Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Ευκόλως εννοούμενα

Του Κ. Μητρόπουλου από ΤΑ ΝΕΑ (1-7-11)
Αυτοκαταστροφή χώρας σε απευθείας παγκόσμια τηλεοπτική μετάδοση, θα μπορούσε να ήταν ένας περιεκτικός τίτλος για τα όσα συνέβησαν προχθές στο Σύνταγμα. Καλά κάνανε τα δικά μας κανάλια και κατά τακτά διαστήματα έδειχναν τι παιζόταν στο BBC, CNN κλπ από το Σύνταγμα, ώστε να μη μείνει καμία αμφιβολία για την εικόνα που θα σχηματιστεί στις άλλες φυλές.

Κατόπιν τούτων ποιος θα επιλέξει τη χώρα μας για να κάνει διακοπές; Ποιος θα έρθει να αφήσει τα ωραία του χρήματα στη «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας; Να κάνει τουρισμό, δηλαδή, εδώ.

Θύμωσε ο αγάς και έκοψε τα αμελέτητά του. Η πλάκα, αν μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει το μαύρο χιούμορ γι’ αυτά, είναι ότι ο «αρμόδιος» με ύφος αυτάρεσκο, περισπούδαστο, βρήκε αφορμή για παρλαπίπες. Έδρασαν με οργανωμένο σχέδιο… Τι λες; Σιγά τις ευφυΐες.

Καταστροφή και ανάπτυξη… δυο έννοιες αντιδιαμετρικές στη σημασία και την αντίληψη. Η πρώτη μπορεί πολύ εύκολα να επενδυθεί με τις εικόνες που παρακολουθήσαμε, η δεύτερη χρειάζεται μεγάλη πείρα στην αφαιρετική σκέψη για να σκιαγραφηθεί στοιχειωδώς. Αν αναζητήσουμε αιτίες για τα όσα συνέβησαν και τα όσα θα ακολουθήσουν εξ αιτίας των: … τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται, καθώς μας έλεγαν παλιά στα σχολεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: