Το μοντέλο «Κρασί-θάλασσα-sex-καλοπέραση» έχει λάβει τέλος στον τουρισμό, υποστηρίζεται σε άρθρο με τον τίτλο «Τουρισμός: ανίκανοι και γι’ αυτό…». Αντίθετα αυτό που δείχνουν οι τελευταίες μελέτες είναι ο «πολιτιστικός τουρισμός» και ο τουρισμός πόλης.
Η χώρα μας βεβαίως ευνοείται πάρα πολύ από αυτού του είδους την εξέλιξη. Προσφέρεται για να αποτελέσει ένα ανοικτό υπαίθριο μουσείο.
«Ιδιαίτερα οι ασιάτες ( Ιάπωνες, Κινέζοι, κορεάτες, κ.α.) έχουν μια τρέλα με τον πολιτιστικό τουρισμό και τον τουρισμό πόλης. Εχω δει ασιάτες στην Ακρόπολη να κλαίνε από συγκίνηση. Αν δει όμως κανείς τις προσφορές πολιτιστικού τουρισμού, θα διαπιστώσει πως εδώ και δεκαετίες δεν έχει αλλάξει τίποτα. Μερικές πρόχειρα οργανωμένες εκδρομές σε Ακρόπολη, Σούνιο, Δελφούς, κ.λ.π., δίχως προγράμματα εκδηλώσεων, ειδικών διαδρομών και γενικώς δίχως κάποια πολιτιστικά Events. Θα μπορούσε όλη η Πελοπόννησος να χαρακτηριστεί ένα ανοιχτό μουσείο με ειδικές διαδρομές με όλα τα μέσα, με εκδηλώσεις αναβίωσης τελετών, αθλητικών εκδηλώσεων, διαγωνισμών, κ.λ.π..
Όταν υπάρχουν αθηναίοι που δεν έχουν ανέβει στην Ακρόπολη, ούτε ξέρουν που είναι η ιερά οδός και ο ναός της Δήμητρας στην Ελευσίνα, είναι πολυτέλεια να περιμένεις αξιοποίηση. Όταν ο τάφος των σαλαμινομάχων στην Σαλαμίνα και ο τάφος του Σοφοκλή στην Βαρυμπόμπη είναι σκουπιδότοποι, από ποιον να περιμένεις αξιοποίηση; Είμαστε ανάξιοι να διατηρήσουμε την πολιτιστική κληρονομιά μας πόσο μάλλον να την αξιοποιήσουμε. Η Αθήνα είναι η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με τις λιγότερες διανυκτερεύσεις!»
Ο αρθρογράφος το φέρνει γύρω – γύρω για να ανακαλύψει το ζεστό νερό. Ποιο είναι το «ζεστό νερό»; Μα φυσικά η αναξιοκρατία και ο φαβοριτισμός και η κομματοκρατία. Όλοι οι δρόμοι εκεί καταλήγουν.
«Είμαστε ίσως η πρώτη χώρα στον κόσμο με μια τέτοια πολιτιστική παράδοση και ιστορία, η οποία έχει εκατοντάδες εκατομμύρια θαυμαστές και λάτρεις σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Οι πρόγονοί μας, μας άφησαν μια μοναδική κληρονομιά και εμείς φανήκαμε...ανίκανοι να αξιοποιήσουμε ακόμα κι αυτήν και συζητάμε για πράσινη ανάπτυξη και πράσινα άλογα. Ολες οι χώρες του κόσμου προσπαθούν να εντοπίσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματά τους και πάνω σ’ αυτά να οικοδομήσουν το μοντέλο ανάπτυξής τους. Προσπαθούν να βρουν τι το ιδιαίτερο μπορούν να προσφέρουν, που δεν το μπορούν άλλες ανταγωνίστριες χώρες και πάνω εκεί ρίχνουν όλο το βάρος.
Η βιομηχανική Γερμανία έχει ήδη ένα τζίρο πολιτιστικού τουρισμού και τουρισμού πόλης που αγγίζει τα 100 δις ευρώ. Εκεί βεβαίως έχουν έναν Γερμανικό Σύνδεσμο Τουρισμού (DTV), αντίστοιχο του ΕΟΤ, υπεύθυνο για το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης, ο οποίος υπάρχει από το 1902. Ο γερμανικός ΕΟΤ διοικείται από μόνιμα, σταθερά και εξειδικευμένα στελέχη και όχι από άσχετα κομματόσκυλα, που μόλις αναλάβουν τις ευθύνες του ΕΟΤ θα βγάλουν όλα τα ανικανοποίητα βίτσια της μεγαλομανίας τους».
Σιγά και δεν τα ξέραμε…Θα τους παίρνατε στη δουλειά σας, όλους αυτούς; Πώς περιμένετε να λύσουν δύσκολα προβλήματα αφού δεν μπορούν ούτε τα στοιχειώδη;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου