστήμη στην κοινωνία καλλιεργώντας θετικές στάσεις γι’ αυτήν, αποκαθιστώντας έτσι κατά κάποιον τρόπο το έλλειμμα που προκύπτει από τη σχολική πρακτική.
Στη συνέχεια έκανε μια αναφορά στα Μαθηματικά, παραπέμποντας στο βιβλίο της ομιλήτριας κας Φίλη, και επισημαίνοντας ότι αυτά απαλλαγμένα από μυστικισμούς και μυστήρια μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για έναν επιστημονικό ουμανισμό.
Αναφερόμενος στο βιβλίο της «Μαθηματικά και εξουσία» είπε ότι η κα Φίλη μελέτησε στις βιβλιοθήκες του κόσμου και διερεύνησε πάνω από δεκαπέντε χρόνια το θέμα της. Παρέδωσε, όμως, στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό ένα βιβλίο συναρπαστικό. Ένα βιβλίο, που όπως έγραψε και ο Α. Δοξιάδης «λες ότι σχεδόν κατά λάθος γεννήθηκε στη μικρή μας χώρα, καθώς είναι πρωτότυπο και ουσιαστικό σε διεθνές επίπεδο».
Κατόπιν έκανε μια σύντομη αναφορά στο εκτενές βιογραφικό της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας του ΕΜΠ Χριστίνας Φίλη, σημειώνοντας ότι η διάλεξη αποτελεί την πρώτη μετά την βράβευσή της στο τέλος του 2009 από την Ακαδημία Αθηνών.
Η κα Φίλη αρχικά μίλησε για τον Άγιο Νικόλαο που γνώρισε το 1968 και την πόλη που είδε σήμερα. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους μεγάλους έλληνες μαθηματικούς Νικόλαο και Γεώργιο Χατζηδάκη που κατάγονται από την Κρήτη. Κατόπιν προσπάθησε να απαντήσει στο ερώτημα γιατί διάλεξε το θέμα «Μαθηματικά και εξουσία». Η αφορμή είπε στάθηκε μια κουβέντα που είχε στη Γαλλία ως μεταπτυχιακή φοιτήτρια για τη στάση του μαθηματικού Fourier, νομάρχη για κάποιο διάστημα στη Γαλλία, ο οποίος ακολούθησε τον Ναπολέοντα στην εκστρατεία του στην Αίγυπτο. Έτσι, είπε, της δημιουργήθηκε τότε η ιδέα της διερεύνησης. Για να ωριμάσει, όμως, η ιδέα της πήρε περίπου δυο χρόνια και για να του δώσει τη μορφή που πήρε στο βιβλίο, μαζί με το ερευνητικό μέρος, άλλα δεκαπέντε.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε, αλλού σύντομα και αλλού με μεγαλύτερη έκταση, στους μαθηματικούς που περιέλαβε στο βιβλίο της. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο κοινό προκάλεσαν οι περιπτώσεις της Υπατίας, του Ομάρ Καγιάμ, του Γαλιλαίου, του Λάιμπνιτς, του Βιέτ, του Καραθεοδωρή κ.α.
Η ομιλήτρια χωρίς να συμβουλεύεται σημειώσεις, με τρόπο γλαφυρό αλλά και με περιστατικά που τεκμηρίωναν στέρεα τις απόψεις της, κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του ακροατηρίου (περίπου 100 άτομα) για σχεδόν δυο ώρες μαζί με τον διάλογο που ακολούθησε. Μια αρκετά μεγάλη ομάδα συνέχισε την κουβέντα στους διαδρόμους του REX για αρκετή ώρα ακόμα, δείχνοντας έτσι το ενδιαφέρον που είχε το θέμα, όπως και η ιδιαίτερα εντυπωσιακή προσωπικότητα της ομιλήτριας.
Ήταν μια από τις πιο ενδιαφέρουσες διαλέξεις που έχουν πραγματοποιηθεί τελευταία στον Άγιο Νικόλαο και ήταν κρίμα που το REX δεν γέμισε. Η επιλογή του θέματος και της ομιλήτριας από τους διοργανωτές πολύ εύστοχη. Ευχόμαστε και στο μέλλον να έχουμε ανάλογες εκδηλώσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου