Στο σημερινό ΒΗΜΑ (19-7-09) η Μ. Παπαματθαίου τιτλοφορεί το άρθρο της «Γνώριζαν όλοι το σκάνδαλο και σιωπούσαν». Αναφέρεται στο σκάνδαλο με τις στημένες επιλογές υποψηφίων στα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών σε κάποιο τμήμα, κάποιου ελληνικού πανεπιστημίου. Επιλογές που γίνονταν με βάση λίστα υποψηφίων με πολιτικές διασυνδέσεις, η οποία συντάσσονταν από εκπροσώπους των φοιτητικών παρατάξεων της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ.
Σημειώνεται στο άρθρο: «Ήξεραν όλοι και σιωπούσαν. 'Τι μπορούμε να κάνουμε; Πρόκειται για ένα πρόσωπο που εκθέτει ολόκληρο το πανεπιστήμιο. Δεν ξέρουμε πώς να τον αντιμετωπίσουμε...'. Φράσεις όπως αυτές αποτελούν την κοινή 'υπερασπιστική γραμμή' σχεδόν όλων των εκπροσώπων του συγκεκριμένου (… πανεπιστημίου …), που μίλησαν στο «Βήμα», προσπαθώντας να δικαιολογήσουν (αλλά και να απομονώσουν από τα τεκταινόμενα στο Πανεπιστήμιο). (…). Όλοι οι ακαδημαϊκοί παράγοντες, πανεπιστημιακοί, φοιτητές, αλλά και ο ευρύτερος κοινωνικός περίγυρος του συγκεκριμένου ανεπιστημιακού ιδρύματος (…) θεωρούσαν λίγο-πολύ καθεστώς στο συγκεκριμένο τμήμα αυτό που όλοι οι άλλοι ανακάλυψαν, με στοιχεία, όταν η επίμαχη λίστα παράπεσε σε... ξένα χέρια: Ότι μέλη φοιτητικών παρατάξεων του (συγκεκριμένου πανεπιστημίου), με κριτήρια που καμία σχέση δεν είχαν με τις ακαδημαϊκές περγαμηνές των υποψηφίων, συνέτασσαν λίστες με ονόματα υποψηφίων για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο (συγκεκριμένο τμήμα της συγκεκριμένης σχολής), προτείνοντας να γίνουν δεκτοί σε αυτό δημοσιογράφοι, συγγενείς πολιτικών, φίλοι και γραμματείς τοπικών παραγόντων.
Η αποκάλυψη της υπόθεσης με τα στημένα μεταπτυχιακά στο συγκεκριμένο τμήμα έγινε την περασμένη Κυριακή από «Το Βήμα» και προκάλεσε άμεσα δυο γεγονότα: Το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, με κατεπείγουσα εντολή του γενικού επιθεωρητή , ζήτησε να λάβει γνώση των σχετικών στοιχείων και ανέλαβε να ερευνήσει την υπόθεση και τις καταγγελίες για τα στημένα μεταπτυχιακά. Και οι πρυτανικές αρχές, οι οποίες ήδη είχαν παραγγείλει Ενορκη Διοικητική Εξέταση για τα τεκταινόμενα στο συγκεκριμένο τμήμα από πέρυσι, ζήτησαν την επέκταση της έρευνας και στις καταγγελίες για τις παράτυπες επιλογές φοιτητών» κλπ κλπ
Δυο επισημάνσεις:
1. Αν δεν είχε γίνει το δημοσίευμα στην εφημερίδα, παρά το ότι όλοι γνώριζαν για το καθεστώς επιλογής στη συγκεκριμένη σχολή, το καθεστώς αυτό θα συνέχιζε να λειτουργεί και γιατί όχι να δημιουργεί και δεδικασμένο και για τις πολιτικές μαφίες αλλά και για τα άλλα μεταπτυχιακά προγράμματα.
2. Σε πόσες άλλες περιπτώσεις δεν γίνονται ανάλογες ενέργειες, όχι μόνο στο χώρο της Παιδείας, οι οποίες δεν θα δουν ποτέ το χώρο της δημοσιότητας; Δεν έχετε παρά να δείτε γύρω σας. Ο βουλευτής που πρέπει να παρέμβει για τα αυτονόητα, ο ελαχιστότατος παραγοντίσκος που παρεμβαίνει για να παρακάμψει την ουρά αναμονής η κουμπάρα του, οι κατευθυνόμενες επιχορηγήσεις κλπ κλπ
Αυτά είναι λίγο-πολύ γνωστά σε όλους. Και δυστυχέστατα και σε όλους τους πολιτικούς χώρους, μηδενός εξαιρουμένου "οι δικοί μας" είναι πιο ίσοι από τους άλλους. Η απορία είναι γιατί δεχόμαστε να παίζουμε το παιχνίδι του κάθε κερατά, όσοι μπορούμε να το αποφύγουμε; Γιατί δεν αντιδρούμε όταν ακούμε «αυτός είναι δικός μας», «έχεις κανέναν να το σπρώξει;» και στα άλλα ανάλογα; Προφανώς γιατί θα μπούμε σε χειρότερες περιπέτειες απ’ αυτές που έχουμε μπροστά μας ή χειρότερα ακόμα να θεωρούμε ότι αυτά αφορούν τους άλλους και ότι "ας βολευτούμε εμείς, και σιγά μωρέ, εμείς θα αλλάξουμε τον κόσμο...".
Όσο χορεύουμε όπως μας παίζουν, αυτοί που ασκούν εξουσία με τέτοια μέσα, τόσο αυτοί θα συνεχίζουν το σκοπό τους. Κρατάτε παλικάρια που θα ’λεγε και ένας γενναίος Γρηγόριος Δικαίος ή Παπαφλέσσας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου