Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

Ευτυχία και έρευνες

«H ευτυχία στην εποχή της κρίσης» είναι ο τίτλος άρθρου της Βίκυς Τσιώρου που δημοσιεύτηκε στην Ελευθεροτυπία της 15-7-09.

Οι μελετητές από διάφορους χώρους ισχυρίζονται ότι η ευτυχία βρίσκεται στην επίτευξη στόχων. Άρα οι εφικτοί στόχοι είναι μυστικό της ευτυχίας. Άλλοι ισχυρίζονται ότι πρέπει να επιθυμούμε πράγματα που έχουμε. Άλλοι στις μικρές απολαύσεις, στην αναγνώριση, στην επικοινωνία, στους φίλους, στα παιδιά, στην κοινωνική προσφορά, στην εργασία, στην τέχνη, … είναι μερικές από τις θέσεις, τα μυστικά, της ευτυχίας.
Ο Φλομπέρ επί του προκειμένου είναι ειρωνικός: «Για να είναι κανείς ευτυχισμένος, πρέπει να είναι βλάκας, εγωιστής και με καλή υγεία».
Η ευτυχία αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα κινήτρου. Χωρίς αυτόν οι άνθρωποι θα είχαν εξαφανιστεί εδώ και καιρό. Βρίσκεται στην αρχή της επιβίωσης του ανθρώπινου είδους. Γι’ αυτό και το ενδιαφέρον να μάθουμε περισσότερα γι’ αυτήν. «Το πρόβλημα είναι ότι κάπου τη χάσαμε. Ποτέ άλλοτε οι άνθρωποι δεν είχαν τόση καλή υγεία. Τα σπίτια τους θερμαίνονται τον χειμώνα, έχουν τηλέφωνα για να επικοινωνούν μεταξύ τους, τηλεοράσεις να διασκεδάζουν, βιβλία για να μορφώνονται και εμβόλια κατά των ασθενειών. Παρ' όλα αυτά, σε όλες τις έρευνες ανά τον κόσμο, για το αν είμαστε ευτυχείς, οι περισσότερες απαντήσεις αποκαλύπτουν μια χρόνια έλλειψη ικανοποίησης» γράφει η Τσιώρου.

Ποια είναι τα μυστικά της ευτυχίας; Υπάρχουν μυστικά; Μπορεί να διδαχθούν;
Τι λένε οι άνθρωποι που δηλώνουν ευτυχείς; Η απάντηση που δίνεται στο άρθρο είναι: «Έχουμε τη δύναμη να επιλέξουμε την ευτυχία μας. Αρκεί να αποφασίσουμε πως μπορούμε να βρούμε κάτι καλό σε κάθε στιγμή της ζωής μας. Εκπαιδευόμενοι στην αναγνώριση της ευτυχίας, μπορούμε να την εκτιμήσουμε και να γίνουμε όλο και πιο ευτυχείς».
Ποιο είναι το μυστικό της ευτυχίας; Ποιο το μυστικό των ευτυχισμένων ανθρώπων; Τι πρέπει να κάνουμε για να αδράξουμε την ευτυχία μας και να τη γευτούμε; Μαθαίνεται η ευτυχία; Γεννιόμαστε ευτυχισμένοι; Υπάρχουν συνταγές για να βρει κανείς την ευτυχία και συνταγές για να τη διατηρήσει; Ολως παραδόξως, απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα δίνουν το τελευταίο διάστημα οι οικονομικές επιστήμες. Υπάρχει μια σχολή σκέψης που εξαπλώνεται σταδιακά: είναι «η οικονομία της ευτυχίας», η οποία δηλώνει την παρουσία της σε διεθνή φόρα.
Σε έρευνα 90.000 ανθρώπων από 46 χώρες απάντησαν με ερωτηματολόγια, όπως σημειώνεται στο άρθρο, διαπιστώθηκε:
  1. Ένα ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ εξασφαλίζει όλες τις απαραίτητες ανάγκες μας και δεν χρησιμεύει σε τίποτε να κερδίζουμε παραπάνω. Αν συνηθίσουμε σε ένα υψηλότερο εισόδημα, καταναλώνουμε περισσότερο και επιθυμούμε και άλλα.
  2. Η ευφυΐα δεν επηρεάζει καθόλου την ευτυχία. Το μορφωτικό επίπεδο την επηρεάζει ελαφρά , ενώ άντρες και γυναίκες είναι ίσοι απέναντι στην κατάκτηση της ευτυχίας.
  3. Ο γάμος ή μια σταθερή μακροχρόνια σχέση, η καλή υγεία, μια καλή εργασία, η πίστη σε κάποια θρησκεία, η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της χώρας, η ολιγόωρη παρακολούθηση τηλεόρασης και η παρουσία δίπλα μας καλών και στενών φίλων είναι οι παράγοντες που μας βοηθούν να προσεγγίσουμε την ευτυχία.
  4. Η οικονομία της ευτυχίας είναι αντίθετη στη γεωγραφική κινητικότητα των ανθρώπων, καθώς τους αποξενώνει από τους φίλους τους. Επίσης, προτιμά τον πληθωρισμό από την ανεργία και είναι αντίθετη στην ελαστικοποίηση της εργασίας.
  5. Τα αγαθά της παθητικής κατανάλωσης δεν κάνουν τους ανθρώπους ευτυχισμένους. Αντίθετα η ενέργεια που καταναλώνεται για έναν σκοπό και η ικανοποίηση να τον πραγματοποιήσουμε, φέρνει την ευτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: