Στις μόνιμες στήλες «επισημάνσεις» του νέου τεύχους ανθολογήθηκαν ποιήματα των Σοφοκλή, Δημουλά, Παπαδιαμάντη, Ελύτη, Γκάτσου, μαντινάδες κ.α., όπως επίσης και μικρά σημειώματα σύγχρονου προβληματισμού και αυτογνωσίας. Επιλέχθηκαν και σχολιάζονται, επίσης, ειδήσεις θετικού προσανατολισμού που πέρασαν στα ψιλά, μέσα από τον κυκεώνα της υπερβολής και των σκοπιμοτήτων.
Στη συνέντευξη του τεύχους φιλοξενείται ο Ομότιμος Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων Ανατολικής Κρήτης Κωστής Δαβάρας. Ο Καθηγητής μιλάει για την επαγγελματική του σταδιοδρομία στην Κρήτη και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά και για τα πιστεύω του, τις αξίες και την εν γένει προσωπικότητά του. Είναι εξαιρετική επιτυχία και τιμή για το περιοδικό που τον φιλοξενεί στις σελίδες του αφού ο Καθηγητής πολύ σπάνια μιλάει στα μέσα ενημέρωσης για τον εαυτό του και για το έργο του.
Στις «βιβλιοδιαδρομές» η Μαρία Φασουλάκη παρουσιάζει το βιβλίο «Δημόσια Υγεία, Κοινωνική Πρόνοια και Υγειονομική Πολιτική στην Κρητική Πολιτεία (1898-1913)». Παρουσιάζονται ακόμα τα βιβλία: «Η Ανατολή των αγώνων και των θυσιών», «Τα γραφτά μου για την Κρήτη», «ίσως το χρόνο…», «Το πολίτευμα της Δωρικής Κρήτης» και «Όμορφα που ’σαν τα χωριά».
Η υπόλοιπη αρθρογραφία περιλαμβάνει ένα άρθρο για το Νομό Λασιθίου στη Χάρτα του Ρήγα, ο Στρατής Κουρουπάκης κάνει μια μικρή αναφορά στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Αρετίου, η Μαρία Καρτέρη-Σιγανού παρουσιάζει την πρωτοπόρο Κρητικοπούλα Καλλιρρόη Παρρέν, το γένος Σιγανού, η Έφη Μπουκουβάλα-Κλώντζα αναφέρεται στους Καζαντζάκης – Νίτσε, ο κ. Ι. Καραβαλάκης στην «Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Καλέργη» και η Αν. Καθηγήτρια του Α.Π.Θ. Μαρία Αρακαδάκη στο άρθρο της κάνει μια διαχρονική ανάγνωση της Κρητικής Ιστορίας με γεωπολιτικούς όρους.
Συμμετέχοντας στους εορτασμούς των 100 ετών από τη γέννηση των Ν. Γκάτσου, Ο. Ελύτη και Σ. Τσίρκα, καθώς και στα 100 χρόνια από το θάνατο του Α. Παπαδιαμάντη δημοσιεύονται στο τεύχος μικρά σημειώματα για τη ζωή και το έργο τους από την Ανθή Ρουμπελάκη και την Έφη Μπουκουβάλα-Κλώντζα.
Ειδικά για το τεύχος αυτό φιλοτέχνησαν θαυμάσιες συνθέσεις οι φίλοι μας εικαστικοί Μανώλης Σαριδάκης, Μαρία Καρτέρη-Σιγανού, Θέμης Ματθαιάκης και Θανάσης Ρωσσίδης.
Ευχαριστούμε όλους τους φίλους και συνεργάτες που με ανιδιοτέλεια συμπαρίστανται στην έκδοση και την κυκλοφορία της Αμάλθειας. Το ΔΣ της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Νομού Λασιθίου εύχεται σε όλους καλό καλοκαίρι και καλεί τους φίλους να συνδράμουν την έκδοση της «Αμάλθειας» στους δύσκολους καιρούς που περνάμε.
Το περιοδικό είναι συνδρομητικό –15 € για δυο διπλά τεύχη ετησίως- και όποιος ενδιαφέρεται για περισσότερες πληροφορίες μπορεί να απευθυνθεί στα τηλέφωνα (28410).24.789 - 6977192004 ή στο e-mail: stamelosioa@gmail.com
Για την Ιστορική-Λαογραφική Εταιρεία Νομού Λασιθίου
Ο Πρόεδρος
Ιωάννης Ευαγγ. Σταμέλος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου